10.3.23

Σχολείο Διακλαδικών Πυρών: Υπερσυγκέντρωση τεχνογνωσίας και υλικών εν Αθήναις* Στις μονάδες της πρώτης γραμμής, τι;…

Ο μαχητής για να είναι άμεσα αξιοποιήσιμος ως “JFO” πρέπει να έχει στη διάθεσή του όλα τα σύγχρονα μέσα που είναι βοηθήματα για τη δουλειά του, μέχρι και ασυρμάτους διαλειτουργικότητας μέσω link 16.
 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Μετά το «Combat Ready» που είχε λάβει το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών από την αξιολόγηση της Συμμαχίας, οι επιτελείς των ειδικών επιχειρήσεων κάνουν προσπάθειες για το λεγόμενο «Βήμα Πρόσθες» που απαιτούν οι νέες συνθήκες. Την ίδια στιγμή όμως οι ειδικές δυνάμεις συνεχίζουν να λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις με δυο ταχύτητες.

Μετά την επιτυχία του ΕΤΑ, ποιος είναι αυτός που πρέπει να αξιολογηθεί; Ποιος είναι αυτός που πρέπει να είναι «Combat Ready» όχι για την Συμμαχία αλλά για την Ελλάδα;

  • Η εμπειρία, η τεχνογνωσία, η τεχνολογία, υπερσυγκεντρώνεται στις μονάδες της Αθήνας και ταυτόχρονα διατηρείται η απαξίωση στις «βόρειες μοίρες» και στα νησιά του Αιγαίου. Η γνώση αυτή (σ.σ. ας μετακινηθεί έστω και με κινητές ομάδες εκπαίδευσης) όπως και πλεονάζοντα σύγχρονα υλικά δεν πρέπει να διαμοιράζονται σε Έβρο και νησιά;

Οι διαρκείς ασκήσεις και η διαλειτουργικότητα που έχει επιτευχθεί με δυνάμεις εμπειροπόλεμες των Συμμάχων, είναι ένα βήμα που πρέπει να κατευθυνθεί και σε άλλα τμήματα, εκτός Αττικής όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές, οι οποίες ως παρατήρηση καταγράφουν την απομόνωση μονάδων της περιφέρειας- με ελάχιστες εξαιρέσεις- από εκπαιδεύσεις με συμμάχους.

Στα τέλη του περασμένου μήνα ολοκληρώθηκε ένα σχολείο που αφορά τις ειδικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το Επιτελείο διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων και σε αυτό έλαβαν μέρος, πέραν των SOF της χώρας, στελέχη από τη Βουλγαρία και τη Β. Μακεδονία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά στελέχη που θα κάνουν κατάδειξη στόχων, όχι μόνο σε ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών. Το Joint Fire Observer Course (JFO C) έρχεται να συμπληρώσει τις κατ’ επανάληψη επιτυχίες των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και δη των «JTAC», σε διεθνείς ασκήσεις. Αλλά και να καταδείξει την αναγκαιότητα της εξειδίκευσης και σύγχρονων μέσων στο πεδίο μάχης.

  • Οι εποχές αλλάζουν, τα κινούμενα πυρομαχικά «εισβάλουν» δυναμικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, το ίδιο και τα «έξυπνα όπλα», όπως και η τεχνολογία σε κάθε είδους πλατφόρμα που φέρει οπλισμό.

Ο «Combat Ready» μαχητής του ΕΤΑ για παράδειγμα ως «JFO» είναι ικανός να καταδείξει με ακρίβεια χιλιοστού έναν στόχο, λόγω εμπειριών αλλά των ακριβών υλικών που τον έχει προμηθεύσει η πολιτεία, τα οποία σαφώς βοηθούν τη μεταφορά δεδομένων ακριβείας. Ο μαχητής από τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της περιφέρειας μπορεί να κάνει το ίδιο με τα μέσα που διαθέτει;

Ο «JFO» στο σύγχρονο πεδίο και οι απαιτήσεις

Να βάλουμε όμως μια παρένθεση εδώ, ώστε να εξηγήσουμε τι σημαίνει «JFO» και ποια αποστολή μπορεί να ανατεθεί σε αυτόν.

Είναι ο μαχητής όπου από τη πρώτη γραμμή μπορεί να συντονίσει και να παρέχει διακλαδικά πυρά υποστήριξης από πολλαπλές πλατφόρμες. Είτε αυτες είναι αεροπλάνα (πχ Rafale  – Viber, F-35 στο μέλλον), είτε από ελικόπτερα , πυροβολικό , φρεγάτες (Belh@rra) , UAV οπλισμένα, όταν κι αν αυτά αποκτηθούν ποτέ από την Ελλάδα.   (https://shape.nato.int/news-archive/2020/nshq-hosts-first-nato-joint-fires-observer-course)

Το σχολείο που διεξήχθη στη Ν. Πέραμο, συστάθηκε στο πρότυπο του ΝSHQ, με όλες τις αυστηρές προδιαγραφές και όλα τα standard γι’ αυτό το σκοπό. Να εκπαιδεύσει δηλαδή στελέχη ικανά, κυρίως χαμηλόβαθμα, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή ή και στα μετόπισθεν και θα μπορούν να διαχειριστούν και να συνεργαστούν με όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτει το ΝΑΤΟ.

https://www.marforres.marines.mil/News-Photos/MARFORRES-News/Article/1277064/reserve-marines-complete-first-joint-fire-observer-primer-course/

Την στιγμή αυτή η Διοίκηση έχει διαθέσιμους τους λεγόμενους JTAC στις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ανά την επικράτεια. Αλλά λόγω των ικανοτήτων τους- στην διαχείριση δηλαδή του τρισδιάστατου χώρου- ο τοπικός διοικητής θα ρισκάρει, αν απαιτηθεί, να στείλει αυτό το εξειδικευμένο στην καθοδήγηση ιπταμένων, στην πρώτη γραμμή;

  • Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να γεμίσει ο «JFO». Είναι ο μαχητής σ’ ένα παρατηρητήριο ή σ’ ένα χαράκωμα ή κινούμενος στην οριογραμμή, ικανός να στοχοποιήσει τις εχθρικές δυνάμεις με ακρίβεια, γινόμενος ο πολλαπλασιαστής ισχύος.

Και παρατηρώντας το θέατρο επιχειρήσεων στην Ουκρανία όπου σχεδόν απουσιάζει το αεροπορικό μέσο, το χερσαίο πυροβολικό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το μέσο που έχει τον πρώτο λόγο. Αυτός που βρίσκεται ως παρατηρητής των βολών- πέραν των UAV’s- πρέπει να δίνει τις εχθρικές δυνάμεις στο πυροβολικό και να είναι σίγουρος πως ότι μεταδίδει θα είναι δυνάμεις του εχθρού κι όχι οι δικοί του…

Από το link 16 στην αξία της πυξίδας…

Αυτός ο μαχητής στην ελληνική πραγματικότητα για να είναι άμεσα αξιοποιήσιμος πρέπει να έχει στη διάθεσή του όλα τα σύγχρονα μέσα που είναι βοηθήματα για τη δουλειά του και να μην αναζητά καταδείκτες λέιζερ, αποστασιόμετρα IR Pointer νυχτερινά οπτικά μέσα, θερμικές κάμερες, σύγχρονους ασυρμάτους διαλειτουργικότητας μέσω link 16 κ.ο.κ. , αλλιώς αυτό το στέλεχος δεν θα μπορεί να δώσει στις υπερσύγχρονες πλατφόρμες αξιόπιστα στοιχεία βολής.

Και φυσικά είναι ανώφελο όλα τα υπερσύγχρονα μέσα να μένουν στο κλεινόν άστυ αντί να χρησιμοποιούνται και να εκπαιδεύεται το προσωπικό στα νησιά και τον Έβρο.

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο τίποτα από τα παραπάνω δε λειτουργήσει; Υπάρχουν οι «παραδοσιακοί» τρόποι και ο σωστός, ικανός, εκπαιδευμένος μαχητής μπορεί να δώσει στοιχεία με την πυξίδα και τον χάρτη.