18.5.23

Το αυτογκόλ Κατρούγκαλου στο 89’ αλλάζει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ Ένα αυτογκόλ του Γιώργου Κατρούγκαλου στο 89’ της προεκλογικής αντιπαράθεσης, απομακρύνει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής. Η ζημιά από την δήλωσή του – που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής ξανά της ασφαλιστικής εισφοράς του 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες – αλλά και η αμήχανη αντιμετώπιση από την πλευρά της Κουμουνδούρου, είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλη και ο περιορισμένος χρόνος την καθιστά δύσκολα αναστρέψιμη.

Η επίμαχη αναφορά του Γιώργου Κατρούγκαλου έγινε το βράδυ της Τετάρτης κατά την διάρκεια τηλεοπτικής αντιπαράθεσή του με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Κατρούγκαλος υπερασπίστηκε τον φερώνυμο νόμο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι προτιμότερο να καταβάλλει κανείς εισφορές ανάλογα με το εισόδημά του, παρά να του επιβάλλεται κεφαλικός φόρος.

Όμως, ο κ. Κατρούγκαλος δεν υπερασπίστηκε απλώς τον νόμο που θέσπισε ως υπουργός Εργασίας. Το κρίσιμο είναι ότι δεν απέκλεισε με κατηγορηματικότητα το ενδεχόμενο να επιβληθεί εκ νέου.

Το θέμα όμως έθεσε σε δοκιμασία και τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου συζητήθηκε το θέμα το πρωί. Αν και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας προέκρινε μία έντονη και σαφή αποδοκιμασία που να ισοδυναμεί με απομάκρυνση από τις εκλογές και ενδεχομένως από το κόμμα, τελικά αποφασίστηκε να ακολουθηθεί διαφορετική γραμμή.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τηλέφωνο τον Γιώργο Κατρούγκαλο για να του ζητήσει εξηγήσεις. Ο κ. Κατρούγκαλος επέμενε ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη, όπως είχε δικαίωμα. Κατόπιν τούτου η Κουμουνδούρου έβγαλε την πρώτη ανακοίνωσή της με την οποία έκανε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαστρέβλωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποδοκιμάζει τον πρώην υπουργό της.

Η ΝΔ έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά και πέρα από το ότι ανέβασε η ίδια το ζήτημα με δηλώσεις, τόσο κεντρικά όσο και των στελεχών της, κινητοποίησε τους επαγγελματικούς φορείς του εμπορικού κόσμου, οι οποίοι άρχισαν να βγάζουν αποδοκιμαστικές ανακοινώσεις. Μόλις το μεσημέρι και ενώ το κλίμα είχε διαμορφωθεί, στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν ότι οι εντυπώσεις είχαν χαθεί και άλλαξαν γραμμή εκδίδοντας νέα ανακοίνωση, σκληρή αυτή την φορά, που έθετε εκτός εκλογικής αντιπαράθεσης τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Προηγήθηκε ξανά συνεννόηση με τον βουλευτή, ο οποίος την ίδια ώρα έκανε την δική του ανακοίνωση ότι αυτοβούλως αποσύρεται, αφού βεβαίως επιτέθηκε στη ΝΔ.

Άλλαξε το κλίμα η δήλωση 

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, λένε οι πληροφορίες, έχει την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί αντέδρασε με τέτοια καθυστέρηση και ενώ το παιχνίδι των εντυπώσεων είχε κριθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα λίγες ώρες έχει αλλάξει το κλίμα και έχει πέσει το ηθικό των στελεχών που αντιλαμβάνονται το εκλογικό κόστος. Από την αρχή της εκλογικής αντιπαράθεσης ένα από τα κρίσιμα σημεία είναι η στάση της μεσαίας τάξης.

Σε όλες του τις ομιλίες ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης, προβάλλοντας την αθέτηση των υποσχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα δικά του σημεία του προγράμματος για την ρύθμιση των χρεών και τις ελαφρύνσεις. Μέσα στον θόρυβο που δημιουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης, η προσπάθεια δύο μηνών σε σημαντικό βαθμό ακυρώνεται.

Ορισμένοι πάντως εξακολουθούν να υπερασπίζονται το δικαίωμα του κ. Κατρούγκαλου στην προσωπική άποψη και εκτιμούν ότι είχε δίκιο στην δυσαρέσκειά του, καθώς αφέθηκε μόνος του να υπερασπίζεται μία πολιτική που όταν επιβλήθηκε ήταν φυσικά απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων. Αυτό μάλιστα, όταν στην Α΄ Αθηνών που είναι υποψήφιος, έχει έντονο ανταγωνισμό. Όσο δίκιο όμως και να έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι πολύ έμπειρος ώστε να αντιληφθεί ότι δύο ημέρες πριν τις εκλογές κανείς δεν θα κάνει συζήτηση ουσίας, όταν μάλιστα τα ΜΜΕ είναι στην πλειονότητά τους στρατευμένα.

Επαναφορά της ασφαλιστικής εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τις ανακοινώσεις του κόμματος, επιστρατεύτηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με δήλωσή του διαβεβαίωσε ότι έχει συμμετάσχει στην κατάρτιση του προγράμματος και δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη. Ωστόσο η μιντιακή υπεροπλία της ΝΔ δεν αντιμετωπίζεται, πολύ δε περισσότερο που στο συγκεκριμένο θέμα επιστρατεύθηκαν οι συλλογικοί φορείς των επαγγελματιών και εμπόρων. Από το πρωί στα εμπορικά καταστήματα και στις αγορές είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης…

https://slpress.gr/

(Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Μιχάλη Τσολάκη)