4.2.23

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να δώσει εντολή στον Μπλίνκεν να ακυρώσει την επίσκεψη του στην Άγκυρα: Ο Ερντογάν ομιλεί για (νέο) αμερικανικό πραξικόπημα! (video)



 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η μη απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πολύ εύκολο ερώτημα εάν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα πριν ή μετά από την Αθήνα, είναι τουλάχιστον περίεργη.

Διότι της ερώτησης των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, προηγήθηκε η άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμο-εθνικιστή υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού εναντίον του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, τον οποίο ουσιαστικά κατηγόρησε ότι σχεδιάζει πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.

Και όταν ο Σοϊλού λέει τις βλακείες του -και όχι μόνο- σημαίνει ότι έλαβε την έγκριση του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας. Όταν πρέπει να “γλυκομιλήσει” στους Αμερικανούς επιλέγει τον Ιμπραϊμ Καλίν. Και όταν θέλει να τους εξυβρίσει χρησιμοποιεί τον Σοϊλού. Ο τελευταίος χαρακτηρίζεται από αρρωστημένο αντιαμερικανισμό. Εϊναι από τους Τούρκους αξιωματούχους που πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον και η ΙΕρουσαλήμ συνεργάζονται για να καταστρέψουν (δήθεν) την Τουρκία.

  • Να με συμπαθάτε για τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσω, αλλά στους ξένους κύκλους ο εν λόγω υπουργός Εσωτερικών θεωρείται το «κακό σκυλί» του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αφαίρεσε το σχοινί του Σοϊλού και τον άφησε ελεύθερο να ανοίξει το στόμα του και να πει ακατανόμαστα πράγματα. Είπε τα εξής που ανάγκασαν τον εκπρόσωπο τους Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τον χαρακτηρίσει στεγνά ΨΕΥΤΗ:

«Λέω στον Αμερικανό πρέσβη εδώ, ξέρω σε ποιους δημοσιογράφους υπαγορεύσατε και τι. Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία, το λέω πολύ καθαρά, πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία. Ξέρω ξεκάθαρα τι έχετε κάνει».

«Κάθε νέος Αμερικανός πρέσβης ασχολείται με το “πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία“»

«Η Τουρκία έχει την ατυχία ότι κάθε Αμερικανός πρέσβης που έρχεται στην Τουρκία βιάζεται να πει: “Πώς μπορώ να οργανώσω πραξικόπημα στην Τουρκία”.

Αυτή είναι μια βασική ατυχία για την Τουρκία. Αυτό είναι το ντέρτι κάθε Αμερικανού πρέσβη: “Τι μπορώ να κάνω στην Τουρκία, τι μπορώ να πετύχω στην Τουρκία, πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία, πώς μπορώ είμαι το αγαπητό παιδί στους πατεράδες μου”.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του απάντησε άμεσα με γραπτή δήλωση, η οποία εστάλη τους ανταποκριτές (Λένα Αργύρη, Πέτρο Κασφίκη και Μιχάλη Ιγνατίου της Hellas Journal) μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Υπογράμμισε τα ακόλουθα:

Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συνένοχη ή υποστηρίζει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Τουρκίας, είναι ψευδής.

Πρόσθεσε, δυστυχώς, και το γνωστό «ποίημα» που δεν πιστεύει κανείς στην Ουάσιγκτον, ούτε ο ίδιος ο εκπρόσωπος που το απαγγέλλει: «Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ».

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Ποιον κοροϊδεύουν οι Αμερικανοί; Μα μόνο τους εαυτούς τους. Οι σχέσεις είναι στο χαμηλότερο σημείο παρά ποτέ. Πέραν του ναδίρ. Οι καυγάδες μεταξύ των Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών με τους Τούρκους ομολόγους τους είναι άνευ προηγουμένου. Οι βάσεις των δυτικών στην Τουρκία στην πραγματικότητα δεν λειτουργούν. Τέθηκαν στον πάγο και από τις δύο πλευρές.

Και συμβαίνει και κάτι άλλο, που μπορεί να αλλάξει και την πορεία της Ιστορίας. Η Τουρκία δεν έχει αποσύρει τις δυνάμεις εισβολής από τα σύνορα με την Συρία. Είναι εκεί έτοιμες να εισβάλουν και να πολεμήσουν τους Κούρδους, που είναι οι μόνοι πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών.

Η Ουάσιγκτον, σε όλους τους τόνους, έχει ενημερώσει τους Τούρκους ότι θα αντιδράσει ότι και να σημαίνει η φράση. Και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σηκώσει κεφάλι και στη Συρία και στο Ιράκ.

Τα πάντα λειτουργούν εις βάρος των σχέσεων των δύο χωρών. Και εις βάρος των στρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ακύρωσε την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του στην Κίνα, λόγω της εμφάνισης του κινέζικου κατασκοπευτικού αερο΄στατου. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Η Αμερική δέχεται εδώ και 48 ώρες επίθεση από το Πεκίνο μέσα στο έδαφος της. Και ομιλούμε για πραγματική επίθεση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Εάν ο κ. Μπλίνκεν σκέφτεται να επισκεφθεί την Τουρκία πρέπει να το ξαναδεί. Και απ’ ότι γνωρίζουμε, από χθες αυτό είναι θέμα συζήτησης στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης. Διότι πως μπορεί να επισκεφθεί την Άγκυρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας όταν κατηγορείται συλλήβδην η υπερδύναμη ότι βυσσοδομεί εναντίον του Ερντογάν σχεδιάζοντας πραξικόπημα για να τον ανατρέψει.

Η κατηγορία είναι βαριά και ασήκωτη. Εάν ο κ. Μπλίνκεν ταξιδεύσει στην Άγκυρα, οι Αμερικανοί πρέπει να σταματήσουν να παραπονούνται ότι ο Ερντογάν και τα τσιράκια του δείχνουν άνευ προηγουμένου ανυπακοή έναντι της επίσημης Ουάσιγκτον.

Μία χώρα που σέβεται τον εαυτό της, όπως η Αμερική, έπρεπε ήδη να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε την επίθεση της Κίνας. Με ακύρωση των επαφών με τους Τούρκους και με στεγνές προειδοποιήσεις: Ή ειστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.
https://hellasjournal.com