22.5.23

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε ούτε αυτή τη φορά το μήνυμα: Θα το πάρει την επόμενη όταν το ΠΑΣΟΚ θα γίνει δεύτερο κόμμα



 Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του μετά τη βαρύτατη εκλογική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να υποβάλλει την παραίτησή του ή έστω να ζητήσει επαναβεβαίωση της στήριξης στο πρόσωπό του.

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι γίνεται μέσα στο μυαλό και την ψυχή ενός πολιτικού αρχηγού που έχει διατελέσει και πρωθυπουργός μετά από μια τόσο εκκωφαντική αποδοκιμασία. Γιατί μόνο ως τέτοια μπορεί να ονομαστεί το αποτέλεσμα των 20 μονάδων, από 8 μονάδες το 2019 μετά από 4 χρόνια στην αντιπολίτευση.

Όμως, η ζωή έχει αποδείξει ότι γράφει τα μεγαλύτερα θρίλερ. Όπως επίσης και ότι συνήθως επιβεβαιώνεται το ρητό easy come, easy go.

Προφανώς σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό να μη θέλει κανείς να αναλάβει ένα κόμμα μετά από μια βαριά ήττα μπροστά σε μια δεύτερη αναμέτρηση σε περίπου έναν μήνα. Κανείς δεν θα ήθελε να εκτεθεί σε μια ήττα από χέρι.

Σε όσους έχουν μνήμη και μελετούν τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα έχει καταστεί σαφές πως όταν ο λαός έχει αποφασίσει να τιμωρήσει κάποιον δεν σταματά πουθενά., δεν κάνει μισές δουλειές…

  • Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε ποτέ να καταλάβει ποια είναι η άποψη των πολιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο. Κλεισμένος σε ένα δικό του κάστρο έκανε πολλά λάθη, αμέσως μετά την ήττα του το 2019.

Πρώτον δεν ζήτησε ποτέ ειλικρινά, με το χέρι στην καρδιά, συγγνώμη από τους πολίτες για όσα έκανε… λάθος.

Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ήταν και είναι θυμωμένο με τον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό δεν έκανε τίποτε για να το ανατρέψει. Πίστεψε ότι η φθορά της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν νομοτελειακή και αρκετή. Και τελικά έκανε τεράστιο λάθος.

Δεύτερον δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε σε πρόσωπα και στρατηγικές επί μια τετραετία. Δεν μελέτησε ποτέ πραγματικά το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, δεν άλλαξε ρότα, δεν προσάρμοσε τις θέσεις του στη σύγχρονη πραγματικότητα που διαμόρφωσε η ζωή από την πανδημία ως την οικονομική κρίση από την εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν συνεκτιμούμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, δηλώσεις Κατρούγκαλου κ.λπ. Δεν φτάνουν αυτά για τις 20 μονάδες. Προφανώς βοήθησαν αλλά δεν ήταν η βάση του προβλήματος τους.

Παράλληλα, επέμεινε στις αγκυλώσεις πολλών δεκαετιών και κυρίως επέμεινε στη λογική των συμβιβασμών με συσχετισμούς μέσα στο κόμμα του.

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, δεν υπάρχει μέλλον. Και αυτό το λένε εμμέσως ή αμέσως από την πρώτη στιγμή που παγιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει χειρότερο αποτέλεσμα ελπίζοντας ότι στις δεύτερες εκλογές, όπως το 2019, θα μαζέψουν την διαφορά. Ότι αυτοί είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, και ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι… πολύ λίγος για να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα.

Όμως, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και όσοι δεν τον αφήνουν να παραιτηθεί ως τη δεύτερη Κυριακή για να μην καεί ο επόμενος κάνουν λανθασμένο υπολογισμό.

  • Ο Αλέξης κατά πάσα βεβαιότητα θα παραδώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην διάδοχό του ως τρίτο κόμμα. Και αυτό θα σημάνει το τέλος του κυβερνητικού ονείρου.

Τα κόμματα εξουσίας ασκούν μια έλξη σε μεγάλο αριθμό μετακινούμενων ψηφοφόρων. Ένα κόμμα που διεκδικούσε την εξουσία ή έστω ένα ποσοστό της τάξης του 30% ήταν θελτικό. Ένα κόμμα της τάξης του 20% με το ΠΑΣΟΚ από πίσω του να έρχεται με φόρα δεν αποτελεί θελτική επιλογή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σχεδόν σαφής στις πρώτες του δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής. Αφού «έριξε μια στον Μητσοτάκη» για να μην ξεχνιόμαστε στη συνέχεια έδειξε τις προθέσεις του: Να… καταπιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά θα δει.

Κι αν ο Ανδρουλάκης μπει στην επόμενη βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση κανείς από αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τον προλάβει…

https://hellasjournal.com/