17.4.23

Σουδαν: Δραματική η κατάσταση των εγκλωβισμένων Ελλήνων - «Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε»

 

Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο  ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. 

Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε χαμηλόφωνα την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν. 
«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απέξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. 

Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια.  Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν.  Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα» περιέγραψε η κα Καλημέρη. 

Παράλληλα, δύο Έλληνες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης έπειτα από τραυματισμό που υπέστησαν χθες όταν ρουκέτα έπεσε έξω από την εκκλησία. Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένουν να χειρουργηθούν ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω της εκ ρύθμισης κατάστασης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Ενωσης Σουδανών Γιατρών, τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί  και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες και επισημαίνει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. 

https://www.pentapostagma.gr