11.3.23

Άγκυρα: "Ο αμερικανικός 6ος στόλος διασφαλίζει το Αιγαίο ενόψει εκλογών"-Τουρκική αρμάδα εκφοβισμού για μη επέκταση των ΧΥ στα 12 ν.μ.

 

Οι Τούρκοι προτίθενται αρχικά να χρησιμοποιήσουν το "TCG  Anadolu" συνοδεία πολεμικών πλοίων της χώρας τους, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, εκτός της ανθρώπινης τραγωδίας με την απώλεια χιλιάδων Τούρκων πολιτών που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια και την τεράστια υλική καταστροφή που προκάλεσαν, θα περίμενε κανείς ότι θα σήμαιναν αυτεπάγγελτα και αναστολή ή ακόμη και επιβράδυνση των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Αυτό όμως δεν συμβαίνει, όπως έχουμε αναδείξει σε πολλά άρθρα μας μετά τους σεισμούς, με αποτέλεσμα την ώρα που όλος ο κόσμος βοηθάει την Τουρκία για τους σεισμόπληκτους, o Eρντογάν συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες  για την ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας, αντί να ρίξει τα λεφτά για να ανακουφίσει τον πληγωμένο λαό του.

Μιλάμε κυριολεκτικά για Τουρκική εξοπλιστική φρενίτιδα, με αποκορύφωμα την παράδοση και ένταξη του TCG ANADOLU στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας.

Παράλληλα επισημαίναμε ότι οι σεισμοί και η  ανθρωπιστική προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, θα σημάνουν την έναρξη μιας περιόδου ύφεσης της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά δεν πρόκειται να μεταβάλλουν τους μακρόχρονους τουρκικούς στόχους και επιδιώξεις σε βάρος της χώρας μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ωστόσο ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία, επιχειρούν ακόμη και αυτή η μικρή περίοδος της ύφεσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις να τελειώσει άμεσα εμπλέκοντας και τις ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από άρθρο τουρκικού ΜΜΕ με τίτλο "Το TCG ANADOLU LHD αναστάτωσε την Αμερική!". 

Το εν λόγω άρθρο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την εκτίμησή μας, αφού συντάχθηκε από τον ειδικό σε θέματα αμυντικής στρατηγικής και ασφάλειας  Yusuf Alabarda, τον απόστρατο Συνταγματάρχη Eray Güçlüer και τον απόστρατο ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, Συνταγματάρχη Coşkun Başbuğ.

Aρχικά επισημαίνεται ότι το κράτος και το έθνος συνεχίζουν να επουλώνουν τις πληγές τους μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς στις περιοχές Pazarcık και Elbistan του Kahramanmaraş, ενώ το πρόγραμμα της εθνικής βιομηχανίας συνεχίζεται χωρίς επιβράδυνση. Στη συνέχεια γίνεται από τον Συνταγματάρχη Coşkun Başbuğμια, μια σύντομη αναφορά των δυνατοτήτων του TCG Anadolu το οποίο παραδόθηκε πρόσφατα στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο δίνει και μια άλλη διάσταση, αυτή της ψυχολογικής επίδρασης του, πέραν από τις στρατιωτικές δυνατότητες του εν λόγω πλοίου, σε τυχόν απόπειρα επέκτασης των ΧΥ μας από 6νμ σε 12 νμ, κατόπιν προτροπής των ΗΠΑ, όπως αναφέρει:

"Από εδώ και πέρα, η Τουρκία θα δείχνει το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu σε απόσταση μέχρι τα 12 μίλια, σε κάθε αναφορά που θα γίνεται για την θαλάσσια επέκταση των ΧΥ  της Ελλάδας. Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί,  δηλαδή να επεκτείνει η Ελλάδα τα ΧΥ της στα 12 νμ , αλλά ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κρατήσουμε πολεμικά μας πλοία  όπως το  TCG Anadolu έτοιμα στο πεδίο".

Πού θα ενεργήσει το Anadolu;

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ περιμένουν τις εκλογές στην Τουρκία με απόλυτη προσοχή, ο Başbuğ τόνισε τη σημασία των γενικών εκλογών του 2023 στην Τουρκία:

«Είχα μοιραστεί προηγουμένως τις εντυπώσεις μου με το Haber 7 ότι αυτό το πλοίο θα μπορούσε να σταθμεύσει μέσα και γύρω από το νησί της Κρήτης ως την πρώτη του αποστολή. Αυτή τη στιγμή έχουν οριστεί ο αξιωματικός, ο υπαξιωματικός και ο κυβερνήτης του πλοίου που θα διοικούν το πλοίο.

Νομίζω ότι πιθανότατα θα είναι ένα πολεμικό πλοίο νηολογημένο στην εξαιρετικά κρίσιμη ναυτική μας βάση στο Μαρμαρίς. Η πρώτη θέση αποστολής θα μπορούσε επίσης να είναι  η Κρήτη. Και η Αμερική και η Ελλάδα θα τρομοκρατηθούν. Το πρώτο καθήκον πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είμαι έτοιμος για κάθε παιχνίδι Αμερικής και Ελλάδας. Επομένως, αν και η Ελλάδα δεν το διαλαλεί αυτή τη στιγμή, ο λόγος που οι ΗΠΑ στέκονται εκεί, είναι λόγω των εκλογών. Περιμένουν τα αποτελέσματα… Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

Για το λόγο αυτό, το τουρκικό έθνος πρέπει να γνωρίζει ότι η ψήφος που θα δώσει όταν πάει στην κάλπη στις εκλογές του 2023 είναι ψήφος  ανεξαρτησίας . Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ως έθνος.

Το TCG ANADOLU LHD αλλάζει τα δεδομένα

«Το TCG Anadolu θα αλλάξει κάποια στερεότυπη στρατιωτική κατανόηση, ειδικά στη γεωγραφία της Γαλάζιας Πατρίδας. Αυτό γιατί το TCG Anadolu  θα είναι ένας ασύμμετρος πολλαπλασιαστής δυνάμεων στο πεδίο της μάχης με τα συστήματα SİHA.

Τι σημαίνει ασύμμετρος πολλαπλασιαστής δύναμης; Προβλεπόταν αγώνας των συμβατικά ανεπτυγμένων αεροποριών και ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο τα UAV που θα απογειώνονται από το Anadolu  θα μπορούν πλέον να παραμένουν στον αέρα για 50-60 ώρες, επαυξάνοντας την μαχητική του αποτελεσματικότητα, έχοντας δένα δυναμικό που μπορεί να εκφοβίσει όλους τους αντιπάλους της στην περιοχή.

Ενώ πολεμάτε με την αεροπορική και ναυτική δύναμη της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη γεωγραφία της Γαλάζιας Πατρίδας, σε μια απροσδόκητη στιγμή, μετά την απογείωση από αυτό το πλοίο, θα μπορείτε να δείτε τον εχθρό από το δυτικό μέτωπο, κάτι που δεν βλέπετε περιμένεις, παρά το ανατολικό μέτωπο, που συνήθως περιμένεις.

Με άλλα λόγια, ένα SİHA που απογειώνεται από το πλοίο TCG Anadolu στην Κρήτη θα θέλει να εξαλείψει την πιθανή απειλή στην Αδριατική. Αυτό φυσικά δείχνει ότι το πλοίο θα μπει στο παιχνίδι ως ένας εξαιρετικά ασύμμετρος πολλαπλασιαστής δυνάμεων.

Φυσικά, είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπουμε ότι το πλοίο έχει ανώτερες ιδιότητες σε σύγκριση με το μοντέλο του στην Ισπανία, γιατί αυτό το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με ικανά συστήματα SİHA.

Η Ισπανία δεν είχε ποτέ τέτοια δύναμη. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν οι ενέργειες μιας γιγάντιας χώρας στον τομέα των SİHA όπως η Τουρκία σε αυτό το θέμα».

Τι μας λένε οι Τούρκοι

Ουσιαστικά από τα παραπάνω αποκαλύπτονται τα εξής:

1. Οι Τούρκοι προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το TCG  Anadolu συνοδεία πολεμικών πλοίων της χώρας τους, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, περιχαρακώνοντας έτσι  τα δικαιώματα της Τουρκίας στην βάση του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", στην υπόψη περιοχή.

2. Παρουσιάζουν τις ΗΠΑ-Ελλάδα ότι τάχα καιροφυλακτούν, προκειμένου αναλόγως του αποτελέσματος των εκλογών στην Τουρκία, να προβούν σε επέκταση των ΧΥ της χώρας μας, από 6νμ σε 12 νμ, επισημαίνοντας την σπουδιαότητα προς τούτο της εκλογικής αναμέτρησης για την ασφάλεια της χώρας τους.

3. Εκτιμούν ότι ο Αμερικανικός 6ος Στόλος και γενικότερα οι δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ελλάδα, παίζουν τον ρόλο εγγυητή της ασφάλειας της Ελλάδας.

4. Προκρίνουν την προβολή  της τουρκικής σημαίας από το TCG  Anadolu σε θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, σε απόσταση μεταξύ 6 και 12 νμ από Ελληνικά νησιά ή ηπειρωτικές ακτές της χώρας μας, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτρέψει την χώρα μας να προβεί στην επέκταση των χωρικών υδάτων της .

5. Επισημαίνουν τις αυξημένες επιχειρησικές δυνατότητες του εν λόγω μίνι αεροπλανοφόρου τους, λόγω των 50 drones που θα φέρει, καθώς επίσης και κάτι που χρήζει ιδαίτερης προσοχής από εμάς, που είναι ότι με τα υπόψιν UAV που θα αποπροσγειώνονται από το TCG Anadolu, θα δύνανται να ενεργούν πρός όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και αυτής της Δύσης προς Ανατολής, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα.

Κοινώς εάν υποθετικά το εν λόγω πλοίο βρεθεί δυτικά της Κρήτης, τότε θα μπορεί η Τουρκία να προβεί σε διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο πέλαγος, αλλά και κατά της Κρήτης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στην κατεύθυνση Δύση-Ανατολή, δηλαδή αντίθετα από τον αμυντικό μας προσανατολισμό, "παίρνοντάς μας πλάτες¨, στην καθομιλουμένη

Η Ελληνική απάντηση

Η δυνατότητα που έχει το εν λόγω τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο, να φιλοξενεί έως και 50 drones και να ελέγχει μεταξύ 10 και 15 οπλισμένα ΤΒ-2 ή   TB-3 drones ταυτόχρονα, όπου σημειωτέον το κάθε ένα από αυτά μπορούν να παραμείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες, φέροντας  ωφέλιμο φορτίο 280 κιλών, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και οκτώ ημιενεργά κατευθυνόμενα πυρομαχικά λέιζερ με βεληνεκές έως 18 χιλιόμετρα, σε συγκερασμό με το γεγονός ότι δύναται να μεταφέρει δύναμη ενός Τάγματος πεζοναυτών, θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Ο λόγος είναι ότι οι Τούρκοι θα μπορούν χάρη στο TCG Anadolu να ενεργήσουν αιφνιδιαστικά προς κατάληψη βραχονησίδων ενδιάμεσων αλλά και κύριων νήσων μας στο Αιγαίο.

Η ύπαρξη πολλών νησιών μας στο Αιγαίο σε συγκερασμό με τις σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες του TCG Anadolu, μας ωθούν στη σκέψη της δημιουργίας μίας μίνι αεροναυτικής Task-Force, με στόχο την διαρκή παρακολούθηση του εν λόγω μίνι αεροπλανοφόρου των Τούρκων.

Τα πλοία επιφανείας του στόλου μας που θα αναλάβουν αυτόν το ρόλο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με anti-drone σύστημα υποχρεωτικά, τόσο για αμυντικούς όσο και για επιθετικούς λόγους εφόσον απαιτηθεί και το οποίο στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των μέσων θα επικαλύπτει το ήδη υπάρχον Εθνικό anti-drone σύστημα, το οποίο "σκεπάζει" την επικράτεια της χώρας μας από το Τριεθνές του Έβρου, μέχρι την Στρογγύλη.

https://www.pentapostagma.gr