24.3.23

Καλό είναι το «μορατόριουμ» αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει: Τα υποβρύχια στο πέλαγος για την άσκηση «Αναπνευστήρας», χωρίς καμία έκπτωση

Τα υποβρύχια του στόλου έχουν αναπτυχθεί από το Μυρτώο έως το Καρπάθιο πέλαγος για την άσκηση “Αναπνευστήρας”.  Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην εκπαίδευση που προβλέπει ο ετήσιος προγραμματισμός ασκήσεων στις ένοπλες δυνάμεις. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες γίνονται κανονικά ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι Τούρκοι παρέμειναν άφαντοι στον ουρανό αλλά και τα νερά του Αρχιπελάγους, άρα απουσίαζαν και οι γνωστοί «τσαμπουκάδες» του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος.

Όμως ερωτηματικό παραμένει το αν στο πλαίσιο του «άτυπου μορατόριουμ» οι επερχόμενες προγραμματισμένες ασκήσεις αλλάξουν το αρχικό πεδίο στο οποίο είχαν σχεδιαστεί και διαταχθούν σ’ άλλο σημείο, δυτικότερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «Αναπνευστήρας» των υποβρυχίων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από το Μυρτώο έως και ανατολικά του βυθού στο Καρπάθιο πέλαγος.

Η άσκηση αυτή έχει την δική της αξία: Αν γυρίσει κάποιος το χρόνο πίσω στο 2020 θα θυμηθεί τη δράση των ελληνικών υποβρυχίων κατά την ελληνοτουρκική κρίση – «Αόρατα» και αθόρυβα, είχαν στήσει το δικό τους καρτέρι στα πλοία του τουρκικού στόλου που είχαν λάβει εντολή να προκαλούν.

Διαχρονικά πολλές εκ των ασκήσεων που γίνονται στο ανατολικό Αιγαίο -πέραν του εκπαιδευτικού χαρακτήρα που έχουν για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, των αεροσκαφών ή των στελεχών του στρατού ξηράς που μετέχουν- διεξάγονται σε τέτοια σημεία ώστε να αποστέλλουν το ανάλογο μήνυμα ισχύος. Και βεβαίως, το σύνολο του χώρου αυτού αποτελεί αυτόν της ζωτικής εκπαίδευσης για το προσωπικό του συνόλου των ενόπλων δυνάμεων.

Η Τουρκία έχει… εξαφανιστεί

Από το ελληνικό επιτελείο, αρμόδιες πηγές επισήμαναν ότι εφόσον οι Τούρκοι δεν έχουν κάποια δική τους εκπαιδευτική δραστηριότητα, δεν υπάρχει κανείς λόγος το Πολεμικό Ναυτικό να είναι εν πλω και να επιτηρεί απλώς την επιφάνεια της θάλασσας. Και τα μέσα επιτήρησης υπάρχουν και πολλά φυλάκια έχουν αναβαθμιστεί, ιδίως του ναυτικού και από εκεί παρακολουθούνται τα πάντα. Αλλά και στις μονάδες επιφανείας η επιφυλακή είναι δεδομένη εφόσον υπάρχει μόνιμη παρουσία στο ανατολικό Αιγαίο.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που ανακοινωθούν ασκήσεις για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, το ελληνικό έχει δείξει διαχρονικά ότι βρίσκεται διακριτικά στην περιοχή ενδιαφέροντος και μεταφέρει την εικόνα που απαιτείται στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα τις ημέρες αυτές υπάρχει εγρήγορση στην πολεμική αεροπορία η οποία παρακολουθεί αν θα συμβεί το παραμικρό στο πλαίσιο της άσκησης Anatolian Eagle την οποία ανακοίνωσε η γειτονική χώρα. Όμως καθ’ όλες τις ημέρες η «τουρκική δραστηριότητα εντός του FIR Αθηνών» παραμένει μηδενική.

Για το «άτυπο μορατόριουμ» που έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με τη διπλωματία να εργάζεται σιωπηλά σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση μετά από 3,5 χρόνια απειλών, ακραίας ρητορικής, εντάσεων, επικίνδυνων ελιγμών στο πεδίο και των εκατοντάδων υπερπτήσεις πάνω από νησιά κατοικημένα ή μη στο ανατολικό Αιγαίο, κανείς δεν ορκίζεται το πόσο θα διατηρηθεί.

Οι δηλώσεις σε πολιτικό επίπεδο- πλην του Ταγίπ Ερντογάν που δεν έχει μιλήσει ιδιαίτερα- δείχνουν την διάθεση οι δυο χώρες να εντοπίσουν το πεδίο συνεννόησης. Όμως την ίδια ακριβώς ώρα οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ιδίως αυτοί που έχουν να κάνουν με την διαχείριση της ασφάλειας για την εναέρια κυκλοφορία αλλά και για τη ναυσιπλοΐα παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα με ΝΟΤΑΜ αλλά και NAVTEX που η χώρα μας αναγκάζεται ν’ απαντά στις αιτιάσεις της γείτονος για τον ελληνικό εναέριο χώρο, το FIR Αθηνών, κ.ο.κ.

https://hellasjournal.com