4.2.23

Επική διάψευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον εθνικο-ισλαμιστή Σουλεϊμάν Σοϊλού: Ψευδής ο ισχυρισμός για αποσταθεροποίηση της Τουρκίας


 Η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε με ισχυρό τρόπο τις κατηγορίες του Σουλεϊμάν Σοϊλού, τις οποίες χαρακτηρίζει ψευδείς.

Ως γνωστό, ο Σοϊλού δήλωσε τα εξής:

«Λέω στον Αμερικανό πρέσβη εδώ, ξέρω σε ποιους δημοσιογράφους υπαγορεύσατε και τι. Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία, το λέω πολύ καθαρά, πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία. Ξέρω ξεκάθαρα τι έχετε κάνει», ενώ κάλεσε άλλες χώρες να αναλάβουν δράση.

«Κάθε νέος Αμερικανός πρέσβης ασχολείται με το “πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία“»

«Η Τουρκία έχει την ατυχία ότι κάθε Αμερικανός πρέσβης που έρχεται στην Τουρκία βιάζεται να πει: “Πώς μπορώ να οργανώσω πραξικόπημα στην Τουρκία”.

Αυτή είναι μια βασική ατυχία για την Τουρκία. Αυτό είναι το ντέρτι κάθε Αμερικανού πρέσβη: “Τι μπορώ να κάνω στην Τουρκία, τι μπορώ να πετύχω στην Τουρκία, πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία, πώς μπορώ είμαι το αγαπητό παιδί στους πατεράδες μου”.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την Αθήνα προτίθεται να πάει και στην Άγκυρα, εκτός εάν οι δηλώσεις του Σοϊλού επηρεάσουν τα σχέδια του.

Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Ελλάδα έχει «κλείσει» για τις 20-21 Φεβρουαρίου. Προηγουμένως, από τις 17 μέχρι τις 19 του μήνα θα βρίσκεται στο Μόναχο για τη σύνοδο ασφαλείας, που οργανώνει η γερμανική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών (ανάμεσα τους και του ανταποκριτή της Hellas Journal), ο εκπρόσωπος τόνισε τα εξής:

Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συνένοχη ή υποστηρίζει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Τουρκίας είναι ψευδής. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη προστασία και την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό.
  • Οι πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό εκδίδουν ειδοποιήσεις για να προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες για συγκεκριμένα γεγονότα και αλλαγές που συμβαίνουν τοπικά, σε πραγματικό χρόνο. Αυτό πραγματοποιείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διμερείς πολιτικοί ή οικονομικοί παράγοντες.

Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με το ταξίδι του υπουργού, δεν έχουμε να επιβεβαιώσουμε κάποιο ταξίδι αυτή τη στιγμή.


https://hellasjournal.com/