17.5.23

Τα παθήματα (από την Αλβανία) πότε θα γίνουν μαθήματα στην Ελλάδα; Ενα ακόμη ράπισμα κατά των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων

epa10631890 A handout photo made available by the Ministry of Foreign Affairs of Iceland shows (L-R) Secretary General of the Council of Europe Marija Pejcinovic Buric, Albanian Prime Minister Edi Rama and Iceland’s Prime Minister Katrin Jakobsdottir posing for a photo prior to the start of the Summit of Heads of State and Government of the Council of Europe in Reykjavik, Iceland, 16 May 2023. EPA, ICELAND FOREIGN MINISTRY HANDOUT

 Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ*

Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία είναι καταλύτης και ορόσημο για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Η Αλβανία και επί του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα ακολουθεί την πρακτική των Ενβέρ Χότζα και Ραμίζ Αλία.

Δεν αναγνωρίζει τον Ελληνισμό της Χειμάρρας ως εθνική μειονότητα. Πάνω από τριάντα χρόνια έλλειψης σταθερού σχεδίου, συνέχειας, σταθερότητας και διακομματικής συνεννόησης είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής μας. Η κατευναστική συμπεριφορά έχει πάντοτε τα αντίστροφα του επιδιωκομένου αποτελέσματα.

Πέραν της Ελληνικής Μειονότητας, ο διωγμός του υποψηφίου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη –οργάνωσε και υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, στη Χειμάρρα τον Δεκέμβριο– αποτελεί ένα ακόμη ράπισμα κατά των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων. Επίσης, καταστρατήγηση των προβλεπομένων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ προτύπων και διαδικασιών για τη διεξαγωγή ελεύθερων και ανόθευτων εκλογών.

  • Αποτελεί επίσης ράπισμα κατά της Ελλάδος και της πολιτικής μας εδώ και πολλά χρόνια απέναντι στο βαθύ κράτος των Τιράνων και της εδώ και πολλά χρόνια στάσης μας απέναντι στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα.

Φαντάζονταν κανείς στα γραφεία της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων στην Αθήνα πώς θα γίνονταν την (περασμένη) Κυριακή οι εκλογές στη Χειμάρρα; Κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών για τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και δη τους υποψηφίους και ψηφοφόρους του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

Υπάρχει καταγεγραμμένη και συνεπής πρακτική. Το 2000 ο ΟΑΣΕ διαπίστωσε εκφοβισμό και νοθεία. Το 2003 «απήχθη» η κάλπη και μεταφέρθηκε στα Τίρανα. Κάθε εκλογική διαδικασία στη Χειμάρρα αποτελεί μια δοκιμασία. Εκεί έχει αποφασίσει η Αλβανία να αποκαλύπτει τις πραγματικές της διαθέσεις.

Τη σημασία της Χειμάρρας, προπύργιο της Ελληνικής Μειονότητας, ανέδειξαν εδώ και 25 χρόνια οι βάναυσες πρακτικές των Τιράνων.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω τέλος ότι αντί της λεγόμενης σκληρής ή της ήπιας πολιτικής μας απέναντι στην Αλβανία εξακολουθεί να απουσιάζει εκείνη που κυρίως απουσιάζει. Η σταθερή. Τα παθήματα ας γίνουν μαθήματα. Επιτέλους.

* Πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία 1999-2000.

https://hellasjournal.com/