6.5.23

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκαλύπτεται: Η κατοχική Τουρκία πίσω από την πώληση των ελληνικών ξενοδοχείων στο Βαρώσι


 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως θα πρέπει να αξιολογηθεί για την Τουρκία και την παράνομη “τδβκ” – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – η εξέλιξη της πώλησης τριών ξενοδοχείων και δύο ορόφων πολυκατοικιών στο Βαρώσι από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία.

Σημείωσε ότι η παράνομη “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” ιδρύθηκε το 2004 για την διεκδίκηση περιουσιών στα κατεχόμενά.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Μπακίς προβάλλει σήμερα δηλώσεις του Τσαβούσογλου που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε τουρκικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Κληθείς να σχολιάσει τον αντίκτυπο από το αρχικό δημοσίευμα για την εν λόγω πώληση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το 2004 ιδρύθηκε η επιτροπή και αναγνωρίστηκε ως εσωτερικό ένδικο μέσο και αυτή αξιολογεί τις περιπτώσεις όσων από το «νότο» θέλουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους που έμειναν στο «βορρά».

«Εάν υπάρχει Τούρκος χρήστης αυτό υπολογίζεται και η αξία (της περιουσίας) θα πληρωθεί», ανέφερε.

Ανοίγοντας το κλειστό Βαρώσι, συνέχισε, «είπαμε ότι εδώ έχουν περιουσία Τ/κ, Ε/κ, πολίτες τρίτων χωρών, ιδρύματα (ΣΣ: βακούφικα), η βρετανική βασιλική οικογένεια». Έγινε απογραφή για να διαπιστωθεί ποια περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε ποιον, πρόσθεσε, και είπαν “ας έρθουν να χρησιμοποιήσουν τις περιουσίες τους υπό τη διοίκηση της (παράνομης) ‘τδβκ’”, κατά την έκφρασή του.

«Επιπλέον, είπαμε, ‘οποιοσδήποτε μπορεί να πουλήσει την περιουσία του μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας’».

Κατά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι πολύ σαφές ότι οι Ε/κ θέλουν να χρησιμοποιούν τις περιουσίες τους. Όμως η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ.Δ.), προσπαθεί να το αποτρέψει αυτό.

«Βλέποντας αυτό οι Ε/κ αποφάσισαν να πουλήσουν τις περιουσίες τους. Στην πραγματικότητα, ενθαρρύνουμε την (παράνμη) ‘τδβκ’ και τους δικούς μας πολίτες. Λέμε, ‘αν κάποιος θέλει να πουλήσει, καλό είναι να αγοράσουν. Το να περάσουν αυτές οι περιουσίες στα χέρια των Τούρκων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα. Είναι μια κατάσταση υπέρ μας πολιτικά. Αυτό δείχνει ότι ακόμα κι αν η πολιτική μας κριτικάρετε από την ε/κ διοίκηση -όπως αποκάλεσε την Κ.Δ.- και την ΕΕ, ο ε/κ “λαός” την στηρίζει».

Η Γενί Μπακίς προβάλλει επίσης δηλώσεις του παράνομου ψευτο-«υπουργού μεταφορών», Ερχάν Αρικλί πως δεν χρειάζεται «νομοθετική ρύθμιση» για να μπορέσουν αυτά τα τρία ξενοδοχεία να λειτουργήσουν, μετά την αγορά τους, αλλά αρκεί απόφαση του παράνομου ψευτο-«υπουργικού συμβουλίου» για να αρθεί το στρατιωτικό καθεστώς του Βαρωσιού.

«Αυτή τη στιγμή, αν ένας Τουρκοκύπριος έχει αγοράσει τρία ξενοδοχεία εκεί, το μόνο εμπόδιο μπροστά του είναι να αφαιρεθεί το στρατιωτικό καθεστώς των Βαρώσιων και να εξετάσει (την πράξη) η (παράνομη) “επιτροπή ακίνητης περιουσίας”. Αυτό εξαρτάται από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου».

Ο Ε/κ που θέλει, συνέχισε, μπορεί να πάει να εγκατασταθεί στο σπίτι που άφησε στα κατεχόμενα. «Δεν υπάρχουν εμπόδια μπροστά τους. Αυτό μας το παρέχει το ΕΔΑΔ με την απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος. Θα εφαρμόσουμε δηλαδή την απόφαση του ΕΔΑΔ», ανέφερε.

«Σε περίπτωση που το Βαρώσι απαλλαγεί από το στρατιωτικό καθεστώς, η (παράνομη) “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει της περιουσία στους Ε/κ ή σε Τούρκους που αγοράσουν εκεί περιουσία. Αν κάποιος έχει πρόβλημα, πάει να παραπονεθεί στο ΕΔΑΔ», είπε.

Σύμφωνα με τον Ερχάν Αρικλί, μετά τις εκλογές στην Τουρκία ως παράνομη ψευτο-«κυβέρνηση» κύριο θέμα τους θα είναι το Βαρώσι. Σημείωσε ωστόσο ότι στο Βαρώσι το ψευδοκράτος “δεν ενεργεί μονομερώς, αλλά με διαβούλευση και επικοινωνία με την Τουρκία, αποκαλύπτοντας έτσι ότι όλα ελέγχονται από την ισλαμική κατοχική δύναμη.

«Θα γίνει ένα βήμα». «Κάποιοι μας ρωτούν γιατί ρωτάμε την Τουρκία. Επειδή η (παράνομη) “τδβκ” δεν είναι ο συνομιλητής του ΕΔΑΔ, των ΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία».

Ο κ. Αρικλκί ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά αισθάνεται άβολα με το θέμα του Βαρωσιού.

«Δεν υπάρχει όφελος να φοβάσαι κάτι που δεν μπορείς να αποτρέψεις. Αυτός ο φόβος θα μεγαλώνει περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Οι γενιές αλλάζουν. Οι Ε/κ που διαμένουν στο Βαρώσι έχουν πεθάνει οι περισσότεροι και πίσω τους έρχονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Εφόσον δεν μπορούν να πάνε στο Βαρώσι, θα σκεφτούν ότι πρέπει να πουλήσουν», είπε.

https://hellasjournal.com/