22.5.23

Το «ροζ» της Ροδόπης: Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εκλεγέντα βουλευτή του κόμματός της ως «Ερντογανικό δεκανίκι» και μιλά για ωμή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου

Δεν θα βρεθεί κάποιος πρωθυπουργός "αρτιμελής" για να διώξει το
τουρκικό προξενείο από την Ελλάδα;
Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

 Το «ροζ» του νομού Ροδόπης στον σχεδόν καθολικά γαλάζιο εκλογικό χάρτη που προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές  προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά που ίσως αρχίσουν να παίρνουν κάποιες απαντήσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο καταγγελιών, αναφέρει η ιστοσελίδα Xronos.

Συγκεκριμένα η Ελένη Λαφτσήστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και επικεφαλής της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτικής παράταξης στον δήμο Κομοτηνής απέδωσε ευθέως την εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ αλλά και την εκλογική νίκη του κόμματος στη Ροδόπη στους μηχανισμούς παρέμβασης της Τουρκίας στη Θράκη.

Παράλληλα, καταφέρεται και εναντίον συντρόφων της, που παρουσιάζουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ως μία κομματική επιτυχία.

Συγκεκριμένα έγραψε στο facebook: «Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη!

Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη.

Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως.... νίκη ενός αριστερού χώρου!!!

Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι.Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!»

Πάντως, όπως σημειώνει ο Χρόνος της Κομοτηνής, μπορεί η Ροδόπη να έγινε πανελλαδική είδηση χθες το βράδυ, καθώς ήταν η μοναδική εκλογική περιφέρεια στην οποία επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα αναλυτικά δεδομένα από τους τέσσερις Δήμους της Ροδόπης, «φωτίζουν» ακόμη καλύτερα την ψήφο των Ροδοπιτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικράτησε σε δύο Δήμους (Αρριανών και Ιάσμου), ενώ η Νέα Δημοκρατία στον μεγαλύτερο Δήμο του Νομού (Κομοτηνής) και στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της ψήφου, η μειονότητα στήριξε πρώτα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μετά ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφήνοντας τρίτη τη ΝΔ στις επιλογές της, ενώ η πλειονότητα στήριξε πρώτα ΝΔ και μετά με μεγάλη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται τα συνολικά ποσοστά στον Νομό Ροδόπης.

Προσπάθησαν και με υποψήφια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή ο  ρόλος της κατευθυνόμενης ψήφου στη Ροδόπη είναι εμφανέστατος στην περίπτωση της υποψήφιας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού που συνιστά ίσως ακόμη πιο ακραίο παράδειγμα.

Η υποψήφια βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάφερε να αποσπάσει περίπου 2.500 σταυρούς στο Νομό (όπου οι ψηφοφόροι βάζουν μόνο ένα σταυρό). Ευλόγως σημειώνει η εφημερίδα: «Η κ. Μουσταφά Ογλού δεν κατάφερε να εκλεγεί πριν μερικά χρόνια, το 2019 συγκεκριμένα, ούτε καν στις δημοτικές εκλογές Κομοτηνής, όταν συγκέντρωνε λίγους περισσότερους από 500 σταυρούς στον μεγαλύτερο Δήμο του Νομού (μάλιστα με τρισταυρία κι όχι μονοσταυρία).

Τι άλλαξε;

Και το δημοσίευμα καταλήγει: Τί άλλαξε τόσο πολύ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ώστε η πολιτικός να φτάσει από το να παίρνει 500 σταυρούς στις δημοτικές εκλογές των τριών σταυρών, στο να παίρνει 2.500 σταυρούς στις βουλευτικές εκλογές του ενός σταυρού; Η σχέση της με το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και τους παρακρατικούς μηχανισμούς της Άγκυρας στη Ροδόπη, που αποκαταστάθηκαν πλήρως τους τελευταίους μήνες, με την ίδια να κάνει κοινές εμφανίσεις με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, τον Τούρκο πρόξενο Αϊκούτ Ουνάλ και να λαμβάνει το «χρίσμα».

Μάλιστα, η ενδυνάμωσή της εξυπηρετούσε πολύ συγκεκριμένο σκοπό, την αποδυνάμωση του έτερου μουσουλμάνου υποψηφίου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ήρθε προεκλογικά σε ευθεία ρήξη με το Τουρκικό Προξενείο, κατηγορώντας τον πρώην πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου για ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα του Νομού Ροδόπης».

Με πληροφορίες από xronos.gr


https://hellasjournal.com