15.3.23

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την προμήθεια 300 ΤΟΜΑ Bradley M2A2- Ενισχύεται κατακόρυφα η αμυντική θωράκιση σε Έβρο-νησιά


 Με τα 300 ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2 η Ελλάδα θα αποκτήσει την δυνατότητα δημιουργίας 6 Μηχανοκινήτων Ταγμάτων (ΜΤΠ) αμιγώς με αυτά

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την προμήθεια στην Ελλάδα 300 θωρακισμένων IFV Bradley M2A2, σύμφωνα με Twitter λίαν έγκριτου για αμυντικά θέματα Διεθνούς ΜΜΕ.

Επίσης σε σχετικό με το θέμα-άρθρο του επισημαίνει το ιστορικό του θέματος που χρονολογείται επισήμως τουλάχιστον από το 2020 όταν το ΓΕΣ επιθυμούσε εκσυγχρονισμό των ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ της, αντικαθιστώντας τα πεπαλαιωμένα  M113 και BMP-1, με 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian 4x4 και 350 M2A2 Bradley αντίστοιχα.

Εμείς σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε προβεί σε επισήμανση και εισήγηση λύσης του παραπάνω σημαντικού προβλήματος του Στρατού της χώρας μας από το 2020, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

"Επειδή ο χρόνος τρέχει και μετράει αντίστροφα θα πρέπει να γίνουν τα εξής άμεσα: 

Η Ελλάδα θα πρέπει να επισπεύσει το ταχύτερο δυνατόν την υλοποίηση, παραλαβή και μεταφορά από τις ΗΠΑ της δωρεάν παραχώρησης των 300 ΤΟΜΑ Μ2Α2 BRADLEY μέσω του προγράμματος EDA και των 1200M1117ASV GUARDIAN θωρακισμένου οχήματος.

Παράλληλα θα πρέπει να μελετηθεί εκτενώς από το ΓΕΣ η κατανομή του εν λόγω υλικού σε Σχηματισμούς και Μονάδες μας.

Εισήγηση είναι τα ΤΟΜΑ να διατεθούν σε Μονάδες του Έβρου, τα δε Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένα οχήματα  πρωτίστως σε Μονάδες νησιών του Αιγαίου και σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων του Αιγαίου και δευτερευόντως στον Έβρο, σε αναλογία 60% στα νησιά μας και 40% στον Έβρο.

Σε περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω ή ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση όλα τα παραπάνω οπλικά συστήματα δεν αφιχθούν στην χώρα μας, τότε θα πρέπει  το ΓΕΣ να διατάξει όπως Σχηματισμοί από Ήπειρο-Δυτική και Κεντρική Μακεδονία διαθέσουν το 50% των ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-αρμάτων τους σε Σχηματισμούς των νήσων του Αιγαίου-Δωδεκάνησα αλλά και του Δ Σώματος Στρατού (Θράκη).

Εισήγηση είναι σε τέτοια περίπτωση αυτά να διατεθούν σε αναλογία 60% σε Σχηματισμούς στα νησιά μας και 40% σε Σχηματισμούς μας στη Θράκη."

Bradley

Το Bradley Fighting Vehicle (BFV) είναι μια πλατφόρμα θωρακισμένων οχημάτων μάχης των Ηνωμένων Πολιτειών που αναπτύχθηκε από την FMC Corporation και κατασκευάστηκε από την BAE Systems Land & Armaments, πρώην United Defense.

Πήρε το όνομά του από τον Στρατηγό των ΗΠΑ Omar Bradleyπου διέπρεψε στα πεδία των μαχών κατά των Γεμανών στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Bradley έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πεζικό  με προστασία θωράκισης, ενώ παρέχει κάλυψη πυρός για την καταστολή των εχθρικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων. Οι διάφορες παραλλαγές Bradley περιλαμβάνουν το όχημα μάχης πεζικού M2 Bradley και το όχημα αναγνώρισης και μάχης πεζικού M3 Bradley.

Το M2 έχει ένα πλήρωμα τριών, έναν Αρχηγό πληρώματος, έναν πυροβολητή και έναν οδηγό-,μαζί με έξι πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.

Το M3 διεξάγει κυρίως αποστολές ανίχνευσης και μεταφέρει δύο στρατιώτες ανιχνευτών εκτός από το κανονικό πλήρωμα των τριών ατόμων, με χώρο για πρόσθετους πυραύλους BGM-71 TOW.

Το 2014, ο στρατός των ΗΠΑ επέλεξε την πρόταση BAE Systems Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) μιας παραλλαγής του BFV χωρίς πυργίσκο για να αντικαταστήσει περισσότερα από 2.800 M113 σε υπηρεσία.

Περίπου 2.907 Bradley θα τροποποιηθούν για να γίνουν AMPV για τον στρατό των ΗΠΑ.

Εξοπλισμός Bradley Μ2Α2

Η παραλλαγή M2A2 σχεδιάστηκε ειδικά για να βελτιώσει την αρχική παραλλαγή M2, η οποία είχε επικριθεί για διάφορα προβλήματα που παρουσίας σε σχέση με  την  θνησιμότητα του προσωπικού  και την περιορισμένη επίγνωση της κατάστασης.

Το Bradley M2A2 Infantry Fighting Vehicle (IFV) διαθέτει έναν πυργίσκο δύο ατόμων, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στο πλήρωμα τη δυνατότητα να εμπλακεί και να νικήσει μια ποικιλία στόχων στο πεδίο της μάχης. Ο πυργίσκος είναι οπλισμένος με ένα αυτόματο πυροβόλο M242 Bushmaster των 25 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει μια σειρά τύπων πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων σφαιρών διάτρησης τεθωρακισμένων, ισχυρών εκρηκτικών και ιχνηλατών.

Διαθέτει επίσης ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χλστ. και δύο βλήματα TOW τοποθετημένα στον πυργίσκο.

Οι πύραυλοι, ικανοί να καταστρέψουν τα περισσότερα άρματα μάχης σε μέγιστο βεληνεκές 4.000 μέτρων (13.000 πόδια), μπορούν να εκτοξευθούν μόνο όταν το όχημα είναι ακίνητο. 

Θωράκιση

Το M2A2 Bradley Infantry Fighting Vehicle (IFV) είναι θωρακισμένο με συνδυασμό πλακών αλουμινίου και χάλυβα, καθώς και κεραμικής σύνθετης θωράκισης, η οποία παρέχει προστασία από ποικίλες απειλές στο πεδίο της μάχης.

Η θωράκιση του M2A2 Bradley έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προστασία από πυρά φορητών όπλων, θραύσματα πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους και πυραύλους. Η θωράκιση του οχήματος έχει κλίση και απόσταση, γεγονός που βοηθά στην εκτροπή και τη διάχυση της ενέργειας των εισερχόμενων βλημάτων.

Η μετωπική θωράκιση του M2A2 Bradley είναι ιδιαίτερα παχιά, με ορισμένες εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι είναι σε θέση να σταματήσει βολές διαμετρήματος 30 mm. Τα πλαϊνά και το πίσω μέρος του οχήματος προστατεύονται επίσης με παχιά θωράκιση, αν και είναι γενικά λιγότερο θωρακισμένα από το μπροστινό μέρος του οχήματος.

Ιπποδύναμη-Λοιπές δυνατότητες

Η M2A2 Bradley τροφοδοτείται από 600 ίππους, Κινητήρα ντίζελ Cummins, ο οποίος του παρέχει τελική ταχύτητα έως και 66 km/h στους δρόμους και αυτονομία περίπου 480 km με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Το όχημα είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα υδροπνευματικής ανάρτησης, το οποίο παρέχει ομαλή οδήγηση σε ανώμαλο έδαφος και βοηθά να διατηρείται το όχημα σταθερό όταν πυροβολεί τα όπλα του. Το σύστημα ανάρτησης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να παρέχει διαφορετικά επίπεδα απόστασης από το έδαφος, ανάλογα με το έδαφος.

Το M2A2 Bradley έχει επίσης σχεδιαστεί για να είναι αμφίβιο, με σύστημα υδροπρόωσης που του επιτρέπει να κινείται μέσα στο νερό με ταχύτητα έως και 7,2 km/h. Το όχημα μπορεί να διασχίσει υδάτινα εμπόδια βάθους έως και 1,5 μέτρο χωρίς καμία προετοιμασία.

Ενίσχυση Έβρου-νησιών

Εκτίμησή μας είναι πως με τα 300 ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2 η Ελλάδα θα αποκτήσει την δυνατότητα δημιουργίας 6 Μηχανοκινήτων Ταγμάτων (ΜΤΠ) αμιγώς με αυτά.

Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αντικατάσταση Μ113 σε ισάριθμα ΜΤΠ και επιπλέον την δυνατότητα 3 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες (Μ/ΚΤΑΞ) ή 2 Μ/ΚΤΑΞ και 2 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες (ΤΘΤ) του Δ' Σώματος Στρατού να εξοπλιστούν πλήρως με τα ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2. Με τον τρόπο αυτό θα ισχυροποιείτο σε μεγάλο βαθμό η άμυνά μας στον Έβρο.

Ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική επισήμανση.

Ενώ λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων του ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2, αυτό ενδείκνυται να στελεχώσει μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους Σχηματισμούς του Δ' ΣΣ στην Θράκη, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι Τούρκοι από το 2020 και μέχρι σήμερα έχουν εστιάσει την επιθετικότητά τους στα νησιά του Αιγαίου, απειλώντας με κατάληψή τους, γεγονός που θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής αναφορικά με τυχόν κατανομή των εν λόγω ΤΟΜΑ σε αυτά.

 https://www.pentapostagma.gr/