18.2.23

Η «Θρακική Συνεργασία» στην Ξάνθη και οι σημαντικές διπλωματικές κινήσεις που θωρακίζουν την Αθήνα [video]

Εναέρια μέσα, πυροβολικό, κινήσεις υπό ομάδων για την εκκαθάριση κατοικημένων τόπων ήταν μόνο ένα μέρος της κοινής άσκησης η οποία κάθε χρόνο φαίνεται ότι εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο με νέα σενάρια να τοποθετούνται στο πεδίο. PHOTO: ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Οι εικόνες που αποδεσμεύονται από τον Στρατό Ξηράς και αφορούν την «Θρακική» συνεργασία, ανάμεσα σε δυναμεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών εντυπωσιάζουν και αποτυπώνουν ένα μόνο μέρος του επιπέδου διαλειτουργικότητας που έχει επιτευχθεί.

Εναέρια μέσα, πυροβολικό, κινήσεις υπό ομάδων για την εκκαθάριση κατοικημένων τόπων ήταν μόνο ένα μέρος της κοινής άσκησης η οποία κάθε χρόνο φαίνεται ότι εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο με νέα σενάρια να τοποθετούνται στο πεδίο. 

Η «Θρακική Συνεργασία» ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και την στιγμή που ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Μάλιστα ανάμεσα στους Γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο Λίντσεϊ Γκράχαμ αλλά και ο Ρόμπερτ Μενεντεζ, ο οποίος δήλωσε ξανά την στήριξή του στο δίκαιο των ελληνικών θέσεων, εμφανιζόμενος πάντα ως ο άνθρωπος που βάζει φρένο στην πώληση στην Τουρκία των F-16.

Πάντως και η έναρξη της άσκησης την περασμένη Παρασκευή που είχε ως επίκεντρο την Ξάνθη, γεγονός που στο πρόσφατο παρελθόν η γείτονα είχε εκφράσει πολλές φορές τον εκνευρισμό της, αποτυπώνει την εδραίωση της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε κοντινή απόσταση από την λεγόμενη και «Σούδα του Βορρά», την Αλεξανδρούπολη δηλαδή και το στρατηγικό της λιμάνι!

Και σε αυτό το λιμάνι, όπως και στης Σούδας είχε αναφερθεί ο κος. Μενέντεζ περίπου μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή της άσκησης «Θρακική Συνεργασία», διότι κυρίως η Αλεξανδρούπολη τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε κομβικό σημείο για τις δυνάμεις της Αμερικής που προωθούνται στην Ευρώπη λόγω της επιφυλακής που υπάρχει έναν χρόνο τώρα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανική γη.

Αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο η Αλεξανδρούπολη έχει παρακάμψει τα τουρκικά στενά, προκαλώντας έναν επιπλέον εκνευρισμό στην Άγκυρα για την στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ.

«Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει Αμερικανική παρουσία στη Σουδα, στην Αλεξανδρούπολη; Πιστεύεται πως κάτι τέτοιο είναι έξυπνο;» , είχε πει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Σε ό,τι αφορά αμιγώς την «Θρακική Συνεργασία», οι επιχειρησιακές μονάδες της Β. Ελλάδας έδωσαν ηχηρό παρόν ενώ από την Αμερική πλευρά ασκήθηκαν τα στελέχη της 2ης Brigade Combat , της 101ης Airborne Division.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η άσκηση είχε υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στα σενάρια που εκτυλίχθηκαν στην Θρακική γη. 

 

https://hellasjournal.com