28.3.23

Μύκονος: Εκσκαφές, τσιμέντο και… ελικοδρόμιο στην παραλία – Oι αναφορές του αρχαιολόγου για τα beach bar


Αναφορές για αρχαιολογικές παραβάσεις εις βάρος ορισμένων από τα μεγαλύτερα beach bar της Μυκόνου, είχε συντάξει το διάστημα από το 2017 έως το 2022 ο Μανώλης Ψαρρός, ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

Τουλάχιστον πέντε αναφορές για αρχαιολογικές παραβάσεις εις βάρος ορισμένων από τα μεγαλύτερα beach bar της Μυκόνου είχε συντάξει στο διάστημα από το 2017 έως το 2022 ο Μανώλης Ψαρρός, υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους, την 7η Μαρτίου στην Κηφισιά. Χθες η Δίωξη Εκβιαστών σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αθηνών αποφάσισε την αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Λόγω των αναφορών του μάλιστα κατέστη βασικός μάρτυρας κατηγορίας σε μια σειρά από ποινικές δίκες που εκκρεμούν εις βάρος ισχυρών επιχειρηματιών της Μυκόνου. Η πιο πρόσφατη από αυτές ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2023, ωστόσο αναβλήθηκε.

Οι αναφορές του κ. Ψαρρού έχουν κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Σύρου, με τον αρχαιολόγο να επισημαίνει πολεοδομικές και κυρίως αρχαιολογικές παραβάσεις. «Προέβησαν σε εκτεταμένες εκσκαφικές εργασίες και τσιμεντόστρωση του αμμώδους της παραλίας για τη δημιουργία πλατφόρμας σκίασης των πελατών», αναφέρεται σε μία απ’ αυτές.

Οι περισσότερες υποθέσεις δεν είναι καινούργιες αλλά χρονολογούνται ήδη από το 2017. Στις έρευνες έχουν εμπλακεί ο Συνήγορος του Πολίτη καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην οποία έχουν κοινοποιηθεί τα πορίσματα συνολικά 145 ελέγχων για υποθέσεις στο νησί της Μυκόνου.

Το ένα από τα κέντρα διασκέδασης για τα οποία οι αρχαιολόγοι του νησιού έχουν συντάξει αλλεπάλληλες εκθέσεις αυτοψίας βρίσκεται στον Πάνορμο και απέχει μερικές δεκάδες μέτρα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Μαυροσπηλιάς και του Μαραθίου. Η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί από το 2016, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να διαπιστώνει, σε αυτοψία που έγινε ένα χρόνο αργότερα, ότι οι υπεύθυνοι πραγματοποίησαν «χωρίς την έγκριση της υπηρεσίας μας, εργασίες οικοδόμησης – επέκτασης του υφιστάμενου ακινήτου με δημιουργία νέων στεγασμένων χώρων και άλλων κατασκευών».

Μύκονος: Εκσκαφές, τσιμέντο και… ελικοδρόμιο στην παραλία – Oι αναφορές του αρχαιολόγου για τα beach bar-1Ο κ. Ψαρρός (φωτ. αριστερά) και οι συνάδελφοί του είχαν ενημερώσει για τα ευρήματά τους το Α.Τ. Μυκόνου και τον Συνήγορο του Πολίτη. Από αναφορά που τέθηκε υπόψη της «Κ» προκύπτει ότι το κατάστημα σφραγίστηκε, με τους υπευθύνους ωστόσο να παραβιάζουν τις σφραγίδες. Στο ίδιο έγγραφο περιγράφεται ακόμα ότι για να ξεπεράσουν τα προβλήματα οι ιδιοκτήτες διέκοψαν τη λειτουργία της επιχείρησης και συνέστησαν νέα στην οποία μεταβίβασαν το beach bar διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Σε εκείνη την αυτοψία τους (2017) οι αρχαιολόγοι είχαν διαπιστώσει ότι εντός του beach bar «οικοδομήθηκαν εκτός από στέγαστρα και νέα κτίρια νότια των υφιστάμενων δίχως έγκριση». Οι αυθαίρετες κατασκευές καταλάμβαναν 2.000 τετραγωνικά μέτρα, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να εισηγείται αρνητικά για τη συνέχιση λειτουργίας τους. Στις ίδιες διαπιστώσεις κατέληξαν και οι μεταγενέστερες εκθέσεις αυτοψίας που συνέταξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με εισηγητή τον Μανώλη Ψαρρό.

Σε μεταγενέστερο έγγραφο με ημερομηνία Μάρτιος 2020 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η υπηρεσία μας εμμένει στην αρχική εισήγηση καθώς λόγω του μεγάλου όγκου και κάλυψης η λειτουργία του καταστήματος προκαλεί έμμεση βλάβη στο περιβάλλον των αρχαιολογικών χώρων Μαραθίου και Μαυροσπηλιάς».

Παρουσιάζει ενδιαφέρον η αναφορά –το 2022– των αρχαιολόγων ότι οι υπεύθυνοι του beach bar τους απαγόρευσαν την είσοδο όταν επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία στο κατάστημα. Ενα δεύτερο κέντρο διασκέδασης στο οποίο έχουν διαπιστωθεί πολεοδομικές και αρχαιολογικές παραβάσεις από τους υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων λειτουργεί στον Ορμο της Φτελιάς. Από έγγραφες αναφορές που έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης έχουν πραγματοποιήσει δίχως έγκριση εργασίες σε σημείο που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, ενώ έχουν προχωρήσει και σε εκβραχισμούς ενός λόφου που βρίσκεται πίσω από το beach bar για την κατασκευή αυτοσχέδιου ελικοδρομίου.

Χωρίς καμία άδεια

Ενδεικτικό, τέλος, της κατάστασης που επικρατεί στο Νησί των Ανέμων είναι και το γεγονός ότι δημοφιλές μπαρ που βρίσκεται στα περίχωρα της χώρας της Μυκόνου διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς καμία σχετική άδεια από την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους αρμόδιους φορείς.

Το φθινόπωρο μάλιστα του 2022 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου συνεδρίασε προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις στους υπευθύνους του καταστήματος. Από τα πρακτικά της συνεδρίασης που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ» προκύπτει ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε ομόφωνα την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στη θέση Δεξαμενή, ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στη σφράγισή της, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 επέβαλε πρόστιμο στους υπευθύνους του καταστήματος 26.400 ευρώ.

https://www.kathimerini.gr