18.3.23

«Και για τα C-130 που δεν έχουμε οι «σταθμάρχες» θα φταίνε»; Κ.Φράγκος στους Διαξιφισμούς

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

 • Το βράδυ της Τρίτης κεντρικός τηλεοπτικός Σταθμός παρουσίασε όλους τους Υπουργούς Μεταφορών της τελευταίας 20 ετίας και ταυτόχρονα τα τερατώδη ποσά που απερρόφησαν οι σιδηρόδρομοι για να εκσυγχρονισθούν και να είναι ασφαλείς χωρίς να το επιτύχουν.
 • Όλοι στη σειρά: Ανεύθυνοι, κομματικά καθοδηγούμενοι, αναβλητικοί, άβουλοι, μοιραίοι.
 • Οι αρές και οι κατάρες στρέφονται κατά του σταθμάρχη ενώ ηθικοί αυτουργοί είναι άλλοι. Αυτοί θα εντοπισθούν, θα αποκαλυφθούν, θα οδηγηθούν στο εδώλιο; Αμφιβάλλω.
 • Ενδιαφέρθηκε κάποιος να αποκαλύψει πόσοι «σταθμάρχες» ανεπαρκείς και άβουλοι, είχαν τοποθετηθεί στρατιωτικοί διοικητές στα εθνικά δράματα του 74 (Κύπρος) 96 (Ύμια), στην διαδοχική εγκατάλειψη της Άμυνας; Και οι Πρωθυπουργοί η Υπουργοί που τους διόριζαν με κανένα αξιοκρατικό κριτήριο; Πόσοι άβουλοι, ακατάλληλοι, μοιραίοι Υπουργοί πέρασαν από το Υπουργείο και πόσα, τεράστια κεφάλαια απορροφήθηκαν από το κενό, την αρπαχτή και την διαφθορά;
 • Εδιώχθη μήπως κάποιος Υπουργός που άφηνε τα μόλις αγορασθέντα άρματα (1,72 δις€) χωρίς εκσυγχρονισμό Ε/Π ΝΗ-90 Α/Φ C27J στην άκρη χωρίς μοίρα, υποβρύχια χωρίς τορπίλες κλπ; Ο μη εκτροχιασμός της αμυντικής δομής της Χώρας οφείλεται σε εντελώς τυχαίες συγκυρίες. Απλά την δεδομένη στιγμή δεν προέκυψε ένα «τυχαίο» γεγονός, που έγινε πιθανότατο τελευταία, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε θυσία χιλιάδων νέων και καταστροφή της οικονομίας.
 • Θα παρακαλέσω τον Σταθμό να εμφανίσει ανάλογα πορτραίτα για την Άμυνα Ποιους Υπουργούς Αμύνης διόριζε η κυβέρνηση Παπανδρέου – Λιάνη, ποιους οι κ. Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Αντωνομπένηδες κλπ. Δεν γενικεύω. Η μια, δύο εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
 • Το φαιδρό είναι ότι ενιοι εξ αυτών αγορεύοντας σήμερα, εμφανίζονται ως κήνσορες και σωτήρες. Η ατιμωρησία ποτίζει το θράσος.

Το Έθνος ημών υφίσταται τινά ζύμωσιν, καθ’ ήν τα ακαθαρτότερα στοιχεία ανέρχονται και επιπλέουσι, εν είδει ξαφρίσματος, επί της επιφανείας. Ο τοιούτος αφρός θέλει κυβερνά, φλυαρεί και κλέπτει ασυστόλως τη Χώρα, μέχρις ου τελειώσει η ζύμωσις και λάβει, ανά χείρας, ο Λαός την μεγάλη εξαφριστικήν κουτάλα.

Εμμ. Ροϊδης

Μα έλα, κύριε Ροϊδη μου που η άτιμη ζύμωση δεν τελειώνει και η κουτάλα δεν εμφανίζεται.

Αξιοποίηση μαχητικών Ε/Π APACHE AH64H

(Βίοι παράλληλοι με τα C-130)

 • Πριν εισέλθω στο αφήγημα θυμίζω ότι αυτό το επιθετικό – αντιαρματικό Ε/Π της BOEING το τελειότερο και ακριβότερο στην κατηγορία του, είναι πολλαπλασιαστής ισχύος και δεν διατίθεται από το αντίπαλο Στράτευμα.
 • Τα Ε/Π θα έπρεπε να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, να συντηρούνται μεθοδικά και να συμμετέχουν ενεργά στης ασκήσεις. Αυτό το εξασφάλιζε ο Στρατός, η Αεροπορία Στρατού στην οποία εντάχθηκαν. Εν τούτοις υπέστησαν την ίδια τύχη, από το Υπουργείο Άμυνας με το C-130 παρ’ όλες τις «κραυγές» του ΓΕΣ προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
 • Περί το 2006 διαπιστώθηκε από το ΓΕΣ ότι χρήζουν εκσυγχρονισμού δεδομένου ότι η BOEING ανακοίνωσε ότι παύει η παραγωγή τους και σε λίγο, η υποστήριξη τους δεδομένου ότι η εταιρεία προχώρησε σε κατασκευή εξελιγμένου τύπου AH64D. Απειλείτο η απαξίωση του AH-64H.
 • Στις 26 Αυγούστου 2008 το ΑΝΣΣ απεφάσισε, ομόφωνα, τον εκσυγχρονισμό αυτόν και υπέβαλε μία πλήρως αιτιολογημένη πρόταση στον κ. Υπουργό, ο οποίος την αγνόησε. Όπως αγνοούσε, παράλληλα την κατεπείγουσα ανάγκη προμήθειας βασικού φόρτου πυρομαχικών για τα νεοαποκτηθέντα άρματα LEO II (1,72 δις €). Δεν διέθεταν ούτε ένα βλήμα. Αποχωρών ο περίου ο λόγος κ. Υπουργός, φρόντισε να εξασθενίσει περαιτέρω την άμυνα, μειώνοντας την θητεία για ψηφοθηρικούς λόγους, ενώ τα ποδοβολητά των αλόγων από την απέναντι πλευρά δεν ακούγονταν μόνο από κουφούς.
 • Περί το 2011, το θέμα εμφανίσθηκε οξύτερο γιατί η BOEING έκλεισε το κεφάλαιο του εκσυγχρονισμού με τακτή ημερομηνία, Οι αδιαφορούντες θα βρίσκονταν γρήγορα εκτός νυμφώνος. Ο τότε Α/ΓΕΣ Στρατηγός κ. Φρ. Φράγκος, αγωνιών, εξασφάλισε την απαιτούμενη πίστωση από τον ΠΥ/ΓΕΣ, και εισηγήθηκε, αναλυτικός στον κ. Υπουργό την επείγουσα ανάγκη απόφασης για τον εκσυγχρονισμό. Εξήγησε και ανέλυσε πολλάκις στον κ. Υπουργό την ανάγκη και ελάμβανε διαβεβαιώσεις ότι επίκειται υπογραφή της απόφασης η οποία, τελικά δεν ελήφθη. Ο φάκελος της εισήγησης βρέθηκε, αργότερα, ανυπόγραφος μαζί με άλλους…. συμπάσχοντες. Ο κ. Υπουργός δεν καταδέχθηκε να δώσει ούτε μια εξήγηση της αρνητικής θέσης του. Τω φόβω εκρύβη., Και αυτός, σε συνέχεια του προκατόχου του, αδιαφόρησε πλήρως και για τα άρματα.
 • Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε….. Τα Ε/Π συντηρούντο όπως-όπως με προσπάθεια την Αερ. Στρατού να προμηθεύεται εναλλακτικά από άλλες πηγές. Όσο μπορούσε. Αξίζουν, όντως, συγχαρητήρια στο Στρατό γιατί δεν άφησε τα Ε/Π να καταρρεύσουν.
 • Το 2020 το ΥΕΘΑ, και μπράβο του, όταν τα πράγματα με τους απέναντι είχαν οξυνθεί ήλθε σε διαπραγματεύσεις με την Ισραηλίτικη SIBAT (αντίστοιχη της ΓΔΑΕΕ) για μερικό εκσυγχρονισμό, τον ίδιο που είχαν εφαρμόσει η Ισραηλίτες για τα δικά τους Ε/Π.
 • Η συμφωνία «έκλεισε» τον Μάρτιο 2022 και έκτοτε τα Ε/Π αναζητούν αυτόν τον εκσυγχρονισμό που θα τα καταστήσουν εξαιρετικά αξιόμαχα. Η αξιοποίηση – εκσυγχρονισμός θα γίνει σε Ελληνική βάση (ευτυχώς!) από μικρές ομάδες Ισραηλινών – Ελλήνων τεχνικών.
 • Το θέμα του εκσυγχρονισμού συνδυάζει με την προμήθεια τον εξαιρετικού οπλικού συστήματος SPICE NLOS του οποίου η σύμβαση προμήθειας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Στην προηγούμενη Πέμπτη αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ΚΓΕΠ που θα έκλεινε το θέμα, λόγω έλλειψης απαρτίας. Να δούμε τι θα γίνει αύριο Τρίτη.
 • Οικοθεν νοείται ότι το Υπουργείο πρέπει να επιταχύνει τα δύο θέματα τα οποία, ήδη, έχουν επιβραδυνθεί. Η εκκρεμότητα πρέπει να λήξει τάχιστα πριν εισέλθουμε στη δύνη του προεκλογικού αγώνα. Ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος έχει τον λόγο.

ΕΑΒ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΥΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…

Δεν ανησυχώ ποτέ για την πράξη

αλλά για την απραξία

Ουϊνστον Τσώρτσιλ

 • Η κατάντια της μεγάλης μας, της πρώτης, Αμυντική Βιομηχανίας μας, της ΕΑΒ, δεν είναι κατάληξη μόνο τωρινής κρατικής απραξίας. Υπάρχει μία κατιούσα πορεία τελευταίων ετών, διαχρονικής πολιτικής ευθύνης, που την προκάλεσε η διαφθορά, η κρατική ραθυμία, ο άκρατος κομματισμός, ο σκληρός συνδικαλισμός κα.
 • C-130 Τ’ αναλύσαμε εκτεταμένα. Προβάλλεται ένα κράτος, (με μια μεγάλη Αεροπορική Βιομηχανία), που απειλείται αλλά και βαίνει ταχέως σε μια νέα πτώχευση (το εθνικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δις €) να μην είναι ικανό να συντηρήσει το κυριότερο εναέριο μεταφορικό μέσο! Το εντελώς απαραίτητο για τις επιχειρήσεις. Καθηλωμένα τα περισσότερα. Ένα στάλθηκε στην Πορτογαλία για αξιοποίηση, τέσσερα (4) δόθηκαν σε εγχώρια εταιρεία (περιμένουμε με αγωνία τ’ αποτελέσματα) και τρία (3) προετοιμάζονται (;) επι μήνες, διαλυόμενα, να ταξιδεύσουν στο Ισραήλ για….. θεραπεία (Έχω αρκετές επιφυλάξεις γι’ αυτήν την επιχείρηση). Άλλο για Χίο τράβηξε κι άλλο για Μυτιλήνη, που λέει ο σπουδαίος Μούτσης. Ουδείς συγκινείται….

Το χυδαίο κι ανεύθυνο κράτος διορίζει χρόνια τώρα, μέσω του Υπουργού Άμυνας, διάφορους κομματικούς παρακεντέδες, ώς «σταθμάρχες» – Διοικητές παντελώς άσχετους με το αντικείμενο (σπάνιες οι εξαιρέσεις).

 • Ε/Π Έρευνας – Διάσωσης SUPER PUMA

Συντηρούμενα, παραδοσιακά από την ΕΑΒ Στοπ κι’ εδώ. Ευτυχώς που βρέθηκε μία Ελληνική Εταιρεία να τ’ αναλάβει. Είναι μία λύση και μια διάκριση των δυνατοτήτων συντήρησης από μία Ιδιωτική Εταιρεία. Σημειώνω ότι τα Ε/Π αυτά είναι εντελώς απαραίτητα και στην πράξη αλλά και την …… θεωρία. Πώς θα πείσουμε τις Διεθνείς Αρχές (ICAO) ότι ελέγχουμε τον τομέα Έρευνας Διάσωσης στο Αιγαίο όταν δεν διαθέτουμε Ε/Π;

 • Πυροσβεστικά Α/Φ CANADAIR

Κι’ αυτά πολυτιμότατα και πανάκριβα που αδυνατεί η ΑΒ να συντηρήσει.

Σύμφωνα με καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή (Βίτσας, Τσίπρας, Αβραμίδης κα.) η συντήρηση τους, μόλις λίγους μήνες πριν από την έναρξη της πυροσβεστικής περιόδου ανατέθηκε στην Γαλλοβελγική εταιρεία SABENA TECHNIKS. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στην Γαλλία! (Γιατί όχι εδώ;). Η εταιρεία κατά τους ερωτώντες, είναι αμφιλεγόμενη. Θέλουν και πολύ σωστά, απάντηση στα ερωτήματα: πως  έγινε η επιλογή, πόσα Α/Φ θα ταξιδεύσουν στην Γαλλία, ποια η δαπάνη, πότε τα Α/Φ θα επιστρέψουν;

 • Διερωτώμαι, αγαπητοί σύντροφοι, είναι εικόνα αυτή συντήρησης και αξιοποίησης των ιπτάμενων υλικών από μια Χώρα που απειλείται; (Ας μην μιλήσω για τα Α/Φ C27J, Ε/Π NH-90 κλπ)

Στα αφηγήματα της απαξίωσης των C-130H

 • Προσθέτω το παρακάτω, 100% αυθεντικό.
 • Περί τον Φεβρουάριο του 2013, δέκα χρόνια πριν, η Χώρα ευτυχούσε υπό την Κυβέρνηση των Αντωνομπένηδων. Αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ, ο κ Ευάγγελος Βενιζέλος, Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μόλις διαδεχθείς τον παντελώς χρεωκοπήσαντα Γιωργάκη τον Καστελοριζιώτη (ΣΣ Ο οποίος σήμερα εμφανίζεται και πάλι να φιλοδοξεί να Κυβερνήσει). Ο κ. Ε. Βενιζέλος ή ΒΕΝΙ, με την πλατιά πείρα του και μεγαλουργίες του στα Υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών, έλεγχε την ΓΔΑΕΕ και είχε διορίσει στο Υπουργείο Άμυνας ένα Υφυπουργό δικό του.
 • Υπουργός Εθν. Αμύνης ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος με Υφυπουργούς ένα του Μπένι, ως προανέφερα, και ένα του σκληρού πυρήνα της ΝΔ.
 • Πρώτο χαστούκι δέχθηκε η τριπλέτα από τον Α/ΓΕΣ Στρατηγό Κων. Ζιαζιά όταν επιχείρησαν να του επιβάλλουν λίστα τοποθετήσεων Αξιωματικών, νυκτωρ. Μέγα αίσχος. Ο Ζιαζιάς μειδίασε. Τους την πέταξε κατάμουτρα, ειπών «Τί λέτε ωρέ μακαντάσηδες; Αυτά χειρίζονται, βάσει Νόμου, από τον Αρχηγό. Δεν πάτε να……..» (βέβαια ο Αρχηγός, ευγενέστατος και πειθαρχικός δεν είπε αυτά, επι λεξεί, αλλά στο περίπου, και τα γράφω έτσι ποιητική αδεία…) Στη συνέχεια παραιτήθηκε. Ουδείς συγχίσθηκε.
 • Οι τρεις Αρχηγοί κλάδων διαπιστώνοντας ότι η Άμυνα έχει πάρει την κάτω βόλτα, λόγω μη διάθεσης ούτε ενός (1) Ευρώ για συντήρηση των υλικών άρχισαν να ανησυχούν και η αγωνία της αυτή μεταφέρθηκε στο Υπουργείο. Ο κ. Υπουργός τους έδωσε εντολή να υποβάλουν επειγόντως φάκελους – προτάσεις πέντε (5) προμηθειών των πλέον κρίσιμων υλικών και έσπευσαν οι Αρχηγοί να το κάνουν. Περνούσαν οι μέρες, οι εβδομάδες και δεν έβλεπαν κάποια ενέργεια! Η ανησυχία τους ήταν πλέον κραυγαλέα. Σε μερικές ημέρες…. αποστρατεύθηκαν! Οι φάκελοι – προτάσεις ετάφησαν εν τόπω χλοερώ. Εκείνο που ενδιαφέρει τον πυρήνα ερευνών είναι ότι στις προτάσεις του Α/ΓΕΑ πρώτη ήταν η κατεπείγουσα συντήρηση των C-130!
 • Τίτλος ερευνών ΝΕΩΝ (06-03) για τον ΟΣΕ. Μια ιστορία κακοδιαχείρισης, διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαχρονικής διαφθοράς. Δεν ταιριάζει και στην ΕΑΒ, εκεί δεν διόριζαν ως Προέδρους – ΔΣ πανάσχετους και ανεύθυνους όπως Φροντιστιάρχες Ξένων Γλωσσών, Τμηματάρχες Λαχαναγοράς και άλλους αστείους τύπους;
 • Και κάτι που ίσως το παρεξηγήσετε ως ακρότητα. Αν το C-130 που μετέφερε τους Πυροσβέστες στην Τουρκία (που έπαθε βλάβη καθ’ οδόν και επέστρεψε) έπεφτε στην θάλασσα ποιος ή ποιοι θα ήσαν υπεύθυνοι; Πάλι; ΟΥΔΕΙΣ; Μήπως ένοχοι υπήρχαν όχι μόνο ένας αλλά πολλοί «σταθμάρχες» που ευθύνονται για τον εκτροχιασμό – απαξίωση των πολύτιμων αυτών μέσων; C-130, που τραυματίζουν την Άμυνα αλλά φορτώνουν τόσο πολύ χρήμα στον Έλληνα; Πάλι, όμως κολλήσαμε στην OMERTA. Μήπως πρέπει να αναζητηθούν αυτοί που διόριζαν ως Προέδρους της ΕΑΒ σταθμάρχες διάφορους κομματικούς παρακεντέδες. Για την ιστορία αναφέρω ότι οι τρείς «κλαδευθέντες» ανήσυχοι Αρχηγοί ήσαν οι Στρατηγός κ. Κ. Γκίνης (ΓΕΣ) Ναύαρχος Κ. Χρηστίδης (ΓΕΝ) και Πτέραρχος Αντ. Τσαντηράκης (ΓΕΑ). Ο πρώτος, ένας από τους κορυφαίους διατελεσάντες Αρχηγούς, ο κ. Γκίνης, είχε θητεία μόλις επτά (7) μηνών. Τα χαιρετίσματά μου κ. Αρχηγοί.

Απορίες

 1. Σημείωσα την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια 250 Λεωφορείων κατέληξε σε κινέζο κατασκευαστή. Υπέβαλα, αρμοδίως στην Εξουσία, το ερώτημα. Αφού η χώρα διαθέτει αρκετές υποδομές κατασκευής οχημάτων (π.χ. ΕΛΒΟ) θα παραχωρηθούν από τους κινέζους βιομηχανικές επιστροφές;

Όπως έμαθα, το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Ευρωπαϊκά λεφτά οδεύουν προς την Κίνα αντί των χωρών της ΕΕ;

 1. Τα πολυσυζητημένα (LOTUS) της INTRACOM και της ΠΑ (ΠΗΓΑΣΟΣ) που βρίσκονται; Να ρωτήσω πάλι για τους δύο (2) ΑΡΧΥΠΕΣ;

Εξοπλισμοί και η ζωή συνεχίζεται

Τουρκία: Οι Τουρκικές ΕΔ δοκίμασαν, επιτυχώς (26/2) τον πύραυλο KV2 GUN-KY made in Turque 100% (TUBITAK SAGE)

Ελλάδα

 • Είναι προφανές και ευνόητο ότι ουδεμία απόφαση προμήθειας ΝΕΟΥ αμυντικού υλικού θα ληφθεί προ των εκλογών. Συνεχίζονται, ωστόσο, οι συζητήσεις από Υπηρεσία και παράγοντες στο θέμα της προσεχούς προμήθειας των μαχητικών F-35 LIGHTNING. Η κατασκευάστρια εταιρεία L-MARTIN, ανακοίνωσε ότι η ΠΑ της Σιγκαπούρης αποφάσισε την προμήθεια οκτώ (8) ακόμα F-35 τα οποία θα προστεθούν στα ήδη αγορασθέντα δώδεκα (12). Σημειώνω ότι τα ιπτάμενα, παγκοσμίως F35 έχουν ξεπεράσει τα 890.
 • Αντίθετα η ΓΔΑΕΕ και τα επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς για να περατωθούν της υποθέσεις οι φάκελοι των οποίων έχει υποστεί ήδη τη βάσανο του ελέγχου και των εγκρίσεων αρμοδίων επιτροπών και ευρίσκονται στο περατούσθαι (Συστήματα SPICE, SPIKE, εκσυγχρονισμού Ε/Π ΑΠΑΙΤΣΙ, συντήρηση CHINOUK κλπ). Θα ήταν ολέθριο το φάομα των εκλογών να δέσει τα χέρια των υπευθύνων.

Βρε τι φωτιές μας άναψε η  κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 • Η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την εκτιμώ βαθύτατα και είναι, εξαιρετικά, καλύτερη του προκατόχου της.
 • Ανακοίνωσε ότι καθιερώνει ένα θεσμό στο Προεδρικό Μέγαρο: Επέλεξε ένα χώρο εντός του Προεδρικού Μεγάρου στον οποίο θα εκτίθενται τα δώρα που λαμβάνει ως Πρόεδρος Θα είναι προσιτός στους πολίτες.
 • Ειρήσθω εν παρόδω ότι τέτοιοι χώροι, εκθεματικοί, υφίστανται σε όλα τα Ευρωπαϊκά Προεδρικά Μέγαρα. Σημειώνω, ίνα μην παρεξηγηθώ, ότι τα προσφερόμενα δώρα ΑΝΗΚΟΥΝ στον Ελληνικό Λαό και όχι στο πρόσωπο που τα λαμβάνει.
 • Τι γινόταν πριν; Εφαρμοζόταν αυτή η διαδικασία; Who Knows;
 • Αφού συγχαρώ την κ. Πρόεδρο για την πρωτοβουλία της θα θυμηθώ κάποια φήμη που κυκλοφόρησε, παλαιότερα, ότι απερχόμενος πρόεδρος «Τα πήρε όλα κι’ έφυγε» όπως λέει ο αείμνηστος Διονυσίου και επι πλέον δύο …. Στασίδια. Τί είδους στασίδια; Δώρο του ΠΝ από το παρεκκλήσιο του θρυλικού ΑΒΕΡΩΦ! Δεν μπόρεσα να ξεκαθαρίσω το θέμα. Κατ΄ αρχήν το ΠΝ ουδέν ανέφερε (υπήρξε δημοσίευμα, όχι όμως διάψευση από το προεδρικό Μέγαρο). Ήταν λασπολογία ή πραγματικότητα; «Οσμούλα» που την αφήνουμε να την σκεπάσει ο πανδαματώρ χρόνος;

Mea Culpa

 • Φίλος των Διαξιφισμών, γιατρός, μου παρατήρησε ότι δεν χάνω ευκαιρία να λοιδωρώ την πολιτική των Αντωνομπένηδων στο Στράτευμα, ιδιαίτερα στον ΣΞ όπου, «ξήλωναν» στη σειρά ικανότατους Αρχηγούς ΓΕΣ διότι «δεν συνεμορφούντο προς τας υποδείξεις» ενώ απέφευγα να λοιδορήσω, επίσης την συμπεριφορά του κ. Π. Καμμένου, ως ΥΕΘΑ, που απεστράτευσε άνευ λόγου και αιτίας ένα κορυφαίο Α/ΓΕΣ, τον Στρατηγό κ. Χρ. Μανωλά και ένα επίσης πανάξιο ταξίαρχο, τον κ. Μισαήλ Παπαδάκη.
 • Έχετε δίκιο, γιατρέ μου αναφωνώ MEA CULPA.
 • Σημειώνω όμως μια διαφοροποίηση. Ο κ ΠΚ δεν λειτούργησε κομματικά. Και οι δύο υπήρξαν θύματα της κυκλοθυμίας και εκρηκτικού ταπεραμέντου του. Ξέρω καλά ότι, πολύ σύντομα, το μετάνιωσε.
 • Οι καρατομήσεις των Αρχηγών επί Αντωνομπένηδων έγιναν διότι οι άξιοι αυτοί Αρχηγοί δεν φάνηκαν πρόθυμοι να εκτελούν τις κομματικές επιλογές της κλίκας του κόμματος που ήταν εγκατεστημένη εντός του ΥΕΘΑ.

 • Αυτές τις ζοφερές ημέρες της αφάτου θλίψεως που τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται, συγκρούονται επιτροπές που αποφαίνονται για θεμελιώδες υπόθεσεις, αλλά με νωχελικούς ρυθμούς και ανάλογα με την σύνθεσή τους, η δυσπιστία των πολιτών διογκούται.
 • Οι πολιτικοί απολαύουν πλήρους αναξιοπιστίας.
 • Το χιούμορ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο. Θα το επιχειρήσω αφού έχω εξασφαλισμένη την επιείκεια σας

# Τσιατάτα.

 • Οι Έλληνες θελήσαντες να διαβούν τον Αίμον συγκρότησαν επιτροπή Τσάτσον, Κρασάν και Κρέμμον.

Γ. Σουρής.

 • Αν ο Μωϋσής ενεργούσε μέσω επιτροπών οι Εβραίοι δεν θα είχαν διαβεί την Ερυθρά θάλασσα μέχρι σήμερα.
 • Επιτροπή είναι μια ομάδα προσώπων MORDILLO που χωριστά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και συλλογικά μπορούν ν’ αποφανθούν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

Τζώρτζ Κλεμαντώ

# Μουσική

 • Όχι, δεν πρέπει να συναντηθούμε….

(Μαρκόπουλος – Χρονάς)                   (ΣΣ Για να το τραγουδούν

μέλη επιτροπής)

 • Την Κυριακή μπορείς; Όχι – όχι

Το Σάββατο μπορείς; Όχι – όχι

Τον Αύγουστο μπορείς;    (ΣΣ Πρόεδρος ερωτών μέλος επιτροπής για συμμετοχή σε σύσκεψη που απαιτεί ολομέλεια.)

(Μηλιώκας)

Η λίστα Επικρατείας

 • Ο αείμνηστος και σοφός τ. Π.τ.Δ. Κωνσταντίνος Τσάτσος όταν επεξεργαζόταν το Σύνταγμα του ΄74 καθιέρωσε την λίστα Επικρατείας. Το γιατί, εξηγεί στην εισηγητική του έκθεση. Να δίνει χώρο στην Βουλή σε σοβαρές προσωπικότητες, κατάλληλες για υπουργικούς θώκους, οι οποίες δεν επιθυμούσαν να εμπλακούν σε προεκλογικές διαμάχες και ίντριγκες ή να καταστούν όμηροι πελατειακών σχέσεων.
 • Όντως οι λίστες αυτές των κομμάτων περιείχαν, ως επι το πολύ, τέτοιες προσωπικότητες.
 • Με τον καιρό η χυδαία Ελληνική Πολιτική κάστα, φαλκίδευσε και απαξίωσε των θεσμό και φθάσαμε σε σημείο που οι λίστες Επικρατείας κατάντησαν να περιλαμβάνουν δεύτερες φάτσες ή χρησιμοποιούντο για να βολεύονται φιλαράκια πολιτικοί που δεν θα είχαν τύχη αν υπέβαλαν υποψηφιότητα στης κοινές λίστες. Ας μην αναφέρω ονόματα και ξύσω πληγές. Ιλαρότης.
 • Σήμερα, απ’ ότι φαίνεται, θα συμβεί το ίδιο.
 • Η λίστα Επικρατείας θα πρέπει ν’ αποτελεί την βιτρίνα κάθε κόμματος και όχι βολεμένους «ημητέρους». Αμ’ δε. Τίποτα να μην μείνει όρθιο απ’ αυτό που λέγεται Αξιοκρατία.

Γνωρίζετε την κυρία;

 • Αν όχι, να σας την συστήσω: Είναι η Κυρία ΕΛΙ ΣΛΑΙΝ (37) Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Ιταλίας. Μέλλουσα, πιθανότατα, Πρωθυπουργός της χώρας. Σας υπενθυμίζω ότι Πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι η κ. Τζόρτζια Μελόνι (46) και μόλις προχθές Πρωθυπουργός της Εσθονίας εξελέγη η κ. Κάιζα Κάλλας (45).
 • Σ’ αυτόν τον αέρα ανανέωσης που φυσά σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα παρατάσσει μια σειρά μεραγκιασμένων και οζουσών ναφθαλίνη κυριών-πολιτικών (με σημείο αναφοράς την κ. Ντόρα Μπακογιάννη με υπερτριακονταπενταετή «ανθόσπαρτον» πολιτικόν Βίον) οι οποίες, κάποιες ενώ έχουν διαγράψει μακράν αποτυχημένη πορεία επιμένουν να κυνηγούν θώκους για να βλάψουν έτι περαιτέρω, την πατρίδα. Οι άρρενες πολιτικοί βροντόσαυροι είναι πολύ περισσότεροι.

Σημ. Προσθέτω ότι η Πρόεδρος της Ευρωβουλής είναι η Μαλτέζα πολιτικός κ. Ρομπέρτα Μέτσολα Τεντέσκο Τρίκκας ετών 44, παρακαλώ. Πώς;

Φθάνει! Όχι άλλα Ιδρύματα

 • Μετά το Ίδρυμα Σαμαρά εμφανίσθηκε στον ορίζοντα και έτερον Εθνικόν Μνημείο.
 • Το ίδρυμα Προκόπη Παυλόπουλου, τ. ΠτΔ, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο γεννήτωρ του, θα λειτουργήσει ως κοιτίδα της προστασίας της πολιτικής παρακαταθήκης του, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.
 • Πολιτικές παρακαταθήκες θα μας αφήσει και ο κ. Π.Π.; Οϊ, Οϊ, μάναμ.
 • Τι τραβάμε οι έρμοι και απροστάτευτοι.
 • Εκείνο όμως που επιμένω να ερωτώ και κανείς δεν μου απαντά είναι: Χρηματοδοτούνται από το Υπ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ αυτά τα ιδρύματα που ΟΥΔΕΝ προσφέρουν στους πολίτες αλλά εξυπηρετούν μόνο τις κούφιες υστεροφημίες και απατηλές αυταπάτες των ιδρυτών;
 • Ένας βουλευτής από τα μικρά κόμματα δεν μπορεί να κάνει μια ερώτηση; Please

Στον αγώνα ενωμένοι, μη λείψει κανείς…..

 • Οι παλιοί, οι πολύ παλιοί, θα θυμούνται ότι η φράση αυτή εμπεριέχεται στην κομμουνιστική Τρίτη Διεθνή.
 • Ιδού, λοιπόν, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, που ενίοτε, εκπροσωπείται στην Βουλή από την σπουδαία Κομμουνίστρια, Πασιονάρια, η Λιάννα Κανέλλη, ανακοίνωσε ότι «κατεβάζει» ως υποψήφιους εννέα (9) Αξιωματικούς εα, πέντε (5) ΠΝ, τέσσερεις (4) ΣΞ, ένα (1) ΠΑ.
 • Ήτοι: Γιάννης Αγγέλου (ΣΞ), Αλέξανδρος Κυριανάκης (ΠΝ) Γ. Ντουναδάκης (ΠΝ). Για την λίστα Επικρατείας Ν. Παπαναστασίου, ήδη βουλευτή (ΣΞ) Χρ. Σαλταπίδας (ΠΝ) Τρ. Φωτιάδης (ΠΝ) Αν. Τσουγκαράκης (ΣΞ).
 • Καλή επιτυχία! Οφείλω να επισημάνω ότι ο κ. Δ. Κουτσούμπας τιμά τις ΕΔ με το να τοποθετεί ένα Ναύαρχο στη λίστα Επικρατείας. Να δω τι θα κάνουν οι άλλοι, τι μπουμπούκια θα μας παρουσιάσουν.

Θλιβερή επανάληψη κοινοτοπιών

 • Άκουσα από τα στόματα πολιτικών βαρύγδυπες δηλώσεις για την τραγωδία των Τεμπών. Μια επανάληψη των πνευματικά αδαπανών κοινοτοπιών.
 • Στέκομαι στην δήλωση του κ. Δ. Κουτσούμπα. Αφού απέτησε φόρο τιμής στους αγγελικά πλασμένους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κατέληξε «Το μαχαίρι να φθάνει βαθιά στο κόκκαλο»
 • Θυμίζω όμοιες κορώνες
 • Θα πέσει άπλετο φως.
 • Τέλος η αναξιοκρατία
 • Φτάνει, μέχρι εδώ, η λεηλασία του κράτους
 • Οι ένοχοι θα καθίσουν στο σκαμνί, χωρίς εξαιρέσεις
 • Η αλήθεια θα λάμψει.
 • Όχι διακρίσεις στους ενόχους.

Αλλαγή Φρουράς

 • Στο Γραφείο Τύπου ΓΕΝ
 • Τον απερχόμενο πλοίαρχο ΠΝ κ. Στέργιο Πούλιο διαδέχεται ο πλοίαρχος ΠΝ κ. Ευάγγελος Σιμάγιας.
 • Ο κ. Στέργιος Πούλιος υπήρξε άψογος στην εκτέλεση των καθηκόντων του ως εκπροσώπος Τύπου του ΓΕΝ ευπρεπής, ευπροσήγορος, ευγενής, εξυπηρετικός. Θα πω ότι τον βρήκα στα πρότυπα ενός παραδοσιακού ευπατρίδη αξιωματικού του ΠΝ.
 • Στον διάδοχο του, ναυτικό από τα γενοφάσκια του, Σαλαμίνιο, τις καλλίτερες ευχές για επιτυχία. Φοβού τους δημοσιογράφους και δώρα φέροντας…….

Το Κυβερνητικό Α/Φ VIP και ο Α/ΓΕΕΘΑ

 • Αν αληθεύει ότι το αρμόδιο Γραφείο του Μαξίμου αρνήθηκε τη διάθεση του συγκεκριμένου Α/Φ στον Α/ΓΕΕΘΑ, για επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία αυτό σημαίνει μικροπρέπεια και μιζέρια.
 • Αν όμως την ίδια περίοδο το είχε ζητήσει κάποιος υπουργίσκος ή υφυπουργός ειδικών Αποστολών, τότε δικαιολογείται η άρνηση.

Επιμέλεια αναρτήσεως: από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο