1.3.23

H Ελλάδα θρηνεί! 38 (;) νεκροί & 85 τραυματίες- Συγκλονιστικές οι πανοραμικές φωτογραφίες στο σημείο της τραγωδίας- Τι έγινε στα Παλαιοφάρσαλα πριν τη σύγκρουση;

Σχετικά με την εκτόξευση επιβατών  σε απόσταση μέχρι 40 μέτρων με τη σύγκρουση, για 
να γίνει κατανοητό, προσθέστε την ταχύτητα  των 160 χιλ/ώρα του Intercity με την ταχύτητα
(έστω) 100 χιλ/ώρα του επορικού τραίνου. Έχουμε σύγκρουση παρόμοια με πτώση πάνω σε τοίχο
με ταχύτητα 260 χιλ/ώρα.
Juan

 Τριήμερο εθνικό πένθος ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης- Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιβατών συνεχίζονται και διεξάγονται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων

HΕλλάδα θρηνεί, το Πανελλήνιο είναι συγκλονισμένο από το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει παγώσει τους πάντες.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με το νέο επίσημο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 38, ενώ στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 85 τραυματίες, από τους οι 53 παραμένουν για νοσηλεία.

Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιβατών συνεχίζονται και διεξάγονται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι προσπάθειες έρευνας των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που έχουν ανασηκωθεί, με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων.

Συγκλονιστικές οι πανοραμικές εικόνες 

  

 

 

Παράλληλα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων, όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Οι οικείοι και οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας της Hellenic Train που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 76 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σε ετοιμότητα θέτει τους ιδιώτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ώστε αν χρειαστεί, να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δύο νοσοκομεία (ΠΓΝΛ, ΓΝΛ) στη περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου δυστυχήματος που συνέβη χθες το βράδυ μετά την σύγκρουση των δύο τρένων στην περιοχή.

 Τα ερωτήματα για τη σφοδρή σύγκρουση- Τι έγινε στα Παλαιοφάρσαλα πριν τη σύγκρουση;

Στο ερώτημα τι είναι αυτό που μπορεί να οδήγησε στη σύγκρουση δύο τρένων που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν έχουμε ανθρώπινο λάθος.

Κι όμως, το αδιανόητο να βρίσκονται δύο τρένα με αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή, έγινε. Η αμαξοστοιχία Inter City 62 της Hellenic Train και το εμπορικό τρένο βρέθηκαν ακριβώς στην ίδια γραμμή και κανείς δεν είδε κάτι ώστε με κάποιο τρόπο να μπορούσαν να σταματήσουν την τραγωδία.

Ποιος έδωσε λοιπόν την άδεια να κινηθούν δύο τρένα στην ίδια γραμμή ή ποιος άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του με αποτέλεσμα να έρθει η μετωπική σύγκρουση;

Γιατί υπήρξαν τέτοιες καθυστερήσεις;

Επιβάτες αναφέρουν: «Σε μια στιγμή ακούγαμε, μου λέει, καθυστέρηση 20 λεπτά, μισή ώρα, μετά μας λέει ο οδηγός καθυστέρηση μία ώρα και εκεί είναι που λέει υπάρχει σύγχυση στις γραμμές!».

«Ακούμε δύο κοπέλες, τώρα δεν ξέρω τον χαρακτηρισμό στα τρένα πώς λέγονται οι βοηθοί να λένε μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος, είναι πίσω, τι μαλ…ες είναι αυτές! Στο ένα λεπτό μπαμ!» είναι η συγκλονιστική μαρτυρία του επιβάτη.
Λίγες μόλις ώρες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, η εταιρεία ενημέρωνε μέσω twitter ότι η αμαξοστοιχία Inter City (IC) 56 θα παρέμενε ακινητοποιημένη στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου λόγω τεχνικού προβλήματος καλωδίου ηλεκτροκίνησης. Ενώ η αμαξοστοιχία βρισκόταν σταθμευμένη στον Παλαιοφάρσαλο, σημειώθηκε έκρηξη στα ηλεκτροφόρα καλώδια πάνω από το τρένο, με αποτέλεσμα καλώδια των 25.000 volt να πέσει πάνω στην αμαξοστοιχία.

https://www.pentapostagma.gr