4.2.23

Ο «μικροσκοπικός» στρατός του Ιράν: Αποτελείται από ρομπότ αυτοκτονίας και τανκ μινιατούρες που κινούνται με τεχνητή νοημοσύνη [video]

FILE PHOTO: A handout photo made available by Iranian Army official website shows, an Iranian tank disembarks from an Iranian navy warship during a military exercise in Persian Gulf, near strategic strait of Hormuz, southern Iran, 10 September 2020. EPA, IRANIAN ARMY OFFICE
 

Καθώς τα δυτικά κράτη παρατάσσονται για να προμηθεύσουν με εξελιγμένα άρματα μάχης την Ουκρανία, το Ιράν αποκαλύπτει τον δικό του στρατό αρμάτων μάχης.

Το Ιράν παρουσίασε μια «λεγεώνα» από μικροσκοπικά ρομπότ-τανκ – τηλεχειριζόμενα, τετράτροχα και εξάτροχα οχήματα εξοπλισμένα με μια ποικιλία φορητών όπλων .

Αυτό δεν είναι καινούργιο. Αναπτύχθηκε εδώ και χρόνια, αλλά τώρα το καθεστώς ισχυρίζεται ότι έχει προσθέσει «τεχνητή νοημοσύνη» και νέα τεχνολογία στις μηχανές.

Τα νέα μηχανήματα περιλαμβάνουν τηλεκατευθυνόμενα οχήματα που έχουν ΑΚ-47 συνδεδεμένα σε αυτά και μπορεί να περιλαμβάνουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης .

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars, που σχετίζεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), αναφέρθηκε σε αυτόν τον νέο στρατό αρμάτων μάχης σε μια αναφορά αυτή την εβδομάδα. Η βιομηχανία της «Ισλαμικής Δημοκρατίας» εργάζεται για την παραγωγή νέου στρατιωτικού εξοπλισμού, ανέφερε.

Αυτή δεν είναι μια νέα τακτική για την “Ισλαμική Δημοκρατία” που ανέπτυξε αυτήν την βιομηχανία λόγω κυρώσεων, οι οποίες υπαγορεύουν ότι κανείς δεν θα πουλήσει ανοιχτά στο Ιράν μεγάλα αμυντικά συστήματα αυτή τη στιγμή.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η Τεχεράνη προμηθεύει drones στη Ρωσία, ένα νέο άλμα στο στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα του Ιράν καθώς και τη φήμη της. Το Ιράν κατασκευάζει νέα συστήματα σε διάφορους τομείς, κάτι που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, ανέφερε η Fars.

 

Ποια είναι η νέα στρατιωτική τεχνολογία του Ιράν;

Αυτή η εστίαση στη νέα στρατιωτική τεχνολογία έρχεται καθώς το καθεστώς γιορτάζει την 44η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης.

«Εξετάσαμε την ικανότητα σχεδιασμού και παραγωγής οχημάτων τεχνητής νοημοσύνης από τις αμυντικές βιομηχανίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», ανέφερε η έκθεση.

Φαινομενικά, η τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι οι υπολογιστές στα στρατιωτικά συστήματα, ή που χειρίζονται τα όπλα, μπορούν να «μάθουν». Αυτό το είδος μάθησης μπορεί να περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η αυτόματη αναγνώριση στόχων, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να κάνουν κλικ σε μια οθόνη και να διατάξουν το μηχάνημα να καταστρέψει ή να διερευνήσει τον στόχο.

Ενώ όμως μέρος αυτής της τεχνολογίας βασίζεται σε αλγόριθμους και άλλες εφαρμογές, στην πραγματικότητα δεν είναι όλο τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά το Ιράν θέλει να ισχυριστεί ότι συμβαδίζει με τις δυτικές χώρες και τους αντιπάλους του, όπως το Ισραήλ.

Η έκθεση ανέφερε ότι «η γνώση της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια από τις νεότερες επιστήμες που μπόρεσαν να δείξουν τη σημασία τους σε όλους τους τομείς, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα, τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτήν την επιστήμη τα τελευταία χρόνια, κάτι που μπορεί να δει κανείς σε πολλά ρομπότ και drones».

Αυτά τα drones αναφέρονται σε μη επανδρωμένα οχήματα, γνωστά και ως UGV ή ρομπότ εδάφους. Τα ρομπότ UGV είναι μικρά οχήματα που περιέχουν όπλα ή πανοπλίες και ηλεκτροοπτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης.

Τα ρομπότ ή τα μη επανδρωμένα οχήματα είναι καλά για την εξερεύνηση περιοχών που μπορεί να ναρκοθετηθούν ή μερικές φορές μπορούν να φέρουν εξοπλισμό σε στρατεύματα που βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά ή να εκκενώσουν τον χώρο από τους τραυματίες.

Είναι επίσης χρήσιμα για περιπολίες στα σύνορα, όπου οι στρατιώτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Το ρομπότ μπορεί να οδηγεί με ασφάλεια και να κάνει τη δουλειά στη θέση του στρατιώτη.

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως ρομποτικά οχήματα, βλήματα πυροβολικού, προσομοιωτές και drones ήταν μεταξύ των πιο σημαντικών τομέων εφαρμογής αυτής της επιστήμης στις ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», ανέφερε η έκθεση.

Τηλεκατευθυνόμενα οχήματα

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ιράν μπόρεσαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τηλεκατευθυνόμενα οχήματα που διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη για χρήση σε παράτυπους πολέμους, ανέφερε.

Το Nazir είναι ένα μεγάλο όχημα, στο μέγεθος μιας αρκούδας ή ενός μικρού ελέφαντα, με έξι τροχούς. Υπάρχει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και είναι η πρώτη γενιά ιρανικών μη επανδρωμένων οχημάτων. Υπάρχει και μια τετράτροχη εκδοχή του.

Διαθέτει επίσης «ευέλικτο πλαίσιο» και μπορεί να κινηθεί σε διάφορους τύπους εδάφους. Έχει ηλεκτρικό κινητήρα και μπορεί να οδηγήσει έως και 2 χλμ.. Το Ιράν έχει ισχυριστεί ότι διαθέτει «όραση» για ημέρα και νύχτα και μπορεί να «φορέσει» οπλικό σύστημα. Ζυγίζει 600 κιλά και μπορεί επίσης να μεταφέρει φορτίο και τρόφιμα για στρατιώτες.

Το Haider, αντίθετα, είναι ένα πολύ μικρότερο όχημα, που χρονολογείται από το 2018. Είναι περίπου στο μήκος ενός AK-47, λιγότερο από ένα μέτρο, με έξι τροχούς. Υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως «ελεύθερος σκοπευτής, βομβιστής αυτοκτονίας, εκτοξευτής ναρκών ή αναγνώρισης», σύμφωνα με την έκθεση.

Μπορεί επίσης να δικτυωθεί με άλλα οχήματα. «Είναι δυνατός ο συντονισμός πολλών ρομπότ Haider με τη μορφή ενός ρομποτικού δικτύου για την εκτέλεση πολυμερών πολεμικών επιχειρήσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

Το Ιράν λέει ότι έχει αναπτύξει ανοιχτά ένα « ρομπότ αυτοκτονίας » που μπορεί να κρυφτεί και να εμβολίσει εχθρικά τεθωρακισμένα οχήματα «όπως τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού». Αυτή είναι η ίδια καμπύλη μάθησης που πέρασε το Ιράν με τα drones: Πρώτα ανέπτυξε drones και στη συνέχεια τα συσκεύασε με εκρηκτικά και έφτιαξε drones καμικάζι που παρείχε στη Ρωσία.

«Οι σχεδιαστές και οι χειριστές των επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ρομπότ αυτοκτονίας για να διεισδύσουν στα χαρακώματα του εχθρού και να καταστρέψουν τους βασικούς διοικητές του εχθρού», ανέφερε η έκθεση.

Επιπλέον, το Ιράν ισχυρίστηκε ότι το Haider κατασκευάστηκε ως απάντηση σε μεγάλα άρματα μάχης και στήλες οχημάτων που είχαν στην κατοχή τους οι εχθροί του Ιράν. Ενώ το Nazir υποτίθεται ότι αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του ISIS , σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και τα οχήματα άλλων εταίρων των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

Μια φωτογραφία του Haider που περιλαμβάνεται στην αναφορά το δείχνει οπλισμένο με ένα AK-47, τοποθετημένο ανάποδα. Τα AK-47 είναι φημισμένα ότι μπορούν να πυροβολούν υπό όλες τις συνθήκες, επομένως είναι λογικό να τοποθετήσετε ένα τόσο ισχυρό όπλο στο όχημα. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς η τοποθέτησή του ανάποδα επιτρέπει στο χρήστη να το στοχεύσει σωστά.

Το Caracal είναι επίσης εξάτροχο, και όπως το Haider, μπορεί να οπλιστεί. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ενσάρκωση του ιρανικού μίνι ρομπότ στρατού AI, που αποκαλύφθηκε το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

«Το Caracal είναι ένα έξυπνο ρομπότ εδάφους που χρησιμοποιεί ένα ανεξάρτητο σύστημα ανάρτησης», ανέφερε η έκθεση. «Η μέγιστη ταχύτητα του Caracal είναι 30 km/h και μπορεί να κρατήσει τα χέρια των διοικητών ανοιχτά για τακτικές επιχειρήσεις».

Είναι ένα πολύ απλό όχημα και μπορεί να μεταφέρει διάφορους τύπους «ελαφρών και ημιβαρέων» όπλων. Είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα «έξυπνο σύστημα τηλεχειρισμού με ανιχνευτή εύρους λέιζερ».

Δεν είναι σαφές τι μπορεί να κάνει αυτό το «έξυπνο» σύστημα. Άλλα παρόμοια UGV έχουν συστήματα που βοηθούν στην εύρεση διαδρομής. Δεν είναι επίσης σαφές εάν το Ιράν εισάγει μερικά από τα τσιπ, τους τροχούς και άλλη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτών των συστημάτων.

Τα ιρανικά drones έχουν βρεθεί ότι έχουν μικρά εξαρτήματα με προέλευση από όλο τον κόσμο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το Ιράν που καυχιέται ότι κατασκευάζει όλο αυτόν τον εξοπλισμό τοπικά.

Πηγή: jpost.com