13.3.23

Οι κουβέντες του καφενέ από τον Ερντογάν: Η δήθεν προσέγγιση με την Ελλάδα είναι μία παγίδα για τις τουρκικές εκλογές και για να αρπάξει τα F-16… (video)

 Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας ομιλεί στους σεισμοπαθείς. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Είναι πολύ προβλέψιμοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Ή ας το θέσω διαφορετικά και δεν απευθύνομαι μόνο στις ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Δεν κάθονται να σκεφθούν, π.χ. γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με την Ελλάδα. Μα δεν έχουν κουκούτσι μυαλό πια;

Ο Τούρκος υπουργός επιμένει για την επανέναρξη του διαλόγου και οι λόγοι αυτής της επιμονής είναι πολλοί. Οι πιο σημαντικοί, κατ’ εμέ, είναι οι εξής δύο:

Πρώτον: Να δείξει στους ψηφοφόρους της Τουρκίας ότι η Ελλάδα δήθεν εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει πορεία διαλόγου διότι προφανώς φοβάται, και

Δεύτερο: Να στείλει το μήνυμα στην Ουάσιγκτον και ειδικά στο Κογκρέσο ότι τα «βρήκε» με την Αθήνα, άρα δεν υπάρχει το εμπόδιο για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Τα πράγματα είναι απλά. Ή Άγκυρα σκέφτεται πάντα το συμφέρον της και δεν την ενδιαφέρει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

  • Ουδείς σοβαρός άνθρωπος είναι υπέρ του πολέμου. Θα έλεγα ότι οι ηγέτες και οι λαοί που δεν βοηθούν στην επικράτηση της ειρήνης δείχνουν σχιζοφρενική συμπεριφορά. Οπότε είναι δεδομένο ότι οι σκεπτόμενοι εθνικά Έλληνες ηγέτες και οι πολίτες δεν υποστηρίζουν την πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία.

Η Ελλάδα δεν απαιτεί ούτε μία σπιθαμή εδάφους από τους Τούρκους. Αυτοί, αντίθετα, ισχυρίζονται ότι πολλά ελληνικά νησιά και βραχονησίδες τους ανήκουν, όπως και έδαφος στον Έβρο. Πρόκειται για καραμπινάτα ψέματα.

Ο Τσαβούσογλου συνεχίζει να τηλεφωνά στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, και να ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις απ’ εκεί που έμειναν. Τα τηλεφωνήματα ξεκίνησε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η επόμενη κίνηση θα είναι μία τηλεφωνική επαφή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πραγματικά σας λέω ότι είναι προβλέψιμοι οι Τούρκοι ηγέτες.

Το ίδιο έργο το είδαμε πάρα πολλές φορές.

Απειλούν και εκβιάζουν μονίμως και όταν δουν τα δυό …στενά, ανακρούουν πρύμνα. Γίνονται οι πιο …καλοί άνθρωποι, οι πιο …συνετοί και οι πιο …ειρηνικοί. Είναι ψεύτες. Ούτε τα νήπια πιστεύουν όλο αυτό το δήθεν νέο «κλίμα» που δημιουργούν για να προσεγγίσουν την Ελλάδα.

Ερωτώ: Έπρεπε να συμβεί ο καταστροφικός σεισμός για να συνέλθουν; Και ποιος μας εγγυάται ότι κατάλαβαν το λάθος τους και ότι δεν είναι ένα ακόμα από τα γνωστά τρικ του Ταγίπ Ερντογάν.

Απαιτείται προσοχή. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας «προδόθηκε» από τον Ερντογάν όταν προσπάθησε να οδηγήσει την κρίση του καλοκαιριού του 2020 σε ήρεμα νερά.

  • Ο ισλαμιστής Τούρκος Πρόεδρος καθύβρισε σκαιότατα τον κ. Μητσοτάκη. Είχε δηλώσει ότι δεν τον αναγνωρίζει για Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αν και ήταν επιλογή των Ελλήνων πολιτών. Είχε δηλώσει πως δεν θα τον αναγνωρίσει ποτέ. Κοιτάξτε ποιος μιλά!!! Ο ανόητος που θέλει να αναδειχθεί σε «Σουλτάνο».

Πως θα ζητήσει να τον συναντήσει; Και αν τον συναντήσει τι θα του πει; Ότι τον αναγνωρίζει και ότι δεν έχει απαιτήσεις στο Αιγαίο; Το δεύτερο, τις παράνομες απαιτήσεις επί των ελληνικών νησιών, δεν θα το αποσύρει ποτέ και ας μην κοροϊδευόμαστε.

Ο Ερντογάν δεν άλλαξε γραμμή. Επιλέγει αυτή τη δεδομένη στιγμή να παίξει τον ρόλο του ειρηνιστή επειδή τον βολεύει και τον συμφέρει στρατηγικά. Αφήνει να εννοηθεί ότι δήθεν είχε αποτελέσματα η «Διπλωματία των Σεισμών», κάτι που δεν είναι αλήθεια και ότι υποτίθεται πως η Τουρκία επιλέγει την ειρήνη από τον πόλεμο…

Ο Ερντογάν φοράει ακόμα την προβιά του λύκου. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να πέσιε στην παγίδα του Ερντογάν. Την όποια (δήθεν) βελτίωση των σχέσεων, θα την χρησιμοποιήσει εναντίον του Ελληνισμού. Για να κερδίσει τις εκλογές του Μαϊου, αν τελικά αυτές πραγματοποιηθούν και για να αγοράσει τα αμερικανικά F-16 από τις ΗΠΑ. Ας μην βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Με ρωτούν καλοί αναγνώστες τι εννοούσα όταν έγραφα, σε δύο συνεχόμενα άρθρα, για τον «ταλιμπανισμό». Και γιατί έστελνα το μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτοί που στελεχώνουν μία κυβέρνηση πρέπει να υπηρετούν την Πατρίδα, και όχι να συντηρούν το κομματικό κράτος. Πρέπει να επιλέξει τους καλύτερους και όχι τα βύσματα. Τα κόμματα που τον υποστήριξαν θα τον πιέσουν να διορίσει στελέχη και οπαδούς τους στον κρατικό μηχανισμό (υπουργεία, οργανισμούς κ.λπ.). Διότι έτσι λειτουργεί η Κύπρος: Να βολέψουμε «τα δικά μας παιδιά». Δεν είναι ορθό για ένα ηγέτη, να γράφουν οι εφημερίδες ότι το ένα κόμμα επέλεξε τον υπουργό Άμυνας και το άλλο τον υπουργό Οικονομικών και για να συμβεί αυτό αποκλείστηκαν ικανοί νέοι άνθρωποι. Π.χ. γιατί αποκλείστηκε η Αναστασία Παπαδοπούλου; Είναι ικανή και θα μπορούσε να προσφέρει με τις γνώσεις της. Την «έφαγε», λένε, ο κ. Σιζόπουλος. Μα αυτόν ψήφισε ο λαός;

Έγραψα και για την εκδίωξη όλων των συνεργατών του τέως Προέδρου Αναστασιάδη. Σημείωνα ότι κάθε Πρόεδρος έχει δικαίωμα να επιλέγει πιστούς συνεργάτες. Όμως η «σφαγή των “αμνών”» ήταν μέγα λάθος.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Άλλο σημείωμα για τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά είπαμε ότι δεν θα γράψω μετά την απόδειξη του ψέματος του. Θα απευθυνθούμε και στην Κομισιόν για τα περαιτέρω. Αλλά ερωτώ πραγματικά και περιμένω απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κόμπο: Γιατί έπρεπε μετά τους πρέσβεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, να δεχθείτε τον εκπρόσωπο της Ρωσίας; Συγνώμη δηλαδή… Είναι χώρα εισβολέας και -όπως και η Τουρκία- κατέχει παράνομα έδαφος άλλης χώρας, της Ουκρανίας. Γράφουμε ακόμα ένα λάθος κύριε Πρόεδρε.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, δεν έχουν μεγάλη σημασία. Όποιος και να κέρδιζε εκ των δύο διεκδικητών, ο ΔΗΣΥ πήρε μία ατελείωτη κατηφόρα. Θα πρέπει να έχει απωλέσει ένα σημαντικό ποσοστό από τη δύναμη του προς το εθνικιστικό ΕΛΑΜ. Να το θεωρήσουμε ως ένα γεγονός. Ευχόμαστε τα καλύτερα στην κ. Αννίτα Δημητρίου και συγχαρητήρια στο Δημήτρη Δημητρίου για τον καλό αγώνα που έδωσε…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.