5.4.23

Συνεχίζει τις αποκαλύψεις ο Seymour Hersh για τους αγωγούς Nord Stream




Oι αποκαλύψεις Hersh προκαλούν διπλωματικό σεισμό


Ο στόχος της κυβέρνησης Biden ήταν να διατηρηθεί διά της βίας η συμμαχία με τη Γερμανία με τον εκβιασμό για την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας
Οι ΗΠΑ θα θέσουν σε κίνδυνο μια από τις πλέον πολύτιμες συμμαχίες τους μετά την αποκάλυψη του τι πραγματικά συνέβη στους αγωγούς Nordstream.
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, Seymour Hersh προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις και προέβλεψε μια επικείμενη πολιτική καταστροφή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden λόγω της δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία επιδεινώνεται. Κατά τη γνώμη του, έχοντας χάσει το ρωσικό φυσικό αέριο, η γερμανική βιομηχανία περιμένει «ένα πολύ κακό το επόμενο έτος» ενώ σύμφωνα με όσα επισημαίνουν τα ίδια τα γερμανικά ινστιτούτα οι προοπτικές για το οικονομικό κλίμα είναι δυσοίωνες για την «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας.

«Θα είναι κακό και θα πέσει η συνολική ευθύνη στους ώμους του Biden και νομίζω ότι στα μέσα του τρέχοντος έτους αυτό θα αποτελέσει πολιτική καταστροφή για αυτόν», επισήμανε ο Hersh σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Postil την Κυριακή 2 Απριλίου 2023.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί την πιθανή γερμανική ανεξαρτησία, ενώ η Ουάσιγκτον φοβάται εδώ και «πέντε γενιές» ότι οι ρωσικοί ενεργειακοί πόροι θα καταστούν πολιτικό όπλο.
Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, αυτό που συνέβη δεν θα καταστρέψει τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις, αν και «δηλητηριάστηκαν» σε επίσημο επίπεδο με αφανείς ακόμη τις συνέπειες εφόσον επιβεβαωθούν τα γεγονότα.



O διχασμός του αμερικανικού κατεστημένου

Σύμφωνα με τον Hersh, υπάρχει διαφορά απόψεων ανάμεσα στο τι πιστεύει η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και σε αυτό που κάνει ο Λευκός Οίκος.
«Δεν νομίζω ότι κανείς υποστηρίζει τις συνεχείς φωνές αντιπαράθεσης του Λευκού Οίκου στη Ρωσία και την Κίνα και τη συνεχή υπερβολή του τι συμβαίνει στον πόλεμο, για το οποίο υπάρχει σημαντική διαφορά απόψεων μεταξύ του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών Toni Blinken», σημείωσε . πρόσθεσε, χωρίς να εξηγεί συγκεκριμένα ποιες είναι οι διαφορές.
Μιλώντας για την δολιοφθορά στοτς αγωγούς Nord Stream, υπενθύμισε τη συμμετοχή της Νορβηγίας στην τρομοκρατική επίθεση και την αποκάλεσε «σκυλάκι» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Εκρήξεις σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, σε δύο ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ταυτόχρονα – Nord Stream και Nord Stream 2.
Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν απέκλεισαν το στοχευμένο σαμποτάζ.
Ο διαχειριστής Nord Stream Nord Stream AG ανέφερε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους αγωγούς φυσικού αερίου είναι άνευ προηγουμένου και είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο χρόνος επισκευής.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας κίνησε ποινική υπόθεση για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
Στις 31 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Putin ανέφερε ότι επετράπη στην Gazprom να επιθεωρήσει τον τόπο της έκρηξης και ο επικεφαλής της εταιρείας, Alexey Miller, του ανέφερε τα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν
Σημείωσε ότι η έκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου είναι μια προφανής τρομοκρατική ενέργεια.
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, , Seymour Hersh, δημοσίευσε στις 8 Φεβρουαρίου την έρευνά του για τις εκρήξεις του Nord Stream, στην οποία, επικαλούμενος πηγή, δήλωσε ότι τον Ιούνιο του 2022 τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί κάτω από ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου υπό την κάλυψη ασκήσεων Baltops από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. δύτες με την υποστήριξη Νορβηγών ειδικών σε δολιοθορά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης ελήφθη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden μετά από εννέα μήνες συζητήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης που εμπλέκονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Αργότερα, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία σχέση με την ανατίναξη των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου πέρυσι.



www.bankingnews.gr

Επιμέλεια αναρτήσεως: Μιχάλης Τσολάκης