29.4.23

Ο Ερντογάν ξυπνά ξανά τον «μπαμπούλα» του… αμερικανικού πραξικοπήματος στις εκλογές: Πυρά Σοϊλού κατά Μπάιντεν [video]

 

Το φάντασμα ενός υποτιθέμενου πραξικοπήματος με εγκέφαλο τις ΗΠΑ και …θύμα τον Ερντογάν, επαναφέρει το κυβερνών κόμμα (ΑKP) διά του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η ανακίνηση του ευφάνταστου σεναρίου, που έρχεται και επανέρχεται κατά καιρούς στον δημόσιο λόγο αξιωματούχων της Αγκυρας, αφενός εξυπηρετεί τον στόχο της συσπείρωσης των οπαδών του Ερντογάν -πόσω μάλλον απουσία του ασθενούντος ηγέτη- έναντι ενός δήθεν εξωτερικού εχθρού αφενός όμως προδίδει και πανικό και ίσως λειτουργεί και ως άλλοθι ήττας στις επικείμενες εκλογές.

Είπε λοιπόν ο Σοϊλού:

«Προσπαθούν να θέσουν υπο έλεγχο την Τουρκία με κάποιον Δούρειο Ιππο. Η 15η Ιουλίου (2016) ήταν η προσπάθειά τους για την απόπειρα πραξικοπήματος τους. Και τώρα σας λέω πως η 14η Μαΐου θα είναι η προσπάθεια τους για πολιτικό πραξικόπημα. Η 14η Μαΐου 2023 είναι η προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος της Δύσης. Είναι μια επιχείρηση πραξικοπήματος που στόχο έχει την εξάλειψη της Τουρκίας.

 

Και πρόσθεσε: «Δεν το λέω εγώ αυτό, το έχει πει το άτομο που σήμερα ηγείται της Αμερικής! Όταν απέτυχαν όλες οι προσπάθειες τους πριν από χρόνια, εξέφρασε πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να πάρουν την Τουρκία υπο τον έλεγχο τους».

Ο Σοϊλού ρωτήθηκε μάλιστα από δημοσιογράφο: «Δηλαδή αν οι πολίτες δεν ψηφίσουν την κυβέρνηση και ψηφίσουν άλλο κόμμα, τότε θα θεωρηθούν πραξικοπηματίες; Τι θέλετε να πείτε;»

«Eγώ εννοώ και λέω την Αμερική» απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών…

Προσευχηθείτε

Τα σενάρια πάντως ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας φουντώνουν μετά την ακύρωση, χθες, άλλης μιας προεκλογικής του εμφάνισης.

Ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος δεν πήγε σε προγραμματισμένη συγκέντρωση στα Άδανα για τα εγκαίνια γέφυρας, αλλά μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στα στελέχη του κόμματός του από ανοικτή ακρόαση και τους ζήτησε να προσευχηθούν γι’ αυτόν ώστε να «γίνει καλά».

«Εσείς, ειδικά πριν από τις εκλογές στις 14 Μαϊου, το να κάνετε μια τέτοια προσπάθεια, μου δίνει δύναμη για να γίνω καλά. Περιμένω και τις προσευχές σας» τους είπε.

Προηγείται με βραχεία κεφαλή ο Κιλιτσντάρογλου

Αξιοσημείωτα αποτελέσματα προέκυψαν από την τελευταία έρευνα της εταιρείας Area, για τις εκλογές στην Τουρκία.

Στην ερώτηση «ποιον υποψήφιο θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές περάσουν στον δεύτερο γύρο;», το 45,9% δήλωσε ότι θα προτιμούσε τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον Ερντογάν ήταν 44,6%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό όσων είπαν «δεν θα πάω στην κάλπη» ήταν 9,5%, άρα αυτό το ποσοστό θα καθορίσει την τύχη των εκλογών.

Στα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τον πρώτο γύρο, ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 46,8%, ο Ερντογάν 46,7%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ 3,9% και ο Σινάν Ογάν το 2,6% των ψήφων.

Και προεκλογικό σποτ Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό στρατόπεδο στοχεύει -ξανά- στα θρησκευτικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων, με ένα νέο σποτ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, από τον Ερντογάν.

 

«Δόξα σοι Κύριε! Το δίκαιο έγινε πραγματικότητα. Προσευχήθηκε το απόγευμα στην Αγία Σοφία. Από τότε του Τούρκου έγινε η Κωνσταντινούπολη. Αν γίνει κάποιου άλλου πρέπει να καταρρεύσει η Κωνσταντινούπολη», ακούγεται μεταξύ άλλων στο μισαλλόδοξο σποτ του ΑΚΡ….