13.2.23

Ο φωτογράφος που είδε τον πατέρα να κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του περιγράφει τη δραματική στιγμή: «Βγάλε μια φωτογραφία το μωρό μου»



 "Υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από αυτόν; Δεν μπορώ να συγκρίνω αυτή τη φωτογραφία με καμία που έχω τραβήξει πριν"

Μια συναισθηματικά δυνατή φωτογραφία ενός πατέρα που κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του κάτω από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην Τουρκία έχει γίνει viral.

Το άτομο που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία είπε στον Guardian τι συνέβη εκείνη τη δραματική στιγμή. Ο φωτογράφος είναι ο Adem Altan.

Λέει ότι δεν μπορεί να συγκρίνει αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε ένα κρύο πρωινό του Φεβρουαρίου με καμία από τις δεκάδες χιλιάδες εικόνες που έχει τραβήξει στα 41 χρόνια του ως φωτορεπόρτερ.

Ο Αντέμ Αλτάν είπε ότι την Τρίτη ήταν στο αυτοκίνητο και πήγαινε από την Άγκυρα στην Καχραμανμάρας, την πόλη που επλήγη έντονα από τον σεισμό. Εκεί συνάντησε ολόκληρα κτίρια που κατέρρευσαν. Οικογένειες έσκαβαν στα ερείπια αναζητώντας αγαπημένα πρόσωπα που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια.

Του φωτορεπόρτερ του τράβηξε την προσοχή ένας άνδρα ντυμένου με πορτοκαλί μπουφάν, ο οποίος καθόταν σιωπηλός στη μέση των ερειπίων. «Όταν κοίταξα πιο προσεκτικά, είδα ότι κρατούσε ένα χέρι», λέει ο φωτογράφος, «και άρχισα να βγάζω φωτογραφίες».

   

Ο άνδρας ονομαζόταν Mesut Hançer και το χέρι που κρατούσε ήταν αυτό της 15χρονης κόρης του, Irmak, που είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια του σεισμού. Το κτίριο που έμεναν κατέρρευσε.

Ο Hançer εντόπισε τον Altan και του ζήτησε να μην σταματήσει να βγάζει φωτογραφίες. «Βγάλε μια φωτογραφία το μωρό μου», φώναξε. Μετά άφησε το χέρι που κρατούσε και μου έδειξε την κόρη του.

Είδα το κεφάλι ενός ανθρώπου κάτω από τα ερείπια. Τον ρώτησα πώς την λένε. Μου είπε ότι η κόρη του λεγόταν Ιρμάκ», είπε ο φωτογράφος.

Συνέχισε να βγάζει φωτογραφίες ενώ ο Hançer πήρε ξανά το χέρι της κόρης του. Τι αφόρητος πόνος, σκέφτηκα μέσα μου. Τα μάτια μου ήταν γεμάτα δάκρυα, ήταν δύσκολο να μην κλάψω όταν έβγαζα τις φωτογραφίες.

 Περίμενα να έρθει κάποιος να πάρει την κοπέλα. Δυστυχώς, κανείς δεν το έκανε», πρόσθεσε ο φωτογράφος. Ο Altan συνέχισε να κάνει το φωτογραφικό του ντοκιμαντέρ για το AFP, όπου εργάζεται για 15 χρόνια. «Ήμουν περίεργος τι τους συνέβη, οπότε το επόμενο πρωί επέστρεψα εκεί που τους βρήκα.

Δεν ξέρω τι απέγινε ο πατέρας. Δεν ήταν πια εκεί. Ακόμα και η κόρη του είχε φύγει», είπε ο Αντέμ Αλτάν. Ήξερε ότι είχε τραβήξει μια εξαιρετικά συγκινητική εικόνα και υποδηλώνει την έκταση του πόνου και της καταστροφής που άφησε πίσω του ο σεισμός. «Φωτογραφία ή όχι έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή τόσο στην Τουρκία όσο και σε όλο τον κόσμο.

Εκατοντάδες άνθρωποι το μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λάβαμε εκατοντάδες μηνύματα που έλεγαν: «Μια πολύ δυνατή φωτογραφία που δείχνει τον πόνο του σεισμού» ή «Μια φωτογραφία που δεν θα ξεχάσουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας». «Υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από αυτόν; Δεν μπορώ να συγκρίνω αυτή τη φωτογραφία με καμία που έχω τραβήξει πριν. Η φωτογραφία τράβηξε πολύ την προσοχή, ναι. Αλλά δεν είμαι χαρούμενος. Αυτό είναι μια καταστροφή», πρόσθεσε ο φωτογράφος.

https://www.pentapostagma.gr