12.4.23

Ο Δένδιας «απαντά» στον Τσαβούσογλου: Κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry (δεν εικονίζεται) κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα Τρίτη 11 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
 Το μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα αναζητεί πάντα δρόμους έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας και παράλληλα προχωρά μεθοδικά και αποτελεσματικά στην προάσπιση των συμφερόντων της, της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και ότι δεν μπορούν αυτά να είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα για τη διατήρηση του ήρεμου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που ακολούθησε την επίσκεψή του στην Αντιόχεια και ότι αυτό να λειτουργήσει ως αφετηρία έναρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου, «ώστε να συζητηθεί η διαφορά μας με την Τουρκία».

Δηλαδή, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, των σχέσεων καλής γειτονίας, του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως κατέστησε σαφές. Άλλωστε, προσέθεσε, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία η Ελλάδα συζήτησε και κατέληξε σε συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία.

 

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είναι κατανοητό σε προεκλογικές περιόδους να επιχειρείται υπό την πίεση των προεκλογικών αναγκών η ένταξη κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη δημόσια συζήτηση, όμως επισήμανε πως οφείλουν και οι δύο πλευρές να προστατεύσουν αυτό το κλίμα που διαμορφώθηκε, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν μετά τις εκλογές να εκμεταλλευτούν τα όποια περιθώρια υπάρχουν για συνεννόηση. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως δεν είναι χρήσιμο να ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και στις δύο χώρες.

Υπό αυτό το πρίσμα, κατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το κλίμα που επικρατεί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και μετά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια. «Η επιλογή μας αυτή είναι μια στάση αλληλεγγύης προς μια γειτονική χώρα, προς μια κοινωνία η οποία έχει υποστεί μια ασύλληπτη καταστροφή» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκική κοινωνία και δεν εξαρτά με κανέναν τρόπο αυτή τη στάση της από οποιοδήποτε γεωπολιτικό αντάλλαγμα. «Γνωρίζουμε πάντα τις δυσκολίες των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία», προσέθεσε.

Στο υψηλότερο σημείο τους οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Ειδικότερα, τις χαρακτήρισε ιστορικές, άριστες και στρατηγικές, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν φτάσει ιστορικά στο ανώτατο επίπεδο τους, αρχής γενομένης από το 2020 όταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στο Κάιρο υπέγραψαν τη συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Μια συμφωνία που σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά στο πλαίσιο των άριστων, στρατηγικών διμερών σχέσεων για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας των δύο λαών και ολόκληρης της περιοχής.

Περαιτέρω, τόνισε ότι «σε μια εποχή που οι ισορροπίες είναι εύθραυστες», οι διμερείς σχέσεις παραμένουν σταθερές και ενισχυόμενες. Επίσης, σημείωσε πως η στενή και διαρκής συνεργασία Αθηνών και Καίρου αποφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα για την αποφυγή εντάσεων και κρίσεων στην περιοχή μας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας πως αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όχι μόνο γι’ αυτήν.

Εξάλλου, αποτυπώνοντας την εγκαρδιότητα των στενών διαπροσωπικών σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τη σημερινή συνάντηση με τον Σάμεχ Σούκρι, ελάχιστους μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση στο Κάιρο, αλλά και τις συχνότατες ανταλλαγές επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Η ατζέντα της συνάντησης

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της σημερινής συνάντησης, είπε πως συνομίλησαν για την προσέγγιση σε μια σειρά θεμάτων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο διμερές εμπόριο, υπογραμμίζοντας πως η άνοδος του αντικατοπτρίζει τις άριστες διμερείς σχέσεις. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών πέρασε τα 2 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Αίγυπτο έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας, όπως επισήμανε ο Ν. Δένδιας και εξέφρασε την κοινή βούληση για τη διεύρυνσή του, μέσω νέων επενδύσεων, συνεργειών.

Έμφαση έδωσαν στη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Είναι ένας τομέας στενής συνεργασίας, επισήμανε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της στρατηγικής σημασίας του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου και του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την υπογραφή των μνημονίων στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου, καθώς και της ΕΕ και του Ισραήλ. Προσέθεσε ότι αποτελούν τη σπουδαιότητα της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικής ενεργειακής διαδρομής, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή και επιθυμεί να δημιουργήσει πράσινους διαδρόμους που θα συνδέουν ο βορράς με τον νότο, συνδέοντας τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή κι άλλων κρατών στο Φόρουμ, με μια βασική προϋπόθεση: το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στην προεδρία της Αιγύπτου στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου.

Εξέχουσα θέση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων είχαν τα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας (3+1).

Επίσης, ο κ Δένδιας ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη «σταθερή στήριξη της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία» και διαμήνυσε πως η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για τη Λιβύη

Ταυτόχρονα, κατά τη συνάντησή τους συνομίλησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη. «Επιθυμούμε η κατάσταση στη Λιβύη να εξομαλυνθεί το ταχύτερο, με έναν καταληκτικό στόχο, τη διεξαγωγή δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών» διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στις προσπάθειες επίλυσης ζητημάτων που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την αφρικανική ήπειρο και τη Μέση Ανατολή.

Στην κατεύθυνση αυτή προέταξε πως τα τελευταία χρόνια η ελληνική εξωτερική πολιτική αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αναφέροντας πως ο διεθνής ρόλος από αυτόν του παρατηρητή μετατρέπεται σιγά σιγά ενός έντιμου διαμεσολαβητή. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας στάθηκε στη σημασία της διοργάνωσης στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, μιας συνάντησης για τη Συρία, την Παρασκευή 21 Απριλίου, με τη συμμετοχή του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του κ. Πέτερσεν και με όλους τους απεσταλμένους των κρατών-μελών της ΕΕ για τη Συρία.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν και οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου. Ως προς αυτό, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε την υιοθέτηση των νέων προτεραιοτήτων της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου 2021-2027 και υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμετείχε και συνέβαλε υποστηρίζοντας την αξία ανάδειξης του στρατηγικού ρόλου της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την ουσιαστική συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ως προς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης και μεγάλης προσοχής, αυτή την περίοδο των θρησκευτικών γιορτών, τονίζοντας πως σε αυτό ο ρόλος της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα/https://hellasjournal.com

________

Επιμέλεια αναρτησεως: Στρατηγός εα κ. Αθαν. Καραντζίκος