10.2.23

Ρωσικοί Caliber πάνω από Μολδαβία και Ρουμανία – Καταστράφηκε ο μεγαλύτερος θερμοηλεκτρικός σταθμός στην Ουκρανία

 

Σειρήνα αεροπορικής επιδρομής ήχησε σε όλη την Ουκρανία

Σειρήνα αεροπορικής επιδρομής ακούστηκε στο Κίεβο  και στη συνέχεια αυτό, επαναλήφθηκε σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μέσα σε λίγα λεπτά. Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σηματοδοτούν την απειλή πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών. Συνιστάται στους κατοίκους των περιφερειών όπου έχουν χτυπήσει σειρήνες, να αποσυρθούν σε καταφύγια.

Αιτία ήταν ότι, ένα αεροσκάφος επιτήρησης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας και ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-31K ικανό να μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal είχε απογειωθεί από τη Λευκορωσία

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Machulishchy, λίγο πριν ηχήσουν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην Ουκρανία.

Ο Serhii Popko, Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Πόλης του Κιέβου, ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία ανέπτυξε αρκετά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95 ικανά να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ. Είπε ότι, υπάρχει σημαντική απειλή πυραυλικού πλήγματος στην Ουκρανία.

Πύραυλοι διέσχισαν τον εναέριο χώρο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια  μαζικής ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία , εντοπίστηκαν ρωσικοί πύραυλοι στον εναέριο χώρο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, Ρουμανία και Μολδαβία.

Αυτό ανακοίνωσε ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny στο Facebook. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 10 Φεβρουαρίου, στις 10:18, δύο ρωσικοί πύραυλοι κρουζ Caliber πέρασαν τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.

«Περίπου στις 10:33 αυτοί οι πύραυλοι, διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας. Μετά από αυτό, εισήλθαν ξανά στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στο σημείο τομής των συνόρων τριών κρατών», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ, σχολίασε την περίπτωση  των ρωσικών πυραύλων κρουζ Caliber, που διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας και γιατί δεν καταρρίφθηκαν.

Σύμφωνα με τον Iγκνάτ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούσαν να καταρρίψουν το Caliber που πετούσε πάνω από τη Μολδαβία και τη Ρουμανία, αλλά «κατανόησαν τους κινδύνους και τις απειλές για τον πληθυσμό ενός ξένου κράτους, οπότε δεν το έκαναν αμέσως».

Να υπενθυμίσουμε ότι,  δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία πραγματοποιεί προκλήσεις με παραβιάσεις του εναέριου χώρου ξένων κρατών. Συγκεκριμένα, αυτό είχε καταγραφεί στο παρελθόν στη Μολδαβία, όπου  βρέθηκαν θραύσματα ρουκετών μετά απο ρωσικό βομβαρδισμό της Ουκρανίας.

 Χτυπήθηκε ο μεγαλύτερος θερμοηλεκτρικός σταθμός στην Ουκρανία

Ως αποτέλεσμα της αδράνειας του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας, ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Geran-2 μπόρεσε με επιτυχία να πλησιάσει τα όρια της πόλης και να πετύχει ακριβή χτύπημα στον χώρο στροβίλου ενός από τους μεγαλύτερους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές.

Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι, ως αποτέλεσμα  της πολύ σοβαρής ζημιάς, η διακοπή λειτουργίας του CHPP-5 μπορεί να διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ, προφανώς, οι Ουκρανοί μηχανικοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν τα κεφάλαια να αποκαταστήσουν τέτοιο εξοπλισμό, ακόμη και παρά τον εφοδιασμό του από συμμάχους της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πληροφορίες για την καταστροφή του Kharkiv CHPP-5 εμφανίστηκαν αφού ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι η επίθεση με drone είχε αποκρουστεί πλήρως, γεγονός που δείχνει ότι, οι πληροφορίες που έδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σχετικά με την επιτυχή επιχείρηση των πληρωμάτων αεράμυνας είναι αναληθής και απαιτεί επαλήθευση.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο με τη χρήση τακτικών και στρατηγικών πυραύλων.