19.4.23

Τα δίνουν όλα οι Τούρκοι για το Αιγαίο-Ετοίμασαν μη επανδρωμένο σκάφος που εκτοξεύει τορπίλη κατά στόχου επιφανείας (Βίντεο)

Χθες αναφέραμε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην κατασκευή μη επανδρωμένων μίνι-υποβρυχίων, που θα απειλούν τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι το μη επανδρωμένο τουρκικό σκάφος επιφανείας MIR, (το πρώτο μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα της Τουρκίας), πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση τορπίλης κατά στόχου επιφανείας.
Το MIR Unmanned Naval Vehicle (IDA) πραγματοποίησε την πρώτη του εκτόξευση τορπίλης.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ι.Ντεμίρ  ανέφερε το γεγονός στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το MIR Unmanned Naval Vehicle (IDA), που αναπτύχθηκε από την εταιρεία SEFİNE Shipyard στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και της ASELSAN, θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς  Ανθυποβρυχιακού Πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε μια άλλη σημαντική βασική τους ικανότητα μετά την επίδειξη δράσης τους σε  “αγέλη” μη επανδρωμένων σκαφών.

Πρόκειται για την δυνατότητα εκτόξευση τορπίλης σε ειδική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν μέλη της της προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών και τα στελέχη της Διοίκησης τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Εκεί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία βολή ελαφριάς τορπίλης πάνω από τον σταθμό ελέγχου στην ξηρά με το σύστημα Torpedo Case System ASELSAN ενσωματωμένο στο μη επανδρωμένο ναυτικό όχημα MIR.

Το μη επανδρωμένο σκάφος MIR που χρησιμοποιείται σε καθήκοντα ανθυποβρυχιακού πολέμου ως κύριος σκοπό του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές όπως συλλογή πληροφοριών/παρακολούθηση/αναγνώριση, προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και πλωτών πλατφορμών, αλλά και σε πόλεμο  επιφανείας.

Το όχημα αυτό, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, μπορεί να επιτεθεί σε υποβρύχια με αυτόνομη πλοήγηση και ενσωματωμένο σόναρ, εξοπλισμένο με ελαφρούς πυραύλους και  τορπίλη, ενώ μπορεί να συνεργαστεί με UAV και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα.

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η γειτονική χώρα έχει στην διάθεσή της  αυτόνομα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας,  τα οποία αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τις ΤΕΔ στο Αιγαίο.

Οι πολλαπλές αποστολές που δύναται να αναλάβει σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες μας στο Αιγαίο και κυρίως η διαλειτουργικότητά του με άλλα ναυτικά μέσα και κέντρα διοίκησης  της Τουρκίας, σε συγκερασμό με τη μεγάλη γκάμα εναέριων UAV, UCAV που διαθέτουν οι Τούρκοι, θα πρέπει να ωθήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θέλουν να δημιουργήσουν αυτόν τον “βραχίονα” μη επανδρωμένων συστημάτων με στόχο να πλήξουν την χώρα μας σε κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο, χωρίς οι ίδιοι να διακινδυνεύσουν ούτε έναν άνδρα τους.

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν βάσεις στα Μικρασιατικά παράλια, με  μη επανδρωμένα σκάφη και μίνι υποβρύχια απέναντι από ελληνικά νησιά, ενώ σε κοντινές αποστάσεις Ντάλαμαν αλλά και αλλού σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών διαφόρων δυνατοτήτων θα “σκεπάσουν” την ναυτική δύναμη κτυπώντας χωρίς ανθρώπινο κόστος ελληνικές υποδομές.

Την ίδια ακριβώς στιγμή κινητές συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων σε συνεργασία με ραντάρ μεγάλης εμβέλειας θα σαρώνουν το Αιγαίο, και θα προετοιμάζονται για κτυπήματα σε υποδομές στην ελληνική ενδοχώρα.

Η χώρα μας θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τάχιστα όλες τις πολιτικές της που υπήρχαν πριν, και με ένα νέο σχέδιο οφείλει να κινηθεί πάνω σε δύο άξονες:           

Εκπαίδευση των Εφέδρων στις νησιωτικές περιοχές και τον Έβρο.

Κατασκευή UCAV από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Κατασκευή μικρών αυτόνομων μη επανδρωμένων συστημάτων σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την νέα διεθνή πρακτική, τα μη επανδρωμένα οχήματα και στις Τρεις διαστάσεις έχουν κατακλύσει τις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών, ενώ κυριαρχούν και στο πεδίο συγκρούσεων στην Ουκρανία.

https://www.pentapostagma.gr