8.5.23

Τρίτος πρωθυπουργός σε τρία χρόνια στη Σλοβακία: Άλλο ένα θαύμα της απλής αναλογικής!



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*


Χθες, η Πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα αποφάσισε να διορίσει νέο προσωρινό πρωθυπουργό, τον τρίτο από τις εκλογές του 2020. Πρόκειται για τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας της χώρας Λούντοβιτς Όντορ, ο οποίος θα ηγηθεί κυβέρνησης τεχνοκρατών μέχρι τις πρόωρες εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του επίσης προσωρινού πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ, ο οποίος ηγείτο υπηρεσιακής κυβέρνησης συνασπισμού και ο οποίος είχε χάσει στην εμπιστοσύνη της Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Η περιπέτεια της Σλοβακίας διαρκεί εδώ και τρία χρόνια.

Είναι κι’ αυτό άλλο ένα θαύμα της απλής αναλογικής.Η τετρακομματική κυβέρνηση συνασπισμού η οποία είχε σχηματιστεί μετά τις εκλογές του 2020, δεν σταμάτησε να αντιμετωπίζει προβλήματα – διαφωνίες, συγκρούσεις, πιέσεις, απαιτήσεις.

Τον Ιούλιο του 2022 το κεντροδεξιό κόμμα «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» (SaS) απαίτησε να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομίας Ιγκόρ Μάτοβιτς, κατηγορώντας τον ότι στηρίχθηκε στις ψήφους του ακροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης για να ψηφιστούν τα μέτρα για τον πληθωρισμό. Ο ίδιος ο Μάτοβιτς είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από την πρωθυπουργία τον Μάρτιο του 2021, μετά την απόφασή του να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ κατά το κορονοϊού, χωρίς να συμβουλευτεί τους εταίρους του. Αμέσως παραιτήθηκε ο υπουργός των Οικονομικών, δείχνοντάς του τον δρόμο προς την έξοδο.

Τελικά, στις 5 Σεπτεμβρίου το SaS έκανε πράξη την απειλή του και αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αποσύροντας τους υπουργούς του. Η κυβέρνηση έχασε έτσι την Δεδηλωμένη στη Βουλή, καθώς διέθετε πλέον μόνο 70 από τις 150 έδρες στη Βουλή. Ως συνέπεια, η χώρα δεν έχει ακόμη ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2023! Στην πραγματικότητα επικρατεί απόλυτη παράλυση.

Η κυβέρνηση παρέμεινε ως υπηρεσιακή, αλλά το χάος συνεχίστηκε καθώς, με διάφορες αφορμές, παραιτούνταν ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί της - από τον υπουργό των Εξωτερικών ως τον υπουργό Γεωργίας. Με τελική παραίτηση αυτήν του ίδιου του προσωρινού πρωθυπουργού Χέγκερ. Ο Χέγκερ πάλι, είχε διοριστεί από την πρόεδρο την 1 η Απριλίου 2021 μετά από μια ακόμη κυβερνητική κρίση. Πήρε την σκυτάλη από τον πρόεδρο του κόμματός του, τον Ίγκορ Μάτοβιτς, ο οποίος με τη σειρά του τον διαδέχθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Χέγκερ, αποφασίστηκε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, είτε του κυβερνητικού συνασπισμού είτε των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ουδείς περιμένει κάτι καλύτερο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Για άλλη μια φορά τα φιλοδυτικά, φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα θα συγκρουστούν με τους δύο αριστερούς σχηματισμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και το κόμμα Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, που διαφωνεί με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και με τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα αντιδυτικά κόμματα προηγούνται και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Σλοβακία η περιπέτεια θα συνεχιστεί. Με ένα ακόμη κεφάλαιο στο κυβερνητικό χάος.

Μέχρι στιγμής, η χώρα έχει από το 2020 αποκτήσει τρεις πρωθυπουργούς και το μέλλον κάθε άλλο παρά ρόδινο διαγράφεται.

Προφανώς κάτι τέτοιο έχουν στο νου τους ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί όταν εκθειάζουν το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής…



*Η Σοφία Βούλτεψη είναι υποψήφια Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος