13.4.23

Η απόλυτη «ψυχροπολεμική» προσομοίωση - Ινδική «απόβαση» στην Ανδραβίδα

Ινδικό Sukhoi-30MK της Ινδικής Αεροπορίας
 
Σταύρος ΙωαννίδηςΣταύρος Ιωαννίδης

Την απόλυτη προσομοίωση ενός πολεμικού σεναρίου, κατά το οποίο οι νατοϊκές αεροπορικές δυνάμεις θα βρεθούν απέναντι σε ρωσικής προέλευσης μαχητικά αποτελεί ο φετινός «ΗΝΙΟΧΟΣ 23», που αναβαθμίζεται σε μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές ασκήσεις της Ευρώπης.

«Η προσθήκη των ινδικών Sukhoi-30MK αποτελεί την ιδανική εχθρική απεικόνιση» αναφέρουν στο CNN Greece πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας και τονίζουν ότι ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» αποτελεί μία σπάνια ευκαιρία για να εκπαιδευτούν οι χειριστές «δυτικών» μαχητικών απέναντι σε ένα από τα πιο δημοφιλή και ικανά αεροσκάφη ρωσικής παραγωγής.

Εκπαίδευση σε ρεαλιστικές συνθήκες

Η συμμετοχή της ινδικής Αεροπορίας «κλείδωσε» την τελευταία στιγμή, μετά από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε το Νέο Δελχί και την επικοινωνία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ με τα αντίστοιχα Επιτελεία της Ινδίας. Κίνητρο για τη μεταστάθμευση των πέντε πανίσχυρων Sukhoi στην Ανδραβίδα αποτέλεσε, χωρίς αμφιβολία, η διεθνής φήμη που έχει αποκτήσει ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» ως μια από τις πιο απαιτητικές αεροπορικές ασκήσεις αλλά και η παράλληλη διεξαγωγή της άσκησης «ORION 23» με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ώστε οι εμπλεκόμενοι να εκπαιδευτούν σε άκρως ρεαλιστικές συνθήκες έχοντας να αντιμετωπίσουν τις απειλές ενός σύγχρονου και σύνθετου πεδίου επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδία δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για τα σενάρια κατά τα οποία τα Sukhoi-30MK θα βρεθούν απέναντι στα F-16, και μάλιστα στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους – τα Viper που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία – καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα ινδικά μαχητικά αφού εξοπλίζει το πακιστανικό οπλοστάσιο.

Στον «ΗΝΙΟΧΟ 23» το παρών θα δώσουν προσωπικό και αεροσκάφη από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιορδανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και φυσικά την Ινδία. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν ακόμη η Αυστρία με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Αεράμυνας.

Σύσφιξη σχέσεων

Η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στα ελληνικά και τα ινδικά Επιτελεία αποδίδει καρπούς και ήδη οι δύο χώρες προγραμματίζουν σειρά ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων. Προπομπός της παρουσίας των Su-30MK, ήταν η μεταστάθμευση πέντε Mirage 2000 της ινδικής Αεροπορίας στην Ανδραβίδα και η συνεκπαίδευση τους με ελληνικά F-4E.

Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σχεδιάσει το ΓΕΕΘΑ και κατά τη διάρκεια της, τα μαχητικά της Ελλάδας και της Ινδίας εκτέλεσαν αποστολές αναχαίτισης άμυνας περιοχής, εικονικές προσβολές στόχων επιφανείας και πτήσεις χαμηλής ναυτιλίας.

Αθήνα και Νέο Δελχί επενδύουν σταθερά στην εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόθεση για τη διοργάνωση επίσημης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ινδία και συνάντησης με τον ομόλογό του.

Στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

https://www.cnn.gr

____________________

Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο