1.3.23

Εθνικό πένθος για το έγκλημα στα Τέμπη: 36 οι νεκροί, φόβοι για πολύ περισσότερους – Παγκόσμιο θέμα η σύγκρουση των τρένων [live ενημέρωση]

Κατεστραμμένα βαγόνια των τραίνων που συγκρούστηκαν έξω από την Λάρισα, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Μία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με μία εμπορευματική έξω από τη Λάρισα, ενώ εκτροχιάστηκαν τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Σε εγκληματικά  λάθη και παραλείψεις οφείλεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Δυο τρένα βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή, σε σημείο που η γραμμή ήταν διπλή.

O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε τη προανάκριση για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στον προϊστάμενο εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύσσεται 3ημερο εθνικό πένθος.

Η πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, μιας εμπορικής και μιας επιβατικής, στα Τέμπη από την οποία προκλήθηκε και πυρκαγιά, σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 36 νεκροί, 66 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία εκ των οποίων 6 σε ΜΕΘ. Νωρίτερα ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά την 4η ενημέρωση που έγινε για τον επίσημο απολογισμό σε σχέση με την τραγωδία ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν 36 νεκροί, 66 νοσηλεύονται, 6 σε ΜΕΘ. Και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

Συνολικά 346 επιβάτες βρίσκονταν στην επιβατική αμαξοστοιχία, ενώ δεν έχει αναφερθεί αριθμός αγνοουμένων. Νεκροί είναι και οι εννέα εργαζόμενοι του ΟΣΕ, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 130 είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λάρισας, Κατερίνης, Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα η διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών συνεχίζεται στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι νεκροί ανασύρθηκαν από το τρίτο βαγόνι, ενώ η έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι ξεκινά τώρα.

Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική που μάλλον μετέφερε λαμαρίνες, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έγινε είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά.

Αυτή τη στιγμή γερανοφόρα μετακινούν τα συντρίμμια των βαγονιών γιατί έχουν πάρει κλίση. Τα τρία βαγόνια που εκτροχιάστηκαν, το βαγόνι της πρώτης θέσης, το εστιατόριο κι άλλο ένα, θυμίζουν άμορφη μάζα.

Οι αρχές έδωσαν τηλέφωνο ενημέρωσης για του συγγενείς των επιβατών: 2410 683185-6

Έχει προσαχθεί ο σταθμάρχης βάρδιας και ο Εισαγγελέας θα κρίνει σε λίγη ώρα αν θα συλληφθεί. Κατάθεση έχουν δώσει στην Τροχαία Λάρισας ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, στα πρώτα τρία βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 «αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες από 1.200 έως 1.500 βαθμοί Κελσίου».

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας και ο κλειδούχος έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επιβατική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη μπήκε σε λάθος γραμμή όπου ήδη υπήρχε και η εμπορευματική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν εργαζόμενοι και ο πρόεδρος των μηχανοδηγών εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργούν τα συστήματα αυτοματισμού για τον έλεγχο των γραμμών.

https://hellasjournal.com