13.2.23

Ο Καναδάς ψάχνει στο έδαφος για συντρίμμια από το «άγνωστο αντικείμενο»



 Το μυστηριώδες αντικείμενο θα ανακτηθεί και θα ερευνηθεί από τον καναδικό στρατό

Οι καναδικές αρχές αναζητούν τα υπολείμματα του μυστηριώδους ιπτάμενου αντικειμένου που καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-22 πάνω από τον Καναδά το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, τόσο το αντικείμενο που καταστράφηκε πάνω από τον Καναδά όσο και αυτό που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας φαίνεται να ήταν μπαλόνια, γράφει το Reuters .

«Ομάδες ανάκτησης βρίσκονται στο έδαφος και ψάχνουν να εντοπίσουν και να αναλύσουν το αντικείμενο», είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους. Δεν έδωσε καμία ένδειξη για το τι επρόκειτο, αλλά είπε ότι «αποτελούσε εύλογη απειλή για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας».

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας και γι' αυτό πήραμε την απόφαση να καταρρίψουμε αυτό το άγνωστο αντικείμενο», είπε. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ έδωσε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες στο ABC, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το αντικείμενο που καταστράφηκε πάνω από τον Καναδά - καθώς και ένα άλλο ιπτάμενο αντικείμενο που καταρρίφθηκε πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή - ήταν και τα δύο μπαλόνια. 

«Νομίζουν ότι ήταν (μπαλόνια), ναι, αλλά πολύ μικρότερα από το πρώτο», είπε ο Σούμερ, αναφερόμενος στο μπαλόνι που έπεσε ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας το περασμένο Σάββατο. Ο Λευκός Οίκος είπε μόνο ότι τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πρόσφατα «δεν έμοιαζαν πολύ με» το κινεζικό μπαλόνι.

Ένα νέο μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τη Βόρεια Αμερική το Σάββατο. Επρόκειτο για ένα μικρό και κυλινδρικό αντικείμενο που πετούσε πάνω από τον Καναδά, είπε ο υπουργός Άμυνας από την Οτάβα.

Η εντολή κατάρριψης ήρθε από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και η αποστολή πραγματοποιήθηκε από ένα F 22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μυστηριώδες αντικείμενο θα ανακτηθεί και θα ερευνηθεί από τον καναδικό στρατό.

Αμερικανοί στρατιωτικοί πιλότοι που στάλθηκαν για να εξετάσουν το αντικείμενο έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές για το τι είδαν, κάτι που είναι μέρος του λόγου που το Πεντάγωνο ήταν προσεκτικό στην περιγραφή του αντικειμένου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN.

Ο εναέριος χώρος στην πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ έκλεισε προσωρινά το Σάββατο το βράδυ λόγω της παρουσίας αντικειμένου στον ουρανό, δήλωσαν εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) και ένα εκλεγμένο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.  Αυτό είναι το δεύτερο ιπτάμενο αντικείμενο που καταρρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε περίπου 24 ώρες.

Ένα παρόμοιο αντικείμενο «στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου» καταστράφηκε την Παρασκευή επειδή αποτελούσε «απειλή για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Τα επεισόδια έρχονται μια εβδομάδα αφότου η Ουάσιγκτον κατέρριψε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού που είχε πετάξει πάνω από ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους αλλά το Πεκίνο το περιέγραψε ως «πολιτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς».

https://www.pentapostagma.gr/