8.3.23

Έλληνες βατραχάνθρωποι έκαναν «ρεσάλτο» σε ιταλικό υποβρύχιο στην Dynamic Manta

 

Το ΝΑΤΟ ανεβάζει ρυθμούς, δοκίμασε για πρώτη φορά κοινές επιχειρήσεις τριών αεροπλανοφόρων

«Προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας πραγματοποίησε άσκηση επιβίβασης με ένα ιταλικό υποβρύχιο στα ανοιχτά της Σικελίας στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής ανθυποβρυχιακής άσκησης Dynamic Manta 23-1» αναφέρει ανάρτηση της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ που μαζί με τις υπόλοιπες μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στην ΝΑΤΟική άσκηση έχουν κλέψει τις εντυπώσεις με την αποτελεσματικότητά και τον επαγγελματισμό τους.

Σε σχετικά βίντεο μάλιστα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, το ελληνικό υποβρύχιο «Πιπίνος» και η φρεγάτα «Ψαρά» φιγουράρουν.

Είναι γεγονός πως οι ΝΑΤΟικοί βγάζουν πολλά συμπεράσματα από την συνεκπαίδευση στο πλαίσιο της άσκησης αυτής με το ελληνικό υποβρύχιο ενώ και το ελληνικό πλήρωμα αντλεί χρήσιμα στοιχεία αντιμετώπισης ανθυποβρυχιακών συστημάτων πολύ πιο προηγμένων από εκείνα που διαθέτει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό που είναι ο δυνητικός αντίπαλος του ελληνικού στόλου.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο είναι ότι η συγκεκριμένη άσκηση είναι απλά ένα κομμάτι του οργασμού κινητικότητας των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ που πρόσφατα ολοκλήρωσαν την ευρείας κλίμακας άσκηση Neptune Strike 2023-1 (NEST 23.1).

Η σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει: «Στο πλαίσιο της Neptune Strike 31 πλοία, 135 αεροσκάφη και 8.386 Ναύτες και Πεζοναύτες από 21 χώρες επέδειξαν σιγουριά και αποτρεπτική ισχύ μέσω της εκτέλεσης ενός ευρέος φάσματος θαλάσσιων, αεροπορικών και χερσαίων δραστηριοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες αποδεικνύουν ότι οι ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, που βαδίζει πλέον στην έβδομη δεκαετία του, παραμένουν τόσο ισχυρές και επίκαιρες όσο ποτέ.

«Είμαι περήφανος για την απόδοση αυτής της ομάδας στην εμφάνιση εναλλαξιμότητας κατά τη διεξαγωγή εξαιρετικά σύνθετων δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ishee, διοικητής τόσο του STRIKFORNATO όσο και του έκτου στόλου των ΗΠΑ. «Το περιβάλλον ασφαλείας είναι αβέβαιο. Η ικανότητα και η βούληση του ΝΑΤΟ δεν είναι. Η εμπιστοσύνη, η ευκινησία, η ευρηματικότητα και η επιμονή που επιδεικνύονται από τους Ναύτες, τους Πεζοναύτες και τους Αεροπόρους αποτρέπουν την επιθετικότητα (δυνητικών αντιπάλων) και δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη Συμμαχία».

Αυτή η τελευταία επανάληψη της σειράς Project Neptune επικεντρώθηκε στον George H.W. Το Bush Carrier Strike Group, το ιταλικό αεροπλανοφόρο ITS Cavour και το ισπανικό αμφίβιο επιθετικό πλοίο ESPS Juan Carlos I, όλα επιχειρούν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Στη Βαλτική Θάλασσα, το πρώτο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Arleigh Burke (DDG 51) και η γερμανική φρεγάτα FGS Hessen απέδειξαν την ικανότητα του ΝΑΤΟ να συντονίζει σε τεράστιες αποστάσεις και διαφορετικά περιβάλλοντα για να αποτρέψει την επιθετικότητα και να προσφέρει αποτροπή και άμυνα της Συμμαχίας. Τα πλοία συμμετείχαν σε σύνθετες ασκήσεις προσομοίωσης στόχευσης, όπου εμπλέκονται και κατέστρεψαν ένα δανικό αεροσκάφος drone, επικυρώνοντας την ικανότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει ολοκληρωμένη αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα.

Στις 23 Φεβρουαρίου, το γαλλικό αεροπλανοφόρο FS Charles de Gaulle, που λειτουργεί υπό γαλλική εθνική διοίκηση, εντάχθηκε στις τρεις ομάδες κρούσης του ΝΑΤΟ που έπλεαν στη Μεσόγειο, αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαχικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή σε τέσσερα. Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, το Charles de Gaulle, με τα μαχητικά του αεροσκάφη Rafale, συντονίστηκαν με τα άλλα τρία αεροπλανοφόρα για να εκτελέσουν δραστηριότητες προσομοίωσης κρούσης και άμυνας αεροσκαφών, ενισχύοντας τη συλλογική άμυνα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 37 δραστηριότητες επαγρύπνησης κατά τη διάρκεια της NEST 23.1, αποτελούμενες από 198 εξόδους αεροσκαφών, δύο κοινές ασκήσεις ανάκτησης προσωπικού και δύο προσομοιωμένες επιχειρήσεις κρούσης τριών αεροπλανοφόρων. Τα χτυπήματα τριών αεροπλανοφόρων σηματοδοτούν την πρώτη φορά που τρία αεροπλανοφόρα πραγματοποίησαν προσομοιωμένες επιθέσεις αυτού του είδους με το ΝΑΤΟ. Η NEST 23.1 απέδειξε ότι το ΝΑΤΟ έχει τόσο την αποφασιστικότητα όσο και τις τεχνικές δυνατότητες να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή, οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή».

https://www.pentapostagma.gr