7.3.23

Το δόρυ του «Σπαρτιάτη Πολεμιστή» έδωσε στο ελληνικό Top Gun της Ανδραβίδας την ευκαιρία για Νατοϊκό άλμα και συνεργασία με τις συμμαχικές αεροπορίες


 Του Γιώργου Σιδέρη//ΗELLAS JOURNAL

Από την Ανδραβίδα και το ελληνικό «Top Gun», το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, τους επόμενους μήνες τα «μπλε γεράκια» θα πετούν στις αποστολές ΝΑΤΟ, σε μεγάλους αεροπορικούς σχηματισμούς και θ’ ανταλλάσσουν πληροφορίες και στόχους…

Η χρήση του μαχητικού 5ης γενιάς ως πραγματικά stealth αεροσκάφος που οι χώρες- χρήστες Σύμμαχοι το ‘πετούν’ δίχως τους ανακλαστήρες δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αν δεν συντρέχει πραγματικός επιχειρησιακός λόγος.

Το να πετά σε μεγάλους σχηματισμούς το «αόρατο» αεροσκάφος της Δύσης και να κάνει πράξη την αποστολή για την οποία συνεχίζει να εξελίσσεται ως σήμερα, είναι αποτέλεσμα της προόδου των εξομοιωτών και των σεναρίων που δύναται να εισέλθουν στον υπολογιστή της Συμμαχίας.

Με αυτό τον τρόπο ακριβώς, εξηγούν στρατιωτικές πηγές, τα F-35 μπαίνουν εξ ολοκλήρου στον επιχειρησιακό βραχίονα του ΝΑΤΟ. Στον εξομοιωτή οι ανακλαστήρες μπορούν ν’ αφαιρεθούν και το 5ης γενιάς αεροσκάφος, με το ιδιαίτερα χαμηλό ίχνος, να κάνει την αποστολή που του ανατέθηκε.

  • Η συμμετοχή μάλιστα της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής, πέραν της εμπειρίας που συγκεντρώνουν τα στελέχη της νέας μοίρας, φέρνει από το Ramstein της Γερμανίας πίσω στην Αθήνα πολλές, νέες πληροφορίες που έχουν να κάνουν τόσο με το επερχόμενο F-35, τις πραγματικές δυνατότητες της «αόρατης» πλατφόρμας, αλλά και πολλές χρήσιμες πληροφορίες και τεχνογνωσία για τον σύγχρονο τρόπο εκπαίδευσης εντός του ΝΑΤΟ, το οποίο επενδύει στις νέες τεχνολογίες και σε εύκολους τρόπους διαλειτουργικότητας.

Και στην βάση του Einsiedlerhof στη Γερμανία τα μυαλά του ελληνικού «Top Gun» είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πολυποίκιλα εικονικά σενάρια, πλήρους διαλειτουργικότητας, μεταφορά πληροφοριών, δεδομένων, στοχοποίησης από άλλα μέσα, πλήρη συνεργασία με συστήματα αεράμυνας είτε αυτά είναι επίγεια, όπως π.χ. Patriot ή πλωτά, δηλαδή φρεγάτες με δυνατότητες άμυνας περιοχής, συνεργατικές κινήσεις μαχητικών με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο της USAF Steven Bashan, αναπληρωτή διοικητή USAFE-AFAFRICA είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι, «οι μελλοντικές ασκήσεις «Spartan Warrior» θα είναι η επικύρωση των τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης 4ης και 5ης γενιάς, ενώ στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του οράματος για Κοινή Διοίκηση και Έλεγχο όλων των Τομέων.»

«Σπαρτιάτης Πολεμιστής» τον Σεπτέμβριο και στην Ανδραβίδα

Η Νατοϊκή άσκηση «Spartan Warrior» τα είχε όλα…εικονικά, από F-35, μέχρι JTAC, CSAR και Comao στα οποία τ’ αεροσκάφη Α-10 «καθάριζαν» την περιοχή ώστε να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις και ν’ απαγκιστρώσουν αεροπόρους από την εχθρική ζώνη.

Το προσωπικό του UAWC ενισχύθηκε από στελέχη της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας με JTAC, Στρατό των ΗΠΑ με Patriot και πολλαπλούς «εποικοδομητικούς» παίκτες που πετούσαν F-15C, F-15E, F-16, FGR-4, EF-2000, A-10C , CV-22, E-8 JSTARS, MQ-9 και το E-3A AWACS.

Στον «Σπαρτιάτη Πολεμιστή» πολλές από τις μοίρες που μετείχαν βρίσκονταν στις χώρες τους κι από εκεί μάχονταν με τους εγκαταστημένους και διαλειτουργικούς με τη Συμμαχία εξομοιωτές.

 

Στην επίσημη ενημέρωση πάντως ξεχωρίζει το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι είναι από τις λίγες φορές που αναφέρουν την άσκηση αυτή ως μια ηχηρή απάντηση στην πρόσφατη ρωσική επιθετικότητα. Παράλληλα ξεχωριστή μνεία γίνεται για την Ελλάδα και το Βέλγιο, καθώς οι δυο χώρες παρείχαν τεχνογνωσία για τους εξομοιωτές των F-16.

Ο επικεφαλής επιχειρήσεων προσομοιωτών πτέρυγας του 5ου CTS (σ.σ. Combat Training Squadron) Αντισυνταγματάρχης Lee Stanford είπε μεταξύ άλλων «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορούμε για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο θέατρο και τους εταίρους από την Ευρώπη ώστε να εκπαιδεύονται μαζί, κάτι που συνήθως είναι δύσκολο να επιτευχθεί, διατηρώντας παράλληλα τακτικά σχετικά και ρεαλιστικά περιβάλλοντα» .

Πλέον η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης, του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής που έχει ως έδρα την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, δεν ετοιμάζει μόνο τη διασύνδεσή της με τις πολεμικές μοίρες ανά την Ελλάδα. Παράλληλος στόχος είναι η διασύνδεση της πολύπλοκης Μοίρας με το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα με την βάση Einsiedlerhof στη Γερμανία, ώστε στον επόμενο «Σπαρτιάτη Πολεμιστή» που είναι τον Σεπτέμβριο, τα «γεράκια» επί ελληνικού εδάφους να συνεργαστούν με τους συμμάχους, έτσι όπως έκαναν με τα εικονικά F-16 πριν από λίγες μέρες στη Γερμανία.

Η δημιουργία της συγκεκριμένης Μοίρας με τους εξομοιωτές στο ελληνικό «Top Gun», σε συνδυασμό με την σύσταση του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, η επέκταση των διαλειτουργικών εξομοιωτών στις πολεμικές μοίρες ανά την χώρα και η σύνδεση αυτής της εκπαίδευσης σε επίπεδο ΝΑΤΟ, δημιουργούν το πλήρες αεροπορικό πλέγμα το οποίο οι ίδιοι οι αεροπόροι έχουν θέσει ως στόχο να το προχωρήσουν ακόμη περισσότερο τόσο στα Rafale αλλά και στα μέσα της Αεροπορίας Στρατού.

https://hellasjournal.com