21.2.23

Στο «περίμενε» δίχως χρονικό ορίζοντα η Αγκυρα για τα F-16 την ώρα που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξαίρει τον ρόλο της Αθήνας


 Στο «περίμενε» έμεινε το μείζον για την Τουρκία ζήτημα των αεροσκαφών F-16 κατά την επίσημη επίσκεψη στην γείτονα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σημειωτέον ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα άργησε… κάτι χρόνια σε σχέση με τους προκατόχους του που, μόλις αναλάμβαναν το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ένα εκ των πρώτων ταξιδιών που πραγματοποιούσαν ήταν αυτό στην Αγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη.

Στην περίπτωση του Άντονι Μπλίνκεν αυτό δεν έγινε και δεν μπορεί κανείς να χρεώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μεροληπτική στάση ή αλλαγή πλεύσης στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Όμως τα «αλισβερίσια» του Τούρκου προέδρου με τη Ρωσία και βεβαίως το ζήτημα των S-400 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το διπλωματικό ποτήρι.

  • Παρά τα διπλωματικά «παρακάλια» και επιχειρήματα του εκφράστηκαν από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, εκείνος παρέπεμψε στο Κογκρέσο που κρατά σθεναρή στάση απέναντι στα «τσαλίμια» της γείτονος η οποία στρέφεται διαρκώς κατά της Ελλάδας, χώρας – συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Και μπορεί από την 6η Φεβρουαρίου, ημέρα του φονικού σεισμού, τα τουρκικά F-16 να παραμένουν στο έδαφος, ένα μεγάλο μέρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να βρίσκεται στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές και να έχει καταπιαστεί με την βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Άγκυρα δεν θα επανέλθει στον ουρανό του Αρχιπελάγους όπου με τις έκνομες ενέργειες στο πεδίο και να διατρανώνει τις διεκδικήσεις της.

Το γεγονός πως και στο παρελθόν, δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες φορές, η Τουρκία έχει φορέσει το καλό προσωπείο της, είναι αυτό που δεν ξεγελά τους Αμερικανούς, ιδίως στο Κογκρέσο που έχει θέσει συγκεκριμένους όρους ώστε να δώσει το πράσινο φως για τα τουρκικά F-16.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τουρκία έγινε σε μια στιγμή που η γείτων δείχνει αδύναμη ν’ αντεπεξέλθει σε σημαντικούς τομείς λόγω του φονικού σεισμού. Αυτό ωστόσο ο κ. Τσαβούσογλου δεν θέλησε να το ομολογήσει στον ομόλογό του παρουσιάζοντας την χώρα του ως τη Νο1 εντός της Συμμαχίας.

Βεβαίως, στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως η Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας έχει αλλάξει σημαντικά με την διαρκή ενίσχυση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, καθώς και μέσω των κοινών εκπαιδεύσεων που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός συνόρων. Γι’ αυτό ακριβώς η Ελλάδα θεωρείται όχι μόνο πυλώνας σταθερότητας αλλά και υπολογίσιμη δύναμη.

Αθήνα και Ουάσινγκτον αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις στενές συμμαχικές σχέσεις τους, οι οποίες είναι σαφώς αναβαθμισμένες μετά και την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, με την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.

Με τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή να καθορίζονται πλέον και από τις επιπτώσεις του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ψηλά στην ατζέντα Μπλίνκεν, την στιγμή που η Ελλάδα είναι φανερό ότι την τελευταία περίοδο έχει ενισχύσει πολυεπίπεδα το γεωστρατηγικό αποτύπωμά της.

  • Βεβαίως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ανάμεσα στα όσα συζητούν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός εξωτερικών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Η Αθήνα ήδη έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι προωθεί τους κανόνες καλής γειτονίας, ενώ διπλωματικές πηγές έλεγαν με νόημα πως «η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των  σχέσεων μας με την Τουρκία,  είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί.»

 

Ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς με τα στελέχη της 337 Μοίρας “Φάντασμα” που βρίσκονταν στην Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο άσκησης. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Πάντως το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Αθήνας ξεπερνά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου φτάνοντας στις χώρες του Κόλπου. Στη Σαουδική Αραβία εκτός των μαχητικών F-16 Block 52 plus, των στελεχών- ιπταμένων και μηχανικών της 337 Μοίρας «Φάντασμα», βρέθηκε και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Ο Α/ΓΕΑ είδε και συνομίλησε με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας της πυροβολαρχίας Patriot που έχει διαθέσει η χώρα μας στην χώρα του Κόλπου. Πηγη: Πολεμική Αεροπορία

Το «πρώτο γεράκι» της αεροπορίας συζήτησε θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, τόσο στον επιχειρησιακό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα. Παράλληλα ο Αρχηγός συνάντησε τα στελέχη της αεροπορίας που βρίσκονται εκεί με την πυροβολαρχία των Patriot που έχει διαθέσει η χώρα μας στην Σαουδική Αραβία.

https://hellasjournal.com/