13.5.23

Προ διπλωματικού επεισοδίου: Προφυλακίστηκε ο Έντι Μπελέρης-Οδηγείται στις φυλακές Τιράνων-Τρίτη σύλληψη ομογενούς πολιτικού

 

Και αυτή η σύλληψη αποδίδεται στην προσπάθεια του Έντι Ράμα να επηρεάσει τις εκλογές και να οδηγήσει στην εκλογή ανθρώπων της επιρροής του έτσι ώστε να υλοποιήσει τα σχέδιά του για την περιοχή

Νέα ενημέρωση

Την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη αποφάσισε το δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία.  Οι δικηγόροι του Φρέντι Μπελέρη κατήγγειλαν πως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, η οποία δυστυχώς θυμίζει το παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς.

Αρχικό κείμενο

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η δίκη του Φρέντι Μπελέρη, έγινε γνωστή ακόμα μία σύλληψη ομογενούς στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη ο πρώην δήμαρχος Λουκόβου, Βλαδίμηρος Κουμής, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Βόρειο Ήπειρο και αυτή η σύλληψη αποδίδεται στην προσπάθεια του Έντι Ράμα να επηρεάσει τις εκλογές και να οδηγήσει στην εκλογή ανθρώπων της επιρροής του έτσι ώστε να υλοποιήσει τα σχέδιά του για την περιοχή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Himara.gr, στη δίκη Μπελέρη δεν επετράπη στα ΜΜΕ να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου στον Αυλώνα. Στο πλευρό του υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας βρίσκονται ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρέντι Μπελέρι έχει αναζητήσει γιατρούς υπό κράτηση, αφού υποστήριξε ότι δεν ένιωθε καλά από την άποψη της υγείας του. Πηγές αναφέρουν ότι ο Μπελέρι ισχυρίστηκε ότι πάσχει από διαβήτη και ζητά από τους γιατρούς να εκτιμήσουν αν πρέπει να μείνει σε κελί ή στο νοσοκομείο.


Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας κατηγορείται για εξαγορά ψήφων εν όψει των εκλογών της Κυριακή. Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, με την υπόθεση να έχει πάρει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών αμέσως με διάβημα προς την Αλβανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε για το θέμα με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα. 

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, ενώ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλεί τις Αρχές να επιβάλλουν τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, τη «γραμμή» του Έντι Ράμα, στάθηκε στην κατηγορία περί εξαγοράς ψήφων -χαρακτηρίζοντάς το σοβαρό ποινικό αδίκημα- που βαραίνει τον Έλληνα ομογενή, χωρίς όμως καμία αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία που οδήγησαν στην άμεση σύλληψή του από την ώρα της καταγγελίας.Μάλιστα, η Αλβανή υπουργός Εξωτερικών άφησε «αιχμές» για την έντονη αντίδραση της Αθήνας κάνοντας λόγο για πιέσεις και διχαστικά μηνύματα. Η ίδια μάλιστα, στην απάντησή της προς το ελληνικό ΥΠΕΞ «συμβούλεψε» να μην γίνονται βιαστικές δηλώσεις υπέρ του κατηγορούμενου, ενώ συνέστησε υπομονή για την εξέλιξη της υπόθεσης.

«Η εξαγορά των ψήφων είναι ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα για τη νομοθεσία μας και τα όργανα επιβολής του νόμου δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων και των αδελφών από την ελληνική μειονότητα που συμμετέχουν στις εκλογές», έγραψε η κυρία Τζάτσκα στο Twitter.

https://www.pentapostagma.gr/