13.4.23

Ένας 20χρονος φανατικός πίσω από τη διαρροή των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων: Στρατιωτικός, «κολλημένος» με τα όπλα και με ψευδώνυμο «Οriginal Gangster»

 

Το πρόσωπο που διέρρευσε διαβαθμισμένα, αμερικανικά έγγραφα, τα οποία προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με συμμαχικές τους χώρες και ανησυχία για την εθνική ασφάλεια, είναι ένας νεαρός, ενθουσιώδης με τα όπλα που εργάζεται σε στρατιωτική βάση, ανέφερε σε άρθρο της χθες Τετάρτη η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Ο άνδρας αυτός ανήρτησε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ομάδα στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, στην οποία συμμετέχουν περίπου 24 άνδρες και νεαρά αγόρια που μοιράζονται «την κοινή τους αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό», σημείωσε η εφημερίδα.

Η Washington Post δεν αναφέρει το όνομα του προσώπου αυτού και βάσισε το άρθρο της σε συνεντεύξεις με δύο μέλη της ομάδας αυτής του Discord.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του άρθρου. Τα υπουργεία Άμυνας και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επίσης δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το Discord σε ανακοίνωσή του χθες Τετάρτη είχε επισημάνει ότι συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε επίσημη έρευνα την προηγούμενη εβδομάδα, αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό από το Πεντάγωνο, το οποίο αποτιμά τη ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, πιθανόν η χειρότερη εδώ και χρόνια.

Ο άνδρας χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο OG, τα αρχικά για τις λέξεις Original Gangster. Σύμφωνα με μία από τις πηγές της Post, ο άνδρας αυτός είναι ηλικίας 20 με 25 ετών και πολλά μέλη της ομάδας τον θαύμαζαν.

«Είναι γυμνασμένος, είναι δυνατός, είναι οπλισμένος, είναι εκπαιδευμένος. Σχεδόν όλα όσα μπορείς να περιμένεις από κάποιου είδους τρελή ταινία», δήλωσε ένα μέλος της ομάδας, ο οποίος είναι ανήλικος και μίλησε με την προϋπόθεση της διατήρησης της ανωνυμίας του και αφού έλαβε την άδεια της μητέρας του, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο “OG” δημοσίευε τακτικά επί μήνες εκατοντάδες σελίδες εγγράφων τα οποία είχε φωτογραφίσει στη στρατιωτική βάση όπου εργάζεται, σημείωσε η εφημερίδα, η οποία πρόσθεσε ότι το πρόσωπο που της παρείχε αυτές τις πληροφορίες αρνήθηκε να αποκαλύψει για ποια βάση πρόκειται.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι ο “OG” περνούσε «μέρος της ημέρας του μέσα σε μια εγκατάσταση υψηλής ασφαλείας όπου απαγορεύονταν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές» και «εργαζόταν ακατάπαυστα επί ώρες για να φωτογραφίσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προκειμένου να τα μοιραστεί με τους φίλους του στο Discord», έγραψε η εφημερία.

Κάποιες πληροφορίες ήταν πολύ ευαίσθητες και διαβαθμισμένες «NOFORN», το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκαλυφθούν σε ξένους, σημείωσε η Washington Post.

Μετά τη διαρροή αυτή, που μοιάζει να είναι η σοβαρότερη που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, φωτογραφίες ευαίσθητων εγγράφων αναρτήθηκαν στο Discord και άλλες πλατφόρμες, περιλαμβανομένου του 4Chan, του Telegram και του Twitter.

Οι υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούν τη διαρροή προκειμένου να εκτιμήσουν το πλήγμα που έχει προκαλέσει στην εθνική ασφάλεια και τις σχέσεις με συμμαχικές της χώρες, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Mε πληροφορίες από Reuters- AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ/ https://hellasjournal.com