22.5.23

Παρακολουθούν τις ελληνικές εκλογές οι Τούρκοι-Τι λένε για τη συντριπτική νίκη Μητσοτάκη-Θέμα αποστρατικοποίησης & εναέριου χώρου από Τσαβούσογλου Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών- Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ καθώς οι Έλληνες βρίσκονταν στις κάλπες

Παρόλο που οι τούρκοι έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις δικές τους δεύτερες εκλογές που θα γίνουν στις 28 Μαΐου, ασχολήθηκαν εκτενώς με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, το ενδιαφέρον από τους τούρκους δημοσιογράφους ήταν ιδιαίτερα έντονο και η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε εντύπωση για το εύρος της.

Η CUMHURIYET αναφέρει: Ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι ο Μητσοτάκης, ενώ η NTV γράφει: «Εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο το κόμμα του Μητσοτάκη. 20 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα». Τέλος η SABAH έχει τίτλο: Νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι το κόμμα του Μητσοτάκη.

Εν τω μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ημέρα των ελληνικών εκλογών έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών. Σε συνέντευξή του στο Haber Turk ανέφερε: 

«Υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Θεωρείται πως είναι εύκολη η επίλυση του θέματος των νησιών και βραχονησίδων που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχίας τους. Εμείς λέμε πως μας ανήκουν, οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν. Διεκδικούν 10 μίλια (εναέριου χώρου) πάνω από τα 6 μίλια. Υπάρχει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η διεκδίκηση του εναέριου χώρου 10 μιλίων πάνω από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων είναι και αστείο αλλά και παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ας πούμε πως αυτό είναι το πιο απλό. Το ζήτημα είναι αν η άλλη πλευρά θα κάνει κάποιο βήμα στα θέματα αυτά. Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως ’δεν συζητάμε άλλο θέμα εκτός από τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης’. Κι εμείς λέμε αν συνομιλήσουμε μόνο για ένα θέμα όσο όμως υπάρχουν τα υπόλοιπα θέματα εμείς θα συνεχίζουμε να έχουμε εντάσεις».

Σημειώνεται πως οι δυο διεκδικητές της προεδρίας της Τουρκίας έχουν πλέον στη διάθεσή τους μόλις έξι ημέρες για να πείσουν τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών έπειτα από αυτόν της 14ης Μαΐου, που δεν ανέδειξε νικητή, με το προβάδισμα να θεωρείται πως το έχει ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, με δεδομένη την επιτυχία των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές.

Με το 49,52% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πολλοί έλεγαν πως έχει κουραστεί και έχει υποστεί μεγάλη φθορά έπειτα από είκοσι χρόνια στην εξουσία, ξεκινά με προβάδισμα 2,5 εκατομμυρίων ψήφων έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άλλοτε ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, βετεράνου της τουρκικής πολιτικής.

Αυτός που υποσχόταν την επιστροφή «της άνοιξης»«της δημοκρατίας» και «του κράτους δικαίου» δεν σαγήνευσε παρά το 44,9% των ψηφοφόρων, παρά την υποστήριξη από την ευρεία συμμαχία κομμάτων που ήλπιζε να πάρει την εξουσία και κινείται στο φάσμα από την εθνικιστική δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά.

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση της 14ης Μαΐου, όταν η συμμετοχή έφθασε το 89%, το Eurasia Group, ένα από τα ελάχιστα ινστιτούτα που προέβλεψαν με ακρίβεια πως ο κ. Ερντογάν θα αναδεικνυόταν νικητής στον πρώτο γύρο, λέει πως αναμένει ότι θα επικρατήσει στον δεύτερο.

Με την εσωτερική αποσταθεροποίηση στην Τουρκία και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, καθίσταται σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να εξωτερικεύσει τη δική του κρίση και να κατασκευάσει ξανά έναν εχθρό στο πρόσωπο της Ελλάδας.

https://www.pentapostagma.gr/