22.5.23

Παρατείνεται η προφυλάκιση Μπελέρη: Αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Πολίτες κρατώντας Ελληνικές σημαίες παρακολουθούν την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χειμάρρα, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μήπως τα διαβήματα κλπ είναι ανεπαρκή και χρειάζεται κίνηση " Ισραηλινού στυλ" για την απελευθέρωση του Μπελέρη και συμμάζεμα της Αλβανικής "κυβέρνησης";
 Την συνέχιση της προφυλάκισης των Φρέντυ Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση αποφάσισε αργά το απόγευμα σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο Πάταξης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στα Τίρανα.

Ο δύο προφυλακισθέντες δεν παρέστησαν στην εκδίκαση της υπόθεσής τους κατά την οποία η υπεράσπιση ζήτησε την αποφυλάκισή τους επικαλούμενη, εκτός των άλλων και λόγους υγείας.

Όπως είναι γνωστό, ο Παντελής Κοκαβέσης βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Τιράνων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Φρέντυ Μπελέρης μεταφέρθηκε από χθες και αυτός στις φυλακές των Τιράνων ενώ υπέβαλε στο δικαστικό σώμα ιατρικές γνωματεύσεις ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που ωστόσο δεν ελήφθησαν υπόψη.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή της απόφασης προφυλάκισης από ανώτερα δικαστικά όργανα οι Μπελέρης και Κοκαβέσης θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης και εκδίκασης της υπόθεσης από το ίδιο δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ σε ανάρτησή της στο Twitter η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στις Βρυξέλες και στη συζήτηση που είχαν για το ζήτημα αυτό.

Η ίδια ανέφερε οτι είπε στον κ. Δενδια πως η υπόθεση αυτή, ανήκει στη δικαιοσύνη και ότι δεν πρέπει να επηρεάσει την νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι , πρόσθεσε, ούτε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε πολιτικό και ακόμα περισσότερο διμερές θέμα.

Ο κ. Μπελέρης, είπε, απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με κάθε Αλβανό πολίτη και κανείς Αλβανός πολίτης δεν είναι πάνω από τον νόμο.

  • Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε το θέμα στην Αλβανίδα ομόλογό του, ενώ μετά την γνωστοποίηση της απόφασης, το ΥΠΕΞ αντέδρασε αναφέροντας: «Η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον δημάρχου Χείμαρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Παναγιώτη Μπάρκα
Αργυρόκαστρο, Αλβανία

https://hellasjournal.com