15.5.23

Μετά τους Αζέρους και τους Σομαλούς κομάντος εκπαίδευσαν οι Τούρκοι στην Ισπάρτα- Στόχος τα Δωδεκάνησα!


 Η επιλογή της Ισπάρτα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, αφού εκεί εδρεύει η τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα, ενώ πλησίον της βρίσκεται το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Εγκιρντίρ

ΗΤουρκία είναι γνωστό ότι διατηρεί στρατιωτική βάση στη Σομαλία και πως εκπαιδεύει τον στρατό της χώρας.

Η εκπαίδευση Σομαλών κομάντος στην Ισπάρτα

Στην παρεχόμενη πρόσφατη εκπαίδευση από τις Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις στην Ισπάρτα προς τους Σομαλούς κομάντος  «Gorgors» ,αναφέρθηκε ο Σομαλός ΥΠΑΜ Νουρ, πλέκοντας το εγκώμιο του Ερντογάν και της Τουρκίας, όπου σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Η Τουρκία εκπαίδευσε και εξόπλισε χιλιάδες Σομαλούς καταδρομείς, που ο Σομαλός λαός αποκαλεί περήφανα  Γκόργκορ (Αετό), στην Ισπάρτα, το σπίτι των Τούρκων κομάντος, και τους έδωσε ένα πνεύμα εμπνευσμένο με πατριωτισμό", είπε ο Σομαλός ΥΠΑΜ, ο οποίος αναφέρθηκε στις  προσπάθειες της Τουρκίας που συνέβαλαν στην παγκόσμια ειρήνη.

Η Τουρκία, η οποία έχει βαθιά ριζωμένους ιστορικούς δεσμούς με τη Σομαλία, έχει κερδίσει την  θέση στις καρδιές των Σομαλών χάρη στις διμερείς της σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη φιλία και την αμοιβαία κατανόηση.

Εκατομμύρια Σομαλοί σε όλο τον κόσμο εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την άνευ όρων υποστήριξη της Τουρκίας στη Σομαλία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως αντανάκλαση αυτής της ευγνωμοσύνης, οι Σομαλοί παρακολουθούν στενά κάθε είδους πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Για το λόγο αυτό, ο λαός της Σομαλίας, που δεν βλέπει τη μοίρα του ξεχωριστή από αυτή της Τουρκίας, περιμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία."

 Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει αποδείξει με την πολιτική της στη Σομαλία ότι μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην Αφρική γενικά και στην Ανατολική Αφρική ειδικότερα.

Με τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2011 και έφτασε μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει γίνει «αναντικατάστατος εταίρος» για τη Σομαλία.

Τόσο πολύ που ο Ερντογάν έχει δείξει με τις πράξεις του τα τελευταία 12 χρόνια ότι στέκεται πιστός στις υποσχέσεις που έδωσε.

 Ο τερματισμός του δράματος στη Σομαλία και η συμβολή στην ανοικοδόμηση του σομαλικού κράτους έχει γίνει μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί της Τουρκίας.

Η Τουρκία ξεκίνησε διαδικασίες ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή με τους πολλούς θεσμούς της, ιδιαίτερα με την ΤΙΚΑ και την Ερυθρά Ημισέληνο.

Η Τουρκία έχτισε τη μεγαλύτερη πρεσβεία της στο Μογκαντίσου σε μια εποχή που άλλα κράτη παρείχαν τις υπηρεσίες της πρεσβείας τους μέσω τρίτων χωρών, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα προβλήματα ασφαλείας. Το τουρκικό κράτος έχει προσκαλέσει στην Τουρκία δεκάδες χιλιάδες Σομαλούς φοιτητές, οι οποίοι θα είναι ο εγγυητής του μέλλοντος του σομαλικού κράτους, για εκπαίδευση.

Εκπαίδευσε χιλιάδες Σομαλούς δημόσιους υπαλλήλους σε διάφορους τομείς που θα ξεκινήσουν και θα συνεχίσουν την οικοδόμηση του κράτους. Με τα νοσοκομεία που ίδρυσε, ειδικά το Νοσοκομείο Εκπαίδευσης και Έρευνας Recep Tayyip Erdoğan, αποκατέστησε το σύστημα υγείας που καταστράφηκε στη χώρα.

Ίδρυσε σύγχρονες γεωργικές σχολές για την ανάπτυξη και αυτάρκεια της Σομαλίας, η οποία έχει πλούσια εδάφη.

Εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμοι, σήραγγες, γέφυρες κατασκευάστηκαν, ενώ  συνέδεσε τη Σομαλία με τον κόσμο με την κατασκευή του αεροδρομίου του Μογκαντίσου και τις πτήσεις της Turkish Airlines (THY).

Η στρατιωτική διείσδυση της Τουρκίας στη Σομαλία

Πάνω απ' όλα ίδρυσε τη Στρατιωτική Βάση Εκπαίδευσης TURKSOM, όπου εκπαιδεύονται Σομαλοί στρατιωτικοί παίζοντας σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών αξιωματικών και υπαξιωματικών στην χώρα.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπαίδευσαν και εξόπλισαν χιλιάδες Σομαλούς καταδρομείς, τους οποίους ο Σομαλός λαός αποκαλούσε περήφανα «Αετό» (Gorgor), στην Ισπάρτα.

Οι καταδρομείς, τους οποίους ο λαός της Σομαλίας αποκαλεί Gorgor, αγωνίζονται συνεχώς για την ασφάλεια της Σομαλίας.

Σε κάθε στιγμή των πραξικοπημάτων και των νικών που επιβλήθηκαν στην αλ-Σαμπάαμπ τους τελευταίους 8 μήνες, υπάρχει η προσπάθεια και η αποφασιστικότητα αυτών των στρατιωτών.

Αυτοί οι στρατιώτες, εκπαιδευμένοι από την Τουρκία, θα αγωνιστούν για την εγκαθίδρυση μιας αναπτυγμένης και ευημερούσας Σομαλίας, όπως έκαναν πριν."

Η επιλογή και ο ρόλος της Ισπάρτα

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους Σομαλούς κομάντος και Αζέροι κομάντος εκπαιδεύθηκαν στο παρελθόν μαζί με τους Τούρκους καταδρομείς στην Ισπάρτα.

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε  αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών.

Η επιλογή της Ισπάρτας είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία , αφού εκεί  εδρεύει η  τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.

Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα.

Επίσης πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούσαμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων αλλά και Τούρκων-Σομαλών αφορούσε την διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το όραμα της  "Γαλάζιας Πατρίδας", μας ωθούν να κρούσουμετον κώδωνα του κινδύνου για το Σύμπλεγμα Κατελορίζου (Καστελόριζο-Ρω-Στρογγύλη) πρωτίστως και για Ρόδο και λοιπά Δωδεκάνησα δευτερευόντως.

Το Αζερμπαϊτζάν υπενθυμίζουμε ότι μετέχει ανελλιπώς  με μαχητικά του στην τουρκική αεροπορική άσκηση "Anatolian Eagle", ενώ κοινές ασκήσεις τουρκικών ομάδων βατραχανθρώπων SAT και SAS με ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2021, με σενάρια προσομοίωσης το Αιγαίο.

Επίσης Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν μέρος στην αποβατική άσκηση EFES-2022, σκοπός της οποίας είναι η δοκιμή σχεδίων που αφορούν την κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν , σύμφωνα με το σενάριο, ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα της διείσδυσης πίσω από εικονικές εχθρικές γραμμές δια θαλάσσης, της αποναρκοθέτησης της ακτογραμμής, της επιδρομής σε παράκτια στρατιωτική εγκατάσταση του εικονικού εχθρού και της εξουδετέρωσης τρομοκρατών.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι μετά τους Αζέρους και τους Σομαλούς κομάντος εκπαίδευσαν οι Τούρκοι στην Ισπάρτα.

Όπως απεδείχθει στην συνέχεια αναφορικά με τους Αζέρους, οι Τούρκοι τους χρησιμοποίησαν στην άσκηση EFES-2022, σκοπός της οποίας είναι η δοκιμή σχεδίων που αφορούν την κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο και δη στα  Δωδεκάνησα.

Μένει λοιπόν να δούμε αν στην επόμενη  τουρκική άσκηση EFES θα λάβουν μέρος Σομαλοί κομάντος, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας ότι εκτός από την εκπαίδευσή τους οι Τούρκοι προτίθενται να τους χρησιμοποιήσουν και  σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον μας.

https://www.pentapostagma.gr