31.5.23

Ποιοι χάκερς, ρε κακόμοιροι ;

 


Δημήτρης Κανελλόπουλος

Γελούν και οι πέτρες με τις ανακοινώσεις για το φιάσκο που συμβαίνει δύο ημέρες τώρα με την Τράπεζα Θεμάτων. Όσοι ξέρουν από πληροφορική θεωρούν αστείες ανακοινώσεις του τύπου «η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό».

Ακόμα και αυτό να συνέβη, αν συνέβη, αποτελεί υπόθεση μισής ή μίας ώρας για να επανέλθει η κατάσταση (και ο server). Είναι προφανές πως το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων ήταν (είναι) της πλάκας και γι' αυτό ζούμε όλες ετούτες τις κωμικοτραγικές καταστάσεις (κωμικές για εμάς, τραγικές για τα παιδιά στα σχολεία).  


Κοιτάξτε όμως τι συμβαίνει από εδώ και πέρα. Καταρχάς με τα ΜΜΕ, τα φιλοκυβερνητικά. Χθες το αποσιωπούσαν το θέμα, όπως συνηθίζουν να κάνουν με όλα τα θέματα που δεν συμφέρουν την κυβέρνηση και τα «θάβουν» (107η θέση). Σήμερα άλλαξαν τροπάρι, ακολούθησαν το αφήγημα που έστησαν τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης «για την πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό». Ο ΣΚΑΪ μίλησε για «ιστορική επίθεση»! Αλήθεια, πού το γνωρίζουν; Έκαναν ρεπορτάζ; Πώς διασταύρωσαν ότι όντως έγινε κυβερνοεπίθεση από χάκερς από 114 χώρες; (Ο ΣΚΑΪ είπε από 140 χώρες, σε λίγο όλες οι χώρες της Γης θα επιτεθούν στην Τράπεζα Θεμάτων της Νίκης Κεραμέως). Δεν το ξέρουν ότι ισχύει, απλώς μετέτρεψαν σε είδηση και ρεπορτάζ τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και διαρροές.

Λέει το υπουργείο για χάκερ, κατευθείαν τίτλος στα ΜΜΕ για χάκερ. Λέει το υπουργείο για 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες, κατευθείαν αμάσητο στα ΜΜΕ. Αν ρωτήσουμε ένα από αυτά τα ΜΜΕ το εύλογο «που ξέρουμε βρε παιδιά για τους χάκερ;» τι απάντηση θα λάβουμε, «το διαρρέει το υπουργείο»; Οκ, εντάξει...
 

Αλλά έτσι γίνεται η δουλειά τέσσερα χρόνια τώρα. Σήμερα όλα τα κανάλια, ΟΛΑ όμως, μιλούν για χάκερς και όχι για φιάσκο. 60% η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. 

https://www.efsyn.gr

_________________________________

Αναρτήθηκε  από τον Μιχάλη Τσολάκη