11.3.23

Απανωτά χαστούκια δέχεται ο Ερντογάν-Κατρακυλάει η τουρκική λίρα την ώρα που οι Κούρδοι του HDP συντάσσονται με τον Κιλιντζάρογλου

 

Σε περίπτωση που το κουρδικό κόμμα HDP πεισθεί από τον Κιλιντζάρογλου να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές, τότε θα μιλάμε για σχεδόν σίγουρη εκλογική ήττα του Ερντογάν

HΤουρκία τελεί και επισήμως πλέον σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο η κατάσταση  οδεύει από το κακό στο χειρότερο για τον  Ερντογάν, ο οποίος διαπιστώνει ότι οι πιθανότητες να επανεκλεγεί ως Πρόεδρος της χώρας του στις προσεχείς εκλογές διαρκώς μειώνονται.

Απανωτά χτυπήματα δέχεται ο Ερντογάν

Μετά τους καταστροφικούς  σεισμούς και τις εκατόμβες θυμάτων που προκάλεσαν, ήρθε το κύμα της λαϊκής οργής εναντίον της κυβέρνησής του Τούρκου Προέδρου ,για την ολιγορία που επέδειξε τις πρώτες ημέρες μετά την βιβλική καταστροφή και για την μη τήρηση αντισεισμικής προστασίας στα κτίρια που κατασκευάστηκαν.

Ακολούθησε η ανάδειξη του Κιλιντζλαρογλου ως αντίπαλου υποψήφιου του για την Προεδρία της ενωμένης αντιπολίτευσης των έξι(6) κομμάτων, επικουρούμενου από τους Δήμαρχους Κων/πολης Ιμάμογλου και Άγκυρας Γιανκάς, σε θέσεις Αντιπροέδρων σε περίπτωση εκλογής του,όπου σημειωτέον και οι δύο τους δημοσκοπικά, νικάνε και με μεγάλη διαφορά τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ακολούθησε τέλος η προσέγγιση του Κουρδικού κόμματος HDP από την ενωμένη αντιπολίτευση και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, δίνοντας δύο απανωτά χτυπήματα μεγάλης σημασίας στον Ερντογάν.

Η προσέγγιση του Κουρδικού κόμματος HDP με τον Κιλιντζάρογλου

Συγκεκριμένα ο Mithat Sancar Συμπρόεδρος  του HDP, δήλωσε:  «Θα αποφασίσουμε εάν θα προτείνουμε υποψήφιο ή όχι μετά την επίσκεψη του Κιλιτσντάρογλου», ενώ σε τηλεοπτικό πρόγραμμα είπε ότι το κόμμα πρόκειται να υποβάλει νέα αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για το κλείσιμο του HDP, σε ημερομηνία μετά τις εκλογές.

Ο Sancar είχε προσκαλέσει τον Kılıçdaroğlu να επισκεφθεί τα κεντρικά του HDP "προκειμένου να συζητήσουν την κοινή υποψηφιότητα" στις 6 Μαρτίου, αφού ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε ως κοινός υποψήφιος για την προεδρία από την Nation Alliance των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Kılıçdaroğlu είπε ότι «θα επισκεφθεί σίγουρα το HDP».

Ο Sancar είπε ότι θα μιλήσουν με τον Kılıçdaroğlu όταν τους επισκεφτεί για έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και μετά θα αποφασίσουν αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία ή όχι, στα εξουσιοδοτημένα όργανα του κόμματος και των συμμαχιών τους.

Ο  Κούρδος Συμπρόεδρος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις σχετικά με την "ανάθεση υπουργείου στο HDP" που προέκυψαν μετά την δήλωση του κόμματος ότι μπορεί να υποστηρίξει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές.

Ο Sancar είπε ότι δεν είχαν τέτοιες προσδοκίες και ότι δεν θέλουν να συρθούν σε αυτή τη συζήτηση.

Απόφαση σταθμός του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο  ήρε στις 9 Μαρτίου το κλείδωμα των λογαριασμών του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) όπου μεταφέρεται η ενίσχυση του δημοσίου.

Το HDP θα λάβει βοήθεια πριν από τις εκλογές. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Το ανώτατο δικαστήριο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η ημερομηνία προσφυγής για το κόμμα αναβλήθηκε για τις 11 Απριλίου, αναφορικά με την υπόθεση κλεισίματος του HDP.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα κατά του HDP στις 2 Μαρτίου 2021 και ο Γενικός Εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου Bekir Şahin προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο στις 17 Μαρτίου 2021, απαιτώντας το κλείσιμο του HDP και την απαγόρευση πολλών μελών του από την πολιτική.

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων ή οι ψήφοι των 10 από τα 15 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι απαραίτητη για το κλείσιμο του κόμματος ή για την επιβολή άλλων κυρώσεων στο κόμμα, όπως η ολική ή μερική στέρησή του από τη δημόσια βοήθεια.

Όσοι έχουν επιβληθεί πολιτική απαγόρευση δεν θα μπορούν να είναι ιδρυτές, μέλη, στελέχη ή επόπτες οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος για πέντε χρόνια.

Η πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

Η λίρα Τουρκίας, η οποία είναι επιρρεπής σε έντονες διακυμάνσεις πριν από τις κανονικές ώρες συναλλαγών, παρέμεινε σταθερή νωρίς την Παρασκευή, αφού υποχώρησε  κατά 4,25% σε χαμηλό ρεκόρ των 19,80 έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι οικονομολόγοι σταθμίζουν επί του παρόντος τις επιπτώσεις του τεράστιου σεισμού που έπληξε την Τουρκία τον περασμένο μήνα, ενώ οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου εντείνουν την αβεβαιότητα.

Η  πτώση της τουρκικής λίρας στο ιστορικό χαμηλό κοντά στις 19 το δολάριο θα καθορίσει εάν η Τουρκία θα συνεχίσει με ανορθόδοξες πολιτικές υπό τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ή αν θα επιστρέψει στις ορθόδοξες λύσεις όπως υποσχέθηκε η αντιπολίτευση.

Υπόψιν ότι τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα των τουρκικών κεντρικών τραπεζών μειώθηκαν κατά περίπου 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον πρώτο σεισμό στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το νόμισμα έχασε περίπου το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου πέρυσι λόγω ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ  είχε πέσει περίπου κατά  44% το 2021.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Εκτίμησή μας είναι ότι σε περίπτωση που το HDP πεισθεί από τον Κιλιντζάρογλου να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές, τότε θα μιλάμε για σχεδόν σίγουρη εκλογική ήττα του Ερντογάν.

Η πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, αυξάνουν τον πληρωρισμό ακόμη περισσότερο, βυθίζοντας στην φτώχεια τα τουρκικά νοικοκυριά ακόμη περισσότερο, γεγονός που σε συγκερασμό με τους σεισμούς και την πιθανότατη σύμπλευση Κούρδων-ενωμένης αντιπολίτευσης  θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση του Τούρκου Προέδρου από την εξουσία.

https://www.pentapostagma.gr