21.2.23

Δένδιας σε Μπλίνκεν: Η δυνατή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή – Ξεκίνησε ο 4ος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου [βίντεο]

 

Το μήνυμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εγκαινιάζοντας με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο, στην Αθήνα.

Επίσης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα. Υπογράμμισε πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι θα συζητήσουν για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» επισήμανε.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας στην αρχή της συνάντησης η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή.

«Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο».

Στιγμιότυπο από την συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν στο ΥΠΕΞ. Photo HellasJournal

Θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Επίσης, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 πμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και η ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.

Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Η συνάντηση με Μητσοτάκη

Χθες, Δευτέρα (20/2/23) ο κ. Μπλίνκεν είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου και συζήτησαν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ενόψει και του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που αρχίζει σήμερα.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μπήκαν στην ατζέντα όλα τα ζητήματα της στρατηγικής συνεργασίας, της ενέργειας αλλά και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την εκτίμηση της Ουάσιγκτον, για την -χωρίς αστερίσκους- στήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία.

Είναι σταθερή η θέση της Ελλάδας, για ειρηνική επίλυση των διαφορών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Το ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία απεξάρτησης της ενεργειακής Ευρώπης από τη Ρωσία, αναδεικνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης ενεργειακών πόρων.

»Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το «3+1» με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews/https://hellasjournal.com/