23.4.23

Τεκτονικές αλλαγές! Κοινή διακήρυξη από ΗΠΑ-Κύπρο-Ισραήλ & Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο-Ηχηρό «χαστούκι» στην Άγκυρα

 Όλα αλλάζουν ραγδαία από την Α. Μεσόγειο έως τον Ινδικό με επίκεντρο Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο

Την ισχύ αμυντικού συμφώνου έχει ουσιαστικά η κοινή διακήρυξη στην συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, όπου τονίζεται πως οι χώρες αυτές θα κινηθούν για την ασφάλεια σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συγκαλέσουμε την πρώτη συνεδρίαση της διακοινοβουλευτικής ομάδας 3+1 με εκλεγμένους εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Επιβεβαιώσαμε την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους τα νομοθετικά μας όργανα μπορούν να προωθήσουν κοινές προτεραιότητες, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η θαλάσσια ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη και η συνολική σταθερότητα. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες σε αυτή τη μορφή», δήλωσε ο Μπόμπ Μενέντεζ, σύμφωνα με την thenationalherald.com.

Κύπριοι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην έκδοση της δήλωσης ήταν οι: Χάρης Γεωργιάδης, Άριστος Δαμιανού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Νικόλας Παπαδόπουλος. Οι Έλληνες εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην έκδοση της δήλωσης ήταν οι: Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτριος Καιρίδης, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Γεώργιος Παπανδρέου.

Ισραηλινοί εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην έκδοση της δήλωσης ήταν οι: Dan Illouz και Moshe Tur-Paz. Η συνεδρίαση της 20ης Απριλίου ακολουθεί την ψήφιση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας του Προέδρου της SFRC Menendez ως τροποποίηση του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας του FY22.

Η δικομματική νομοθεσία ενίσχυσε σημαντικά την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον ελληνικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και ενθάρρυνε την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αναλυτή για την Μέση Ανατολή S. Frantzman σε παλαιότερη ανάλυση, έχουμε πλέον την εμφάνιση μιας συμμαχίας που εκτείνεται  από την Α.Μεσογείου έως την Ινδία, η οποία έχει στόχο  την καταπολέμηση των εμπόλεμων παραγόντων στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι είναι κυρίως Τουρκία και Ιράν.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να επιβάλλει την "Γαλάζια Πατρίδα", με οποιοδήποτε τρόπο, παράλληλα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει "περάσει" από την Τουρκική βουλή.

Αλλάζουν όλα όμως πλέον στην Α. Μεσόγειο. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ αυτή την στιγμή, συμπίπτουν με αυτά του Ελληνισμού. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα δώσουμε όλα στις ΗΠΑ.

Σίγουρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι χειρότερες από ποτέ. Αυτό η Αθήνα πρέπει να το εκμεταλλευθεί και οφείλει να κερδίσει.

Η συμμαχία μας αναπτύσσεται, σφυρηλατείται και όλα δείχνουν πως μαζί με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, δημιουργείται ένας άξονας, που θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι περιφερειακοί σύμμαχοι και συνεργάζονται σε οικονομικές προσπάθειες στη Μεσόγειο Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας την εχθρότητα της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να επεκτείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://www.pentapostagma.gr