17.5.23

Μπορούν να χορέψουν τα μαχητικά; Μα φυσικά και μπορούν! ''Terrain Masking'' για τους αεροπόρους

 

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά τα μαχητικά από τα Φάντομ έως τα F-16 σε κάποια φάση των ασκήσεών τους αρχίζουν και χορεύουν, με φιγούρες καλύτερες και από τον… Φρεντ Αστέρ κι ας ζυγίζουν περί τους 13+ τόνους το καθένα.

H… χορευτική αυτή αεροπορική άσκηση ονομάζεται στην γλώσσα των αεροπόρων Terrain Masking (σε ελεύθερη μετάφραση «χαμηλή πτήση για αποφυγή των εχθρικών ραντάρ») και για να γίνεις αεροπόρος μαχητικού θα πρέπει να την περάσεις την άσκηση αυτήν, μέσα από χαράδρες και φαράγγια, και να την δοκιμάσεις πολλές φορές στην καριέρα σου, σχολιάζουν στην στήλη ''Βηματοδότης'' της εφημερίδας το ''Βήμα''. 

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ανακαλύψει ένα ιδανικό μέρος για άσκηση Terrain Masking, που δεν είναι άλλο από μια γραφική χαράδρα, απαλλαγμένη από καλώδια, κεραίες, πυργίσκους κτλ. στο φαράγγι του Βουραϊκού, με τον γραφικό Oδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων να «σκαρφαλώνει» αργά όλο και πιο ψηλά στον πάτο της στενής χαράδρας. Είναι ίσως και το μοναδικό μέρος τουλάχιστον στην Ευρώπη που μπορούν οι φωτογράφοι (λάτρεις της αεροπoρικής ιδέας) να φωτογραφίσουν τα μαχητικά που «χορεύουν» σε μικρή απόσταση από αυτούς . Στη γλώσσα των αεροπόρων το Terrain Masking λέγεται και… «γλείψιμο του εδάφους» και πραγματικά αυτό που γίνεται είναι ότι τα μαχητικά ωσάν να γλείφουν το έδαφος (κάτι παρόμοιο που είδατε στην ταινία Top Gun Maverick, όταν το F-18 του Τομ Κρουζ, πέρασε τόσο χαμηλά που σήκωσε σκόνη).

Σκεφτείτε τώρα τα μαχητικά πόσο χαμηλά πετούν στην συγκεκριμένη άσκηση Και έρχονται ένα- ένα τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας στην χαράδρα ακολουθώντας προσεκτικά το ανάγλυφο του εδάφους, με διάφορους ελιγμούς, ωσάν να χορεύουν και λίγο πριν φθάσουν στην κορυφή γυρνάνε ανάστροφα με θετικά G, κάνοντας μια μικρή στροφή προς την κορυφή του βουνού.

Τελευταίως λίγο πριν ολοκληρωθεί η άσκηση «Ηνίοχος» μαχητικά πολλών χωρών έκαναν ένα γρήγορο πέρασμα από το φαράγγι, αφήνοντας όσους τα φωτογράφιζαν από κάτω, αλλά και τους πιλότους των μαχητικών εντυπωσιασμένους. Ωστόσο πρόσεξαν και τα κοπάδια από τα άγρια κατσίκια να τρέχουν σαν δαιμονισμένα στο φαράγγι ώστε να απαλλαγούν από τον θόρυβο των τουρμπινών των αεροσκαφών.

https://www.pentapostagma.gr