2.3.23

"Στενεύει" το παράθυρο για χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν καθώς ο Πούτιν μπαίνει στην εξίσωση

 Το Ιράν αναζητά εξελιγμένα νέα συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία, τα οποία, - σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος -, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα περιορίσουν το παράθυρο για ένα πιθανό χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Η προοπτική να αποκτήσει το Ιράν τα συστήματα αυτά, τα S-400, θα επιταχύνει την απόφαση για μια πιθανή επίθεση, δήλωσαν πηγές από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ με γνώση των συζητήσεων. 

Η Ρωσία δεν έχει αναφέρει δημοσίως αν θα προμηθεύσει τα S-400, αλλά η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν έρθει πιο κοντά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα χρειαστούν λιγότερα από δύο χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία οι S-400.


"Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται αυτό", δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για ένα χτύπημα στο Ιράν σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα. "Περιμέναμε πολύ καιρό. Μπορώ να σας πω ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να εμποδίσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα".


Τέτοιες απειλές - καθημερινά περιστατικά πλέον στο Ισραήλ - αποτελούν ένα πολύπλοκο μείγμα προθέσεων και μηνυμάτων που στοχεύουν την Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον, παρόλο που το Ισραήλ βομβάρδισε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ το 1981 και στη Συρία το 2007. Μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου περιφερειακή ένταση που θα επηρέαζε τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου.

Η Ρωσία έχει προσφέρει στο Ιράν "άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία, μεταξύ άλλων σε πυραύλους και αεράμυνα" και μπορεί να παράσχει στην Τεχεράνη μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. 

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει σημειώνει το Bloomberg.

Η ανησυχία για το πυρηνικό έργο του Ιράν έχει αυξηθεί από τότε που οι διεθνείς παρατηρητές εντόπισαν ουράνιο εμπλουτισμένο σε καθαρότητα 84% - μόλις 6% χαμηλότερα από το επίπεδο που απαιτείται για ένα πυρηνικό όπλο. Μέχρι το τέλος του 2023, το Ιράν θα έχει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο στο 60% για την παραγωγή 10 βομβών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο και πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ συνεχίζει να ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν σε ένα πιθανό χτύπημα και ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αποκλείσει τη στρατιωτική δράση, προτιμά τη διπλωματία. 

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων του, πιο πρόσφατα στα τέλη του 2020, καθώς και για χάκινγκ και άλλα πυρηνικά σαμποτάζ. Το Ισραήλ δεν τα παραδέχεται δημοσίως, αλλά αναγνωρίζονται ευρέως από αξιωματούχους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το επί δεκαετίες ατομικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά οι δυτικές δυνάμεις λένε ότι αναπτύσσει τις δυνατότητες για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

https://www.msn.com/