27.3.23

Υποχωρεί μπροστά στην κοινωνική έκρηξη ο Νετανιάχου: Aνακοινώνει την αναστολή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 10:30  την αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

Νωρίτερα πηγή από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, είχε επίσης επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο.

Σκηνικό εμφυλίου

Το περασμένο βράδυ σε πολλές περιοχές του Ισραήλ είχε δημιουργηθεί σκηνικό εμφυλίου πολέμου μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας   επειδή επέκρινε τη δικαστική αναμόρφωση του κράτους, που χαρακτηρίζεται διχαστική.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, τα πανεπιστήμια έκλεισαν τις πόρτες τους και οι ηγέτες των συνδικάτων άφησαν να εννοηθεί οτι ετοιμάζουν μία απεργία, που χαρακτήρισαν στρατηγική.

Χθες το βράδυ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα γεγονότα στο Ισραήλ και «προτρέπουν έντονα» τους ηγέτες να βρουν ένα συμβιβασμό το συντομότερο δυνατό».

Με μία δήλωση μιας γραμμής από το γραφείο του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε η απόλυση του υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant.

Αυτή η κίνηση ενέτεινε τη δραματική εσωτερική κρίση – μια από τις σοβαρότερες στην ιστορία του Ισραήλ – που ξεκίνησε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει στον εαυτό της μεγαλύτερο έλεγχο στην επιλογή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να περιορίσει την εξουσία του δικαστηρίου στο Κοινοβούλιο.

Η απόλυση του κ. Gallant ακολουθήκε από χαοτικές διαδηλώσεις αργά το βράδυ της Κυριακής μέσα και γύρω από το Τελ Αβίβ. Διαδηλωτές απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο με πολλές λωρίδες και έβαλαν φωτιές σε τουλάχιστον δύο μεγάλους δρόμους.

Επίσης και στην Ιερουσαλήμ, όπου πλήθη διέρρηξαν τα φράγματα της αστυνομίας έξω από την ιδιωτική κατοικία του κ. Νετανιάχου.

Οι διαδηλωτές παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας, πριν σταματήσουν. Μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών κοντά στην κατοικία του Νετανιάχου, η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα κανόνι νερού για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς την Κνεσέτ και διαδήλωσαν μπροστά στο κτίριο της, ενώ η συζήτηση για το νομοσχέδιο επιλογής των δικαστών βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Η συζήτηση αργότερα αναβλήθηκε.

Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιά μπροστά από την Κνεσέτ, ενώ η αστυνομία δεν επιχείρησε να διαλύσει τη διαμαρτυρία.

Καθώς πέρασαν τα μεσάνυχτα, οι διαδηλώσεις ώθησαν τους επικεφαλής των κορυφαίων ερευνητικών πανεπιστημίων του Ισραήλ να ανακοινώσουν συλλογικά ότι κλείνουν τις αίθουσες διδασκαλίας τους στο άμεσο μέλλον.

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε και το Histadrut, το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της χώρας, προειδοποίησε ότι θα ανακοινώσει γενική απεργία τη Δευτέρα σε συνδυασμό με κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Η κρίση για το μέλλον της δικαιοσύνης του Ισραήλ είχε ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες στο εσωτερικό, εντάσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν και αναταραχή στον στρατό. Τώρα έχει προκαλέσει ρήγμα στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό, έναν ασυνήθιστο πολιτικό συντονισμό και παρεμβάσεις από ανώτερους ακαδημαϊκούς και τη σπάνια πολιτική παρέμβαση από τους συνδικαλιστές.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ/ https://hellasjournal.com