6.4.23

Είπε μία μεγάλη κουβέντα ο Νίκος Δένδιας, διότι ο Μεβλούτ επιμένει στο παρελθόν: Δεν είμαστε αφελείς, όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές (video)

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στα εγκαίνια της έκθεσης του πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama με τίτλο «Improvisations», η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο Ζάππειο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκος Δένδιας, ένας σοβαρός πολιτικός, κατέθεσε χθες τις απόψεις του, στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, για τη νέα περίοδο του διανύουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, και πρέπει να τον ακούσουμε.

Άλλωστε, αυτός είναι ο «αρχιτέκτονας» αυτής της νέας πορείας των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, και κάτι περισσότερο από εμάς γνωρίζει. Ακούει και τον ομόλογό του, τον γνωστό μπουνταλά Μεβλούτ Τσαβούσογλου και φυλάει τα ρούχα του για να έχει τα …μισά.

Ο Τούρκος υπουργός θυμήθηκε στις Βρυξέλλες ότι έχει συμφέροντα η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ενεργειακά «φρούτα» της θάλασσας από τα οποία θέλει μερίδιο. Δήλωσε τα εξής που δημοσίευσε μόνο η ιστοσελίδαμας (ΕΔΩ) -τα υπόλοιπα ΜΜΕ αρκέστηκαν στην προβολή των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν:

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια –τόνισε ο Τσαβούσογλου- να παραμελήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, την οποία παρακολουθούμε να αναπτύσσεται σαν κόρη οφθαλμού, και τo Kόκκινο Μήλο και το εθνικό αυτοκίνητο Togg. Κι από την άλλη, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Λιβύη».

Όταν, λοιπόν, ο Τσαβούσογλου κάνει τέτοιες δηλώσεις, πως να μην είναι προσεκτικός ο κ. Δένδιας; Τι άλλο μας είπε ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών, για να μην ξεχνιόμαστε από την αγαλλίαση της “νέας τάξης” πραγμάτων στα ελληνοτουρκικά;

  • Δήλωσε ότι η Τουρκία όχι μόνο διασφαλίζει τον εαυτό της μέσω της ενεργειακής της πολιτικής, αλλά και συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κρίσης στον κόσμο, δεν επιτρέπει τετελεσμένα στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή (των πόρων) και μεσολαβεί για τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υπογραμμίσει πάντοτε το μήνυμα της, ιστορικά, εθνικά, ότι εφόσον η Τουρκία τείνει χείρα φιλίας, η χώρα μας θα ανταποκριθεί. Και περιμένει βεβαίως την ανάλογη ανταπόκριση και από τους Τούρκους, διότι δεν έχουν μπέσα και ουδείς μπορεί να τους εμπιστευθεί.

Μίλησε για τεράστια αλλαγή της Τουρκίας μετά τους σεισμούς, η οποία ασφαλώς είναι καλοδεχούμενη.

Και όταν ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται τη στροφή της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι η εμπιστοσύνη αναπτύσσεται με τον καιρό, τονίζοντας ότι δεν είναι η Ελλάδα που απειλεί και διεκδικεί. Η Τουρκία είναι αυτή που ισχυρίζεται ότι είναι δικά της τα ελληνικά νησιά, που βεβαίως δεν είναι.

«Δεν είμαστε αφελείς», τόνισε ο κ. Δένδιας και έδειξε το τέλος της προεκλογικής περιόδου της Τουρκίας στις 14 Μαϊου. Τότε θα κριθούν όλα.

  • Αν χάσει ο Ερντογάν, θα αναλάβουν την εξουσία οι Κεμαλιστές, οι οποίοι και αυτοί απαιτούν τα νησιά μας. Αν κερδίσει, ο Τούρκος πρόεδρος θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις του. Θα συνεχίσει τη νέα πορεία στην οποία «περπατά» προεκλογικά; Ή θα δούμε τον γνωστό αλήτικο εαυτό του.

«Εκεί θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης που θα προκύψει από την κρίση του τουρκικού λαού και πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μπροστά», σημειώνει ο κ. Δένδιας. Αν οι Τούρκοι συμπεριφερθούν ως κανονικοί σύμμαχοι, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί με μία χείρα φιλίας.

Ο Έλληνας υπουργός θύμισε ότι πριν από τους σεισμούς, κάθε μέρα υπήρχαν υπερπτήσεις, παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων. Όλα αυτά σταμάτησαν, λέει και έχει δίκιο.

  • «Δεν υπάρχει καν τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπάρχει γενικά μια πλήρης αλλαγή της τουρκικής στάσης. Έχει αλλάξει τελείως η ρητορική. Δεν εκτοξεύονται ούτε ύβρεις, ούτε απειλές, ούτε οτιδήποτε άλλο εναντίον της Ελλάδας», τονίζει.

Βεβαίως, στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η τουρκική κατοχή είναι εκεί και οι εγκάθετοι της Άγκυρας στα κατεχόμενα συνεχίζουν να απειλούν, με πρώτο τον παράνομο «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Απαιτούν τη διχοτομική λύση των «δύο κρατών» και δεν υποχωρούν ούτε πόντο από αυτή την απαράδεκτη διευθέτηση.

Υποθετικά μιλώντας. Εάν όντως ο Ερντογάν ομιλεί σοβαρά και επιδιώκει την επικράτηση της ειρήνης με την Ελλάδα, τι θα γίνει με την Κύπρο; Θα αφεθεί στην κατάσταση την οποία βρίσκεται από τον μαύρο Ιούλη του 1974, ή θα επιβληθεί μία φιλοτουρκική λύση για να …ησυχάσει η ελίτ των Αθηνών, που δεν κρύβει ότι δεν νοιάζεται για το νησί; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας./ https://hellasjournal.com