14.3.23

Τα «γυρίζει» ο Ερντογάν για τους S-400: «Δεν τους έχουμε ανάγκη» διαμηνύει ξαφνικά η Άγκυρα

 

O γενικός διευθυντής της Στρατιωτικής Βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστημάτων δήλωσε πως η Τουρκία με τα βήματα τα οποία έχει κάνει στην τεχνολογία των αμυντικών συστημάτων πλέον δεν έχει ανάγκη στους πυραύλους S-300 και S-400

Το «θρίλερ» με την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, οι θανατηφόροι σεισμοί του περασμένου μήνα, αλλά και η πτωτική τάση του Ερντογάν ενόψει των εκλογών, πυροδοτούν ριζικές αλλαγές στην πολιτική του AKP. Επίκεντρο των αλλαγών αυτών, φαίνεται να είναι οι S-400.

Σε «κωλοτούμπα» φέρεται να προχωρά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους S-400 λόγω των αμερικανικών πιέσεων και της πιεστικής ανάγκης για σύγχρονα μαχητικά. «Πλέον δεν τους έχουμε ανάγκη», δηλώνει η Άγκυρα σε ένα περίεργο μήνυμά της για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου 24TV, «ο γενικός διευθυντής της Στρατιωτικής Βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστημάτων Χαλούκ Γιοργκούν στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Μilliyet δήλωσε πως η Τουρκία με τα βήματα τα οποία έχει κάνει στην τεχνολογία των αμυντικών συστημάτων πλέον δεν έχει ανάγκη στους πυραύλους S-300 και S-400. Ουσιαστικά αυτό είναι το ζήτημα».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε το 2019 πως η συμφωνία των S-400 έχει ολοκληρωθεί, όμως αποκλείστηκε από τα F-35 και… περιμένει τα F-16. Όμως, όπως τονίζει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, η Άγκυρα δείχνει να κλείνει μέτωπα με βάση τις επιθυμίες των ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την αποκλιμάκωση της έντασης με την Αθήνα όσο και με τη διαφαινόμενη υπαναχώρηση για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Αυτό θα «λύσει» τα χέρια της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τα αμερικανικά μαχητικά. «Στο ζήτημα των S-400 έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Τώρα βρισκόμαστε στην φάση της παράδοσης και σε ένα κράτος όπως την Τουρκία δεν αρμόζει να αρνηθεί ένα σύστημα το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία της παράδοσης. Η υπόθεση αυτή ολοκληρώθηκε», διακήρυττε πάντως με αποφασιστικότητα ο Ερντογάν στις 29 Ιανουαρίου 2019.

https://www.pentapostagma.gr