16.2.23

Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ: Όσα συνέβησαν και δεν έδειξαν οι κάμερες


 Με ποιους συνομίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και τι ειπώθηκε

Το παρασκήνιο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, περιγράφει λεπτομερώς η στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα". 

Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες...

Πριν αρχίσει μη συνεδρίαση όλοι οι υπουργοί του ΝΑΤΟ τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού της Τουρκίας. Το έναυσμα το έδωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ (γ.γ. του ΝΑΤΟ), σημειώνει η στήλη ''Βηματοδότης''. 

Στην Σύνοδο παρευρέθηκε στην θέση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέσβης Μελβούτ Λεβέντ. Είχε συνομιλία με τον ημέτερο Νίκο Παναγιωτόπουλο για να τον ευχαριστήσει για την βοήθεια που έστειλε η χώρα μας, λέγοντάς του (στα αγγλικά): «Οι πραγματικοί φίλοι στην ανάγκη φαίνονται, όπως κάνατε εσείς». Ο υπουργός συμφώνησε λέγοντάς; του ότι «αυτό θα πρέπει να το θυμάστε και στο μέλλον». Με την ευκαιρία ρώτησε τον Τούρκο πρέσβη εάν θα αναβληθούν οι τουρκικές εκλογές: «Πώς θα στηθούν οι κάλπες στις σεισμόπληκτες περιοχές;», του είπε, με τον Τούρκο να αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα χωρίς όμως να ξέρει εάν θα αναβληθούν οι εκλογές και πόσο.

Αργότερα, σύμφωνα πάντα με την στήλη ''Βηματοδότης'', δεύτερη συνάντηση με εναγκαλισμούς και φιλιά είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεσνίκοφ. Ήταν θερμή η συνομιλία που είχαν παρά το γεγονός ότι η χώρα μας αρνήθηκε να στείλει άρματα μάχης Λέοπαρντ, ούτε βεβαίως τους S-300.

Ωστόσο ο Ουκρανός ζήτησε κατά την πάγια τακτική του όπλα, πυρομαχικά, εκτοξευτήρες πυραύλων και βεβαίως Λέοπαρντ. Έδωσαν, του είπε, πολλές χώρες (Γερμανία, Νορβηγία, Πολωνία) όχι πολλά από τρία ή τέσσερα η κάθε χώρα. 

Μάλιστα σε κάποια στιγμή αναγνώρισε πως ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε σε σύνοδο της Συμμαχίας την πιο καλύτερη ανάλυση για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας: «Εάν δεν γίνει η Ουκρανία μέλος στο ΝΑΤΟ που μάχεται και νικά τους Ρώσους, τότε ποια χώρα μπορεί γίνει μέλος; Ευχαρίστησε για την στρατιωτική βοήθεια (BMP-1, καλάσνικοφ, εκτοξευτήρες πυραύλων κτλ.) που δώσαμε. Του ειπώθηκε ωστόσο ότι από εδώ και πέρα ότι δώσουμε θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί όπως έγινε με τα BMP-1 που αντικαταστάθηκαν με γερμανικά Marder. Αν τελικά κάποια στιγμή συμφωνηθεί να δώσουμε Λέοπαρντ, θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής ή εκσυγχρονισμού τέτοιων αρμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. 

Τρίτη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα (δηλαδή Μάρτιο Απρίλιο) η Γαλλία θα στείλει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ (με τα Rafale) σε ελληνικές θάλασσες (για ότι απρόοπτο μπορεί να συμβεί).

Ειπώθηκε πως εκκρεμεί μία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ναυπηγεία Λοριάν για να δει την πρόοδο της ναυπήγησης των ελληνικών Belh@rra. Εάν έως τις εκλογές ακούσετε μια πτήση ενός επισήμου με Rafale μην εκπλαγείτε.

Τέταρτη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν από τον οποίο μάθαμε ότι έρχεται στην Ελλάδα η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Σέλστ Γουάλαμπεργκ (ως προπομπός του Μπλίνκεν για τον στρατηγικό διάλογο). 

Πέμπτη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Ντραγκομίρ Ζάκοφ με τον οποίο συζήτησε το σχέδιο (θα υπογραφεί σύμφωνα σε λίγο) για την επέκταση του αγωγού Αλεξανδρούπολης προς Βουλγαρία. Αμέσως μετά είχε μια συνάντηση με τον Γερμανό νέο υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα άρματα Marder (παράδοση μέσα στα χρονοδιαγράμματα) και βεβαίως τα Λέοπαρντ.

 https://www.pentapostagma.gr