4.4.23

Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush έβαλε ρότα για τις ακτές της Συρίας κοντά στη ρωσική βάση και την Τουρκία



 Μπλοκάρεται και ελέγχεται ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος καθώς αναμένονται εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) δήλωσαν ότι το USS George H.W. Bush επεκτείνει την αποστολή του, μαζί με την ομάδα μάχης που το συνοδεύει, βάζοντας ρότα για τις ακτές της Συρίας.

Από αυτό το σημείο οι ΗΠΑ θα ελέγχουν την ρωσική βάση στην Ταρτούς της Συρίας, την Τουρκία, αλλά και το Ιράν.  

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) Συνταγματάρχης Joe Buccino δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι στοχεύουν να ενισχύσουν τις επιλογές τους για την αντιμετώπιση μιας σειράς απρόβλεπτων καταστάσεων στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Buccino ανέφερε ότι τα πολεμικά πλοία USS Leyte Gulf, USS Delbert D. Black και USNS Arctic συμπεριλήφθηκαν επίσης στην ομάδα μάχης του σύγχρονου αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Επιπλέον, ο Buccino πρόσθεσε ότι μια μοίρα επιθετικών αεροσκαφών A-10 θα σταλεί στη Μέση Ανατολή σε αεροπορική βάση, αλλά δεν είπε σε ποια χώρα θα αναπτυχθουν, αλλά η πιθανότερες είναι το Ισραήλ και η Ιορδανία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι αναμένει τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα παραμείνουν υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (EUCOM).

Το USS George H.W. Bush συμμετείχε πρόσφατα στην μεγάλη άσκηση Neptune Strike 2023-1, στην οποία συμμετείχαν 31 πολεμικά πλοία, 135 αεροσκάφη όλων των τύπων και 8.386 στρατιωτικό προσωπικό από 21 χώρες, αγκυροβολώντας στην συνέχεια στην Σούδα.

Έγινε γνωστό ότι το USS George H.W. Bush κινείται πλέον προς τη Συρία με την ομάδα μάχης του.

Η απόφαση να αναπτυχθούν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν απόρροια των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας σε βάσεις των ΗΠΑ στις συριακές πόλεις Hasakah και Deir ez-Zor.

Στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος αγνώστου ταυτότητας, σκοτώθηκε προσωπικό των ΗΠΑ, ενώ 12 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έξι από τους τραυματίες στρατιώτες είχαν διαγνωστεί με εγκεφαλικό τραύμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις και είπε ότι «στο Ιράν θα δοθεί σθεναρή απάντηση για να προστατευθούν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή στις εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ομάδες που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στο Ντέιρ εζ-Ζορ, και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 μαχητών.

Ο Keyvan Khosravi, εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε ότι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία είναι παράνομη.

Η περιοχή αυτή είναι σε αναβρασμό ενόψει των διαδηλώσεων στο Ισραήλ, της προεκλογικής περιόδου της Τουρκίας, και των ιρανικών διαθέσων στην ευρύτερη περιοχή.  

https://www.pentapostagma.gr