3.5.23

Η Κύπρος απέκτησε βασιλιά και η Αμμόχωστος μάς τελείωσε

 


ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ

Ο κυπριακός λαός δεν ζήτησε έναν βασιλιά ο οποίος καθημερινά θα αναλώνεται σε ανούσιες δράσεις και που δεν στοχεύουν να βάλουν τη χώρα σε ορθή τροχιά.

Δεν ξέρω πόσοι το συνειδητοποιείτε, αλλά οι αγγλοαμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στην Κύπρο για υποβοήθηση Ρώσων ολιγαρχών θα φέρουν σοβαρές εξελίξεις που θα στοιχίσουν στην οικονομία της χώρας, και όχι μόνο. Πολλοί συνάνθρωποί μας θα χάσουν τις δουλειές τους από το κλείσιμο εταιρειών και πολύ χρήμα θα χαθεί από την αγορά. Ήδη η Τράπεζα Κύπρου ενημέρωσε τους Ρώσους πελάτες της ότι εντός δύο μηνών θα προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των λογαριασμών τους.

Η κυβέρνηση παραμένοντας σταθερή στη διγλωσσία διεμήνυσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν αμφισβητούμε τις αγγλοαμερικανικές κυρώσεις και θέλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς αλλά, την ίδια ώρα, θα διερευνήσουμε τα στοιχεία που οδήγησαν Αγγλία και Αμερική να συμπεριλάβουν ονόματα Κύπριων στη λίστα. Με λίγα λόγια, ναι μεν συνεργαζόμαστε γιατί θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι αξιόπιστη χώρα, αλλά την ίδια ώρα δεν σας πιστεύουμε και θα κάνουμε δική μας έρευνα.

Όλα αυτά συμβαίνουν στον τόπο την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με την πρώτη κυρία, λανθασμένα θεωρούν ότι διορίστηκαν σε θέσεις βασιλικές και ότι το έργο που θα πρέπει να παραγάγουν για τον τόπο αφορά φιλανθρωπικά γκαλά, επισκέψεις, θεμέλιους λίθους, τελετές αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, λες και αυτό είναι που χρειάζεται στο βιογραφικό του ή για να κάνει τη δουλειά του σωστά. Θα σταθώ, όμως, στις αναγορεύσεις γιατί είναι σύνηθες σε αξιωματούχους κράτους, όπως υπουργούς, πρέσβεις κ.λπ. και καμιά φορά γίνεται προς το τέλος της προεδρικής θητείας μετά που ένας Πρόεδρος έχει παρουσιάσει ουσιαστικό έργο. Οπόταν προς τι όλο αυτό; Σκέφτομαι ειλικρινά, μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο, πώς μπορεί αυτά να ανήκουν στις προτεραιότητες ενός Προέδρου που έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά.

Πριν από λίγες μέρες μάθαμε ότι τρία ξενοδοχεία Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο αγοράστηκαν από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία μέσα από τη διαδικασία της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας στα κατεχόμενα. Οι συμπατριώτες μας δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία, πολλοί έχασαν και την ελπίδα ότι θα λυθεί το Κυπριακό και δεν τους αδικώ καθόλου. Και δεν φταίει η αδιαλλαξία της Τουρκίας γι' αυτό, αλλά τα μυαλά που κουβαλούμε και που τινάξαμε μια σημαντική ευκαιρία στον αέρα στο Κραν Μοντανά και μετράμε ήδη έξι χρόνια χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Τα περιθώρια στενεύουν πάρα πολύ για την κατεχόμενη γη μας. Ήδη από το καλοκαίρι οι πτήσεις από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα θεωρούνται εσωτερικές πτήσεις. 2.672 άδειες αγοράς ακίνητης περιουσίας στην κατεχόμενη γη μας δόθηκαν σε Ισραηλινούς. Τη χάνουμε τη γη μας και δεν βλέπω καμία ηγεσία να αισθάνεται χρέος και ευθύνη να δουλέψει σκληρά και με στρατηγική ώστε να αναστρέψουμε την κατάσταση και να σώσουμε ό,τι μπορούμε.

Ο κυπριακός λαός δεν ζήτησε έναν βασιλιά ο οποίος καθημερινά θα αναλώνεται σε ανούσιες δράσεις και που δεν στοχεύουν να βάλουν τη χώρα σε ορθή τροχιά. Η ζωή δεν είναι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς, όπως είναι τα πράγματα τώρα και με τους ανθρώπους που επέλεξε για να τον περιβάλλουν, διαφαίνεται ότι απουσιάζει το πλάνο διακυβέρνησης αλλά και διαχείρισης πιθανών κρίσεων. Show must go on!

https://politis.com.cy/