14.3.23

Έγκλημα όποιος διακόψει το πρόγραμμα-Τον Δεκέμβριο του 2023 τα πρώτα drone ΑΡΧΥΤΑΣ ενώ ο ΓΡΥΠΑΣ θα αργήσει έναν ακόμη χρόνο Όποια κυβέρνηση και να βγεί από τις κάλπες των εθνικών εκλογών θα πρέπει να συνεχίσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλιώς θα είναι σαν να παραδίνουμε τον έλεγχο του Αιγαίου στους Τούρκους

Περί το τέλος του τρέχοντος έτους, με το πέρας των ελέγχων, η ΕΑΒ θα είναι έτοιμη να αναλάβει παραγγελίες κατασκευής αεροχημάτων, για διάφορες χρήσεις.

Αυτό δήλωσε χθες, ο Υπουργός Οικονομίας Χ.Σταικούρας, με το πρόγραμμα να αποτελεί συνεργασία της ΕΑΒ και των Πανεπιστημίων – Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πατρών (ΠΠ), Δημοκρίτειου Θράκης (ΑΠΘ) και Θεσσαλίας (ΠΘ) -, βρίσκονται σε εξέλιξη υλοποίησης.

Τα δύο αυτά προγράμματα αφορούν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε εκδόσεις μάχης και επιτήρησης, και είναι άκρως κομβικά για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι εκλογές και η τύχη πολλών εξοπλιστικών προγραμμάτων

Λόγω των εθνικών εκλογών τους επόμενους μήνες στην χώρα μας, η τύχη αυτών των προγραμμάτων, ανήκει αποκλειστικά στην επόμενη κυβέρνηση, με το βάρος να πέφτει ολόκληρο στις πλάτες της, εν μέσω δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ, και μια ζοφερής εικόνας της παγκόμιας οικονομίας, λόγω της πτώχευσης μιας αμερικανικής τράπεζας, για την οποία όλοι λένε ότι δεν επηρεάζει την ΕΕ, αλλά οι Βρυξέλλες πάιρνουν ήδη μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται περικοπές των εξόδων του ελληνικού κράτους κατά 5 δις ευρώ, για αρχή.

Τι μέλει γενέσθαι όμως στον τομέα της άμυνας;

Πολλά ακούγονται και γράφονται για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, ύψους αρκετών δίς, με τα οποία η χώρα μας θα αναβαθμίσει την πολεμικής ικανότητα τα επόμενα χρόνια, τόσο έναντι των Τούρκων, όσο και έναντι των σχεδίων για εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, και Ιόνιο.       

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο μετά τις εκλογές, η νέα πολιτική κατάσταση που θα αναλάβει την χώρα, να θελήσει να “ εξορθολογήσει” τις αμυντικές δαπάνες, πάιζοντας πιθανόν την άμυνα της χώρας στα ζάρια.

Αυτό θα ήταν το τραγικότερο ολίσθημα από την εποχή των εκλογών στην χώρα μας το 1920, που έφεραν την ήττα του Βενιζέλου και την τραγωδία της Μικρασιατικής εκστρατείας.

Η πολιτική, κοινωνική, και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δεν πρέπει να συγχέεται με αυτή της εθνικής άμυνας, ειδικά την στιγμή που οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν τα “δικά μας...δικά τους”, ασχέτως το ποιος θα κερδίσει στις εκλογές στην χώρ αυτή, και με ποιόν τρόπο.

Είναι γνωστό ότι ενώ οι Τούρκοι κατασκευάζουν πυρετωδώς μεγάλο στόλο UCAV, ο οποίος θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων, ( βλέπε Ουκρανία), εμείς προς το παρόν δεν σχεδιάζουμε να εξοπλίσουμε με πυραύλους το αρχικό UAV ΑΡΧΥΤΑ.

Ελπίζουμε αυτό να λάβει χώρα με το νέο “ σύνθετο” ελληνικό drone, το οποίο θα πρέπει να είναι μια εναέρια επιθετική πλατφόρμα, που θα δύναται να εξοπλιστεί με μικρούς πυραύλους, πολυβόλο, ακόμα και με το διαφημιζόμενο “ελληνικό όπλο laser”.

Έτσι θα μετατραπεί σε τακτικό αεροπορικό οπλικό σύστημα, το οποίο θα είναι ικανό να ανταπεξέρχεται σε αποστολές μάχης σε περίπτωση επιχειρήσεων, αλλά και σε αποστολές επιτήρησης των ελληνικών εξεδρών άντλησης υδρογονανθράκων Νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με την διεθνή τακτική.

Ο ελληνικός στρατός έχει ανάγκη από UCAV όλων των τύπων και των κατηγοριών, για να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα τουρκικά στρατιωτικά σχέδια, αλλά και για να διαφυλάξει τις εξέδρες άντλησης υδρογονανθράκων, του αγωγού East Med, και ελέγχου όλων των θαλασσών μας που είναι στο στόχαστρο εχθρικών επιβουλών από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις.

https://www.pentapostagma.gr