13.3.23

Θερμό καλωσόρισμα στον Πρόεδρο της Κύπρου: Να μην ακούει τους κομματάρχες και να υλοποιήσει άμεσα το σχέδιο του

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την επίσκεψη της νέας Πρέσβεως των Ηνωμένων Πολιτειών κας Julie Fisher, στη Λευκωσία 21 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης, ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, PIO

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Αθήνα

Μου φαίνεται ότι άρχισε να στρώνει η νέα κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος -με την ευκαιρία- να σημειώσουμε οτι θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το δικό μας καλωσόρισμα είναι πάντα θερμό…

Έχουν να πουν πολλά και πρέπει να συνεργαστούν στενά. Είναι δύο νέοι ηγέτες, έχουν ιδέες, ας μετατρέψουν τα λόγια σε πράξεις. Το νέο ενιαίο αμυντικό δόγμα θα βοηθήσει στην ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε βαριά και ασήκωτη κριτική -και από εμένα- και η αλήθεια είναι ότι δεν του δώσαμε χρόνο να ανασάνει.

Βεβαίως, δεν περίμενα ότι θα βλέπαμε ξανά τους … «Άινσταιν» της κυπριακής πολιτικής σκηνής, που αποδείχθηκαν κακοί κυβερνήτες των υπουργείων, στα οποία υπηρέτησαν. Δεν μου άρεσε καθόλου ότι διαβουλευόταν μέχρι τα μεσάνυχτα με τους κομματάρχες που τον στήριξαν.

Δεν θεωρώ ότι επειδή τον στήριξαν δικαιούνται να επιβάλλουν ποιοι θα γίνουν υπουργοί και ποιοι όχι. Άλλωστε αν οι εν λόγω κομματάρχες «κατέβαιναν» στον εκλογικό στίβο θα έχαναν συντριπτικά (και θα ρεζιλεύονταν).

Δεν ήταν καλό το θέαμα. Ήταν πολύ κακό. Και χωρίς να δικαιολογώ τον κ. Χριστοδουλίδη, οι παρεμβάσεις των κομματαρχών διέλυσαν τους σχεδιασμούς του. Επίσης, ο Πρόεδρος έδωσε πολλές φορές την υπόσχεση ότι η υπόθεση του διορισμού των υπουργών είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση. Τελικά ΔΕΝ ήταν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και τα λοιπά κόμματα, πρέπει να αφήσουν τον κ. Χριστοδουλίδη να κυβερνήσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε το λαό. Αυτόν ψήφισαν οι πολίτες. Ούτε τον κ. Νικόλα Ππαδόπουλο, ούτε τον κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, ούτε τους λοιπούς μικρούς ή μεγάλους κομματάρχες.

Και βεβαίως, δεν είναι υποχρεωμένος να ακούει τον τέως πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη επειδή δήθεν είναι ο «πολιτικός (του) πατέρας». Ο κ. Αναστασιάδης και μέλη της οικογένειας του θα απαντήσουν σύντομα σε ερωτήσεις του ανακριτή για τα θέματα της διαφθοράς. Και ο νέος Πρόεδρος πρέπει να μην περνά καν από τη Λεμεσό αυτό το διάστημα!

Με ρωτούν καλοί αναγνώστες τι εννοούσα όταν έγραφα, σε δύο συνεχόμενα άρθρα, για τον «ταλιμπανισμό». Και γιατί έστελνα το μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτοί που στελεχώνουν μία κυβέρνηση πρέπει να υπηρετούν την Πατρίδα, και όχι να συντηρούν το κομματικό κράτος.

Πρέπει να επιλέξει τους καλύτερους και όχι τα βύσματα. Τα κόμματα που τον υποστήριξαν θα τον πιέσουν να διορίσει στελέχη και οπαδούς τους στον κρατικό μηχανισμό (υπουργεία, οργανισμούς κ.λπ.). Διότι έτσι λειτουργεί η Κύπρος: Να βολέψουμε «τα δικά μας παιδιά».

Δεν είναι ορθό για ένα ηγέτη, να γράφουν οι εφημερίδες ότι το ένα κόμμα επέλεξε τον υπουργό Άμυνας και το άλλο τον υπουργό Οικονομικών και για να συμβεί αυτό αποκλείστηκαν ικανοί νέοι άνθρωποι. Π.χ. γιατί αποκλείστηκε η Αναστασία Παπαδοπούλου; Είναι ικανή και θα μπορούσε να προσφέρει με τις γνώσεις της. Την «έφαγε», λένε, ο κ. Σιζόπουλος. Μα αυτόν ψήφισε ο λαός;

Έγραψα και για την εκδίωξη όλων των συνεργατών του τέως Προέδρου Αναστασιάδη. Σημείωνα ότι κάθε Πρόεδρος έχει δικαίωμα να επιλέγει πιστούς συνεργάτες. Όμως η «σφαγή των “αμνών”» ήταν μέγα λάθος.

https://hellasjournal.com/